Matejko

matejko1

Často dostávam otázku, ako môžem točiť také smutné príbehy. Neviem.  Ale ak o ľuďoch, ktorí trpia, nedáme nikomu vedieť, necháme ich trápiť sa samých. Okrem toho nedáme nikomu šancu, aby  im pomohol.

Spomínam si na deň, keď som nakrúcala príbeh o  Matejkovi, ktorý má hydrocefalus a vo svojich ôsmich mesiacoch za sebou už päť operácií. Bol to nádherný chlapček s veľkými, prenikavými modrými očami. Prekrásne a veľmi pokojné dieťa. Keď sme s kameramanom vošli do domu jeho rodičov v Muránskej Zdychave, zostali sme v šoku. Na peci sa varil iba veľký hrniec zemiakov, v kuchyni nebolo nijaké jedlo okrem krabice Nutrilonu pre malého a keď som sa jeho mamu poprosila, aby si pred kamerou s chlapčekom na chvíľku čítala nejakú rozprávkovú knižku, povedala mi zahanbene, že nijakú nemajú.

Všetky peniaze dávajú hlavne na cestovanie a na lieky. Matejkov otec je celé dni v lese, aby zvážaním dreva zarobil aspoň to málo, čo potrebujú. Celú cestu naspäť sme s kameramanom takmer neprehovorili. Chvíle, keď dôjdu slová aj chlapom, sú silné. Vrátila som sa domov a premýšľala som, čo robiť.

Pretlak pocitov ma dohnal k tomu, že som o Matejkovi napísala smutný status na svoj faceebookový profil. Znel takto: Praatelee moji! :) Vcera som tocila sialene smutny pribeh – rodina, ktora je tak strasne chudobna, ze nemali pre deti jedinu rozpravkovu knizku, mali iba par hraciek…jedno dieta je zdrave (3 roky), druhe ma hydrocefalus – 8 mesiacov a za sebou uz 5 operacii. Otec zvaza cele dni v hore drevo, aby zarobil aspon nieco, stale su v nemocnici :( Ale neskutocne mili ludia. Nemate prosim niekto nejake hracky, vynosene detske veci, hocico, cim by sa dalo aspon trochu pomoct? Hodte mi to do posty alebo sem…Dakujeeem! d.“

A môžem vám povedať, že mám skvelých priateľov. Okamžite začali konať, fotka Matejka zdieľaním obletela Slovensko a dokonca aj Česko. Rusnákovci boli v priebehu týždňa doslova zavalení hračkami, oblečením, potravinami aj peniazmi, ktoré im posielali úplne neznámi ľudia. Mnohých som nepoznala ani ja sama. Matejkova mama mi povedala, že nikdy v živote toľko vecí nedostali.

Matejkov trojročný braček, ktorý od niekoho dostal používaný ale ešte funkčný malý bicykel, vraj skákal od radosti. Jeden pán im dokonca krabice s vecami priviezol osobne. Meral kvôli tomu cestu cez polovicu Slovenska aj s dcérkou, ktorá má DMO. Matejka sme síce nevyliečili, každú chvíľu je stále v nemocnici. Na jeho zjazvenej hlavičke vidíte, koľko bolesti už prekonal.  Ale jeho mamine ste aspoň na pár minút vyvolali úsmev na tvári a hlavne v duši. Píšem za nich preto, lebo oni internet nemajú. A nemám ako inak vám všetkým odkázať, že sa za vás Matejkova mamina modlí.

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu