DČR: Spolužiaci pomáhali kamarátovi pri liečbe zákernej choroby

Spolužiaci opisujú, ako pomohli chorému kamarátovi v čase jeho liečenia zo zákernej choroby. Doučovali ho, zabávali, dávali mu pocítiť, že nie je sám… Kolektív celej triedy získal v roku 2004 ocenenie v kategórii Pomoc rovesníkom.

„Sme žiaci ôsmeho ročníka a chceli by sme vám opísať náš príbeh. Začalo sa to ešte v minulom školskom roku. Náš spolužiak Tomáš prestal chodiť do školy. Po dvoch týždňoch nám triedna učiteľka oznámila, že leží na detskom onkologickom oddelení. Bol to pre všetkých šok. Tomáš aktívne hrával basketbal za Dolný Kubín. Zistili mu zhubný nádor na stehennej kosti. Absolvoval veľmi náročnú liečbu. Po dlhšej dobe sa rozhodli amputovať mu nohu. Keď sme sa to dozvedeli, mali sme zmiešané pocity. Ale po celý ten čas, ktorý strávil v nemocnici, sme boli s ním, aj keď len mysľou. Písali sme sms-ky, po jeho rodine posielali listy, povzbudzovali sme ho…. Keď už bol doma a mal protézu, chodili sme ho navštevovať. Prvá ho navštívila triedna učiteľka. Postupne k nemu chodili chlapci i dievčatá. Spolu sa učili, aby mal ukončený siedmy ročník. Matematiku, fyziku mala na starosti triedna, slovenský a anglický jazyk ho doučovali vyučujúce a ostatné predmety zvládali spolužiaci. Každá táto návšteva mu dodala síl, ale bola prospešná aj pre spolužiakov. Videli sme, že sa nevzdáva a choroba ustupuje. Úspešne ukončil siedmu triedu a slávnostne sme mu odovzdali vysvedčenie.

Tento školský rok od novembra Tomáš už začal chodiť do školy. Všetci sme boli šťastní, že môže byť medzi nami. V škole je s ním zábava. Od mája chodí s nami každý deň hrávať futbal. Dokonca sa už aj bicykluje. Na konci školského roka bol s nami na výlete. Je nám s ním fajn a berieme ho takého, aký je a všetci ho máme úprimne radi.“


Detský čin roka podporuje výzvy

Image 26

UROBTE AJ VY DOBRÝ SKUTOK-PODPORTE DETSKÝ ČIN ROKA 2013

POMÔŽTE NÁM DOKONČIŤ PROJEKT! UŽ SME TAKMER VO FINÁLE! DETI SI PRÁVE TERAZ V ŠKOLÁCH ČÍTAJÚ PRÍBEHY A UČIA SA POCHOPIŤ, ČO JE DOBRÉ, AKO POMÔCŤ , AKO PODPORIŤ INÝCH, AKO OCHRÁNIŤ LUDÍ I PRÍRODU!

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu