DČR: Podporujme onkologických pacientov

Ďalší z ocenených príbehov – detských dobrých skutkov hovorí o tom, ako žiaci VI. ZŠ z Okružnej ulice v Michalovciach na Deň narcisov v roku 2000 rozdávali radosť a nádej nielen na uliciach, ale aj na onkológii. Zamyslenie sa žiačky nad strašiakom menom rakovina a záverečné slová príbehu nám všetkým dávajú návod, ako ľuďom, ktorých postihlo toto zákerné ochorenie, najviac pomôžeme. Že nádej a nie ľútosť je tým správnym prejavom našej spolupatričnosti a podpory.

Čo je to zdravie? Vieme si na túto otázku odpovedať? Nad touto otázkou sa zamýšľame až vtedy, ak zdravie stratia naši príbuzní alebo my sami.

            Medzi najzákernejšie ochorenia patrí choroba zvaná rakovina. Snáď v každej rodine už niekto ochorel alebo zomrel na rakovinu. Smutno bolo aj v našej rodine, keď na túto chorobu ochorel dedko mojej mamky, pretože to bol človek blízky a mali sme k nemu veľmi pekný vzťah. Práve cez tento pocit sa pozerám aj na ostatných ľudí s týmto ochorením.

            Každý rok naša škola organizuje v rámci Dňa narcisov návštevu onkologického oddelenia, ktorej som sa zúčastnila aj ja. Najprv sme všetci mali strach, ako nás títo ľudia príjmu. Pani učiteľka  nám v škole vysvetlila, ako sa asi máme správať a čo povedať. Ešte teraz mám pred sebou tú chodbu, po ktorej kráčam s narcisom v ruke. Pán primár, ktorý nás sprevádzal mi rukou naznačil, že mám vojsť. Vošla som do jednej z izieb s úsmevom na tvári, ktorý zakrýval môj nepokoj. Pacienti boli veľmi prekvapení z nášho príchodu. Pristúpila som k pacientke, nemala ani tridsať päť. Jej tvár si budem dlho pamätať. V jednej ruke som držala kvet a druhú ruku som jej podala. Keď som sa dotkla jej dlaní a pozrela do očí, zbadala som tam dva malé, ale jasné plamienky, ktoré žiarili ako hviezdičky v tmavej noci, ruky mala teplé, bolo z nich cítiť priateľstvo a lásku. Podala som jej kvet so slovami: „Toto je kvet jari, ktorým som vás prišla potešiť a zapriať veľa šťastia a zdravia, aby ste sa nikdy nevzdali.“ Pani sa usmiala tak sladko a v očiach sa jej ešte viac rozhoreli plamienky, že som neodolala a usmiala som sa aj ja. Nemusela hovoriť nič, jej oči to povedali za ňu: „Ďakujem!“ Všetok nepokoj zo mňa spadol. Keď som sa vrátila späť na chodbu, cítila som takú radosť a šťastie ako ešte nikdy pred tým. Pani učiteľka mi dala ďalší kvet, najprv som na ňu nechápavo pozrela, ale potom som zamierila k inej izbe. Vošla som dnu, ale v izbe bola iba prázdna posteľ. Pán primár, ktorý nás sprevádzal mi vysvetlil, že tento pacient je na ožarovaní, a tak som položila narcis na prázdnu posteľ. A práve tohto pocitu som sa bála, zachveli sa mi ruky, no spomenula som si na slová pani učiteľky, a tak som sa premohla a usmiala sa. Hlavne vtedy som pochopila, aká je nebezpečná táto choroba a že ju netreba podceňovať. Po návšteve všetkých pacientov nám pán primár a páni doktori, ktorí tu pracovali, poukazovali celé oddelenie. Viem, čo je to za chorobu a viem už aj to, že týchto ľudí nesmieme ľutovať, ale mali by sme ich podporiť v liečbe a dodať im nádej.


Detský čin roka podporuje výzvy

Image 26

UROBTE AJ VY DOBRÝ SKUTOK-PODPORTE DETSKÝ ČIN ROKA 2013

POMÔŽTE NÁM DOKONČIŤ PROJEKT! UŽ SME TAKMER VO FINÁLE! DETI SI PRÁVE TERAZ V ŠKOLÁCH ČÍTAJÚ PRÍBEHY A UČIA SA POCHOPIŤ, ČO JE DOBRÉ, AKO POMÔCŤ , AKO PODPORIŤ INÝCH, AKO OCHRÁNIŤ LUDÍ I PRÍRODU!

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu