Hystéria, galéria, J&T

National Gallery London

Vstup do Slovenskej národnej galérie mal byť zadarmo už dávno! Bezplatne sa dostanete vo svete do onakvejších galérií. Sám som v niekoľkých bol bez toho, aby som vytiahol peňaženku. A ak, tak len v kaviarni alebo galerijnom obchode s knihami a suvenírmi.

Napríklad v londýnskej Tate Modern neplatíte ani libru, ak chcete vidieť stále expozície. „Kešujete“ len lístky na špeciálne výstavy. Vstupné neplatíte ani v Národnej galérii na Trafalgar Square. Bez akéhokoľvek poplatku som sa dostal aj do Írskej národnej galérie v Dubline.

Britská vláda na tom neprerobila, galérie sú plné, priťahujú turistov i domácich, ktorí ušetrené libry míňajú radšej v kaviarňach, reštauráciách či obchodíkoch. Tržby zo vstupného majú galérie tiež slušné, veď napr. v Tate Modern na retrospektívnu výstavu Damiena Hirsta prišlo vyše 463-tisíc ľudí a na výstavu Edvarda Muncha skoro 200-tisíc.

Ani jeden z ministrov kultúry, ani jedna vláda doteraz sa však u nás neodhodlala k takémuto kroku, nie veľmi odvážnemu, ba ani originálnemu. Nik nemal záujem otvoriť SNG verejnosti zadarmo. Ministri radšej riešili jazykový zákon či vysielanie reality šou v komerčných televíziách.

A ani by to nestálo veľa peňazí – výťažok zo vstupného bol vlani okolo 60-tisíc. Len pre porovnanie, fitneska Eva Martinková dostala na nové nechty z rezervy predsedu vlády 17-tisíc.

Tento rok sa vstupné do SNG platiť nebude vďaka sponzorskému daru J&T Banky. Nemám na nočnom stolíku fotku Patrika Tkáča, no ani krvavé oči ako niektorí aktivisti, ktorí to považujú za danajský dar a pripomínajú mnohé necitlivé zásahy finančníkov napr. pri ich developerských projektoch.

Naopak, myslím si, že je dobrým znamením, že sa vôbec nejakí podnikatelia rozhodli sponzorovať vysokú kultúru. Veď o čo ľahšie by sa získavali sympatie koncertom No Name či Heleny Vondráčkovej a estrádou Petra Marcina v každom okresnom kulturáku. SNG za vlaňajšok hlási 80-tisíc návštevníkov, HC Slovan by nepotreboval ani kvartál, aby ju tromfol.

Galéria zadarmo má mnoho výhod. Dostanú sa do nej aj tí, ktorí by tam možno nešli, pretože vstupné pre celú rodinu, či možno ani pre seba, by nezaplatili. Žije medzi nami nemálo tých, pre ktorých je 3,50 eura peniaz, ktorý potrebujú naliehavejšie na potraviny, oblečenie, šeky. A sú aj takí, ktorí si umenie až tak necenia. Pre mnohých to bude znamenať možnosť vrátiť sa k expozícii aj s odstupom niekoľkých dní. Pre iných možno nové miesto na oddych, relax. A nemálo turistov snáď takto spozná aj naše umenie, veď keď už je to grátis…

Aktivisti v petícii vyzvali riaditeľku SNG, aby umožnila tým úprimným návštevníkom napriek daru J&T Banky zakúpiť si lístky a odmietnuť tak dar žralokov. Súhlasím len v jedinom, ak niekde zlyháva štát, musí ho zastúpiť občianska spoločnosť. Vstup zadarmo do SNG je skvelá vec, ale odkiaľ vykryť tú stratu, ak odmietneme spomínaný dar? Mám taký nápad, existuje aj Klub priateľov SNG, kto chce galérii prispieť, môže svojim členským. Nikde som nenašiel informáciu, koľko ich presne je. Ja členom klubu som, za dvacku ročne. Kto zo signatárov petície sa pridá? Veď keby nás bolo 30-tisíc…


Roland Kyška podporuje výzvy

Image 0

Cannisterapia pre Sibirku 2

CANNISTERAPIA PRE SIBIRKU DOMOV SOCIÁLNYCH SLUŽIEB SIBÍRKA JE URČENÝ PRE ĽUDÍ S VIACNÁSOBNÝM POSTIHNUTÍM. CANISTERAPIU VYUŽÍVAME UŽ 5 ROK A ČAS KTORÝ TRÁVIME S TERAPEUTICKÝM PSOM CIRROM A JEHO MAJITEĽKOU, LIEČEBNOU PEDAGOGIČKOU MGR. PETROU MEIEROVOU JE PRE NÁS ČASOM VYNIMOČNÝM A NEOPÍSOVATEĽNÝM. CANISTERAPIA JE O VZŤAHOCH, POHYBOCH, ENERGII A MNOŽSTVE ČASU, O ZVLÁŠTNOM PUTE, KTORÉ POSÚVA HRANICE MEDZI VNÍMANÍM A KONANÍM. JE O BEŽNÝCH ĽUĎOCH, BEZBRANNÝCH DEŤOCH, O „VEĽKÝCH“ MALÝCH PSOCH, O ICH BLÍZKYCH POMOCNÍKOCH A O TOM, ČO MÔŽE VZNIKNÚŤ MEDZI NIMI. JE O NEVIDITEĽNEJ MOTIVÁCII, VIDITEĽNÝCH ÚSMEVOCH, MALÝCH POKROKOCH ALE AJ VEĽKOM ŠŤASTÍ, KTORÉ POZOSTÁVA Z DROBNOSTÍ.

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu