Dosť bolo salašov!

Rezbár

Uráža ma, keď niekto prezentuje Slovensko zjednodušeným i keď romantizujúcim obrazom baču sediaceho s bielym huňatým psom na horskej pastvine dozerajúc na stádo oviec. Nielen preto, že neviem, či sa mám identifikovať s bačom, psom alebo ovcou.

Ako dieťa som hltal rozprávky Maťka a Kubka. Mám rád legendu o Jánošíkovi, no nechápem, prečo by národným symbolom mal byť práve zbojník, i keď podľa niektorých bol vraj sociálnym demokratom.

Prečo radšej s takým zápalom nehovoríme o Štefanovi Baničovi, Aurelovi Stodolovi, Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, Jozefovi Murgašovi či množstve iných? Alebo, aby sme aj trochu tej romantiky mali, hoc i o Móricovi Beňovskom. Prečo nás niekto presviedča, že máme byť viac hrdí na salaše ako napríklad na Banícku akadémiu v Banskej Štiavnici, prvú svojho druhu na svete.

Počas uplynulého víkendu žilo centrum Bratislavy tradičnými remeslami. Dni majstrov 2012, festival organizovaný UĽUVom, som absolvoval raz v “dospeláckej”, raz v detskej spoločnosti. Ani raz som sa nenudil, mnoho som diskutoval s predajcami o ich práci, výrobkoch, počúval skvelé folklórne súbory, ba čo to i nakúpil. Okrem mňa to zjavne podobne zažívali stovky miestnych i turistov.

Majstri, o ktorých išlo, boli vybraní skutočne s citom, podujatie bolo nielen rozsiahle ale aj pestré a najmä nenudné.

Krajina potrebuje dôstojnú reprezentáciu nielen navonok, ale aj dovnútra. Môžu deti spievať hymnu aj dva razy do dňa, indentifikovať sa s krajinou im pomôže skôr jej príbeh, príbeh jej ľudí a to najmä tých úspešných.

Keď sa pred desiatimi rokmi vracali naši hokejisti s Göteborgu so zlatom, so slovenskými vlajkami skákali na námestiach aj tí, čo hokejku v ruke nikdy nedržali a možno šport ani zvyčajne nesledujú.

Oficiálna štátna reprezentácia kričí do celého sveta, že sme malá, veľká krajina. Pre mňa je Slovensko krajinou s veľkými malými ľuďmi. S tými, na ktorých môžeme byť hrdí, či už ich mená nájdeme v encyklopédii, alebo na vizitkách predajcov na Dňoch majstrov. Ukazujme svetu radšej ich, než zbojnícke družiny, nech už lúpili v tejto krajine v ktoromkoľvek storočí.

 


Roland Kyška podporuje výzvy

Image 4

Verejná zbierka na obnovu hradu Krásna Hôrka

Karpatská nadácia v spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska vyhlásila verejnú zbierku na obnovu hradu Krásna Hôrka. Zbierku môžete podporiť - ON-LINE DAROM V SUME PODĽA VLASTNÉHO UVÁŽENIA NA PORTÁLI ĽUDIAĽUĎOM.SK - DAROM V ĽUBOVOĽNEJ VÝŠKE NA ÚČET 292 487 2414/ 1100 - SMS SPRÁVOU NA ČÍSLO 877 S TEXTOM DMS KRASNAHORKA V HODNOTE 1 EURO Ďakujeme.

Podporiť výzvu

Image 2

Zachráňme prírodný amfiteáter sokoliarov Aquila z Bojníc !!!

Prosíme o pomoc pri záchrane prírodného amfiteátra sokoliarov Aquila z Bojníc. Po 20tich rokoch sme od štátu dostali možnosť odkúpiť pozemky pod amfiteátrom iba za sumu 126.720€ z celkovej sumy nám chýba 37.800€ a preto prosíme všetkých, ktorý majú záujem podporiť činnosť sokoliarov v Bojniciach aby tak urobili, aby Bojnice neprišli o jednu zo svojich krásnych atrakcií. Vopred všetkým ďakujeme za pomoc. We would like to ask for a help from the reason of rescue of natural amphitheatre of falconers Aquila from Bojnice. After 20 years, we become a offer to buy lands where the amphitheatre stay - only of amount 126.720€ / we miss 37.800€, so we kindly ask you, you all who will support falconers in Bojnice, to make a good thing. So that Bojnice don´t loose one of theirs beautiful atraction. In advance we would like to say thank you to all for a help !

Podporiť výzvu

Image 2

Pomôžte zachrániť budovu školy aj našu činnosť

Pomôžte nám, prosím, zachrániť 100 ročnú ľudovú školu v Hrubom Šúri a zároveň tým získať priestory pre našu vzdelávaciu činnosť.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu