Maturity

V týchto dňoch často počuť z éteru informácie o maturitných písomkách.

Maturita…. Skúška dospelosti…Nervozita… Strach… Témy často spomínané u študentov vo veku cca 19 rokov.

Je tomu 40 rokov, čo sme si týmto obdobím prešli aj my – maturanti nadstavbového štúdia SPTŠ v Malinove. A práve preto, že je tomu 40 rokov, som sa nad tým obdobím hlbšie zamyslela.

Veľmi rada spomínam hlavne na písomnú časť maturitnej skúšky. Nie preto, že by som nejak zvlášť vynikala vo vedomostiach, ale preto, že som jediná mala zo 17 žiakov jednotky z písomiek aj zo slovenčiny, aj z ruštiny. Ako k tomu prišlo?

Na písomky som sa začala patrične pripravovať. Moja mama bola vychýrená krajčírka. Ja som zas nemala problém si navrhnúť šaty. Možno si myslíte, akú súvislosť majú moje šaty s písomkami. Mali. A dosť veľkú.

Nie, nebol to veľký, zvodný výstrih. Ani extra mini. Nemala som na to postavu. Bola to veľká a praktická mašľa. Skrátka, pekné elegantné šaty a široký opasok z tej istej látky, ktorý bol vpredu zakončený s tak isto širokou mašľou, zospodu zašitou. Praktickou a nenápadnou skrýšou na ťahák.

Keď na verejnosť prenikli zaručené informácie, aké budú témy, začala som pracovať na ťaháku. Keď už bol skoro hotový, prišli ďalšie témy tak zo slovenčiny, ako aj z ruštiny. Tak poďho, vypracovať ďalší ťahák.  To som ešte stíhala. No keď prišla tretia a potom štvrtá varianta, už som pochopila, že ten opasok mi asi bude nanič, už som nestíhala. A tak som to nechala na náhodu. Mašľa bola na písomke zo SJ prázdna. Aké bolo moje prekvapenie, keď som zistila, že tie témy, ktoré boli známe najskôr, boli na písomke. No keďže písanie slohu mi problémy nerobilo a niečo sa na mňa nalepilo počas vypracovávania ťaháku, z písomky som dostala jednotku.

Predpokladala som, že na ruštinu bude téma tiež s tej varianty, ktorá prenikla na verejnosť ako prvá, rýchlo som si ju spracovala a starostlivo uschovala do mašle. Možno to znie neuveriteľne, ale celú písomku z ruštiny som odslova doslova opísala z ťaháku. Až sa mi teraz zdá neuveriteľné, že by si to nik nevšimol. A možno si aj všimol… Ale to už je jedno, hlavne, že to bolo na jednotku.

Nebyť dobre napísanej písomky z ruštiny, isto by som s nej nezmaturovala na dvojku. Pretože počas akademického týždňa som si stihla na ústnu skúšku akurát opísať 7 dvojotázok z 25. Podotýkam, opísať. Nie naučiť. A vytiahla som si 21! Nepamätám si, o čom som mala hovoriť, ale viem, že som svoju odpoveď s malými obmenami zopakovala asi 4 – 5 krát, len aby som niečo hovorila…

 


Emiliána Beňová podporuje výzvy

Image 96

Prosím, pomôžte inv. dôchodkyni s malými vnúčatami vyriešiť pretekajúcu žumpu do pivnice

Prosím dobrých ľudí o finančnú pomoc na zakúpenie septiku, obsah žumpy preteká do pivnice a kotolne. V obci nieje kanalizácia. Ak by zostali peniažky, použila by som ich na kúpu novej postele.

Podporiť výzvu

Image 54

Anjelik Matúško

Prosím o pomoc pre môjho anjelika Matúška, môjho bojovníka ktorý má veľkú chuť žiť a tešiť sa zo života, aby sme sa raz mohli posadiť a urobiť prvé krôčky a mohli intenzívne rehabilitovať.

Podporiť výzvu

Image 1

Prístav nádeje - TRÉNINGOVÉ CENTRUM PRE HENDIKEPOVANÝCH

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu