Mladí z UPsidu vytvorili eAukcie, aby zabojovali za svoj klub

foto UPside 1

Pred pár dňami som vytvoril blog, v ktorom už v názve kladiem otázku, či naozaj končíme.

V novembri minulého roka som spolu s priateľmi, podporovateľmi a zástupcami ďalších organizácii otvoril unikátny projekt nízkoprahového kontaktného centra s názvom UPside. Toto miesto sa stalo útočiskom mnohých mladých ľudí, veľmi veľa z nich má za sebou zložitý a boľavý príbeh.

UPside je situovaný presne do stredu Obchodnej ulice v Bratislave, pretože táto je známa víkendovou zábavou mladých ľudí a rôznymi problémami a ohrozeniami, ktoré s tým pre mladých súvisia.

V UPside pracujú dobrovoľnícky odborne vyškolení pracovníci z oblasti psychológie a sociálnej práce, ktorí sa dávajú k dispozícii mladým na rozhovor pri čokoláde, kofole alebo domácej limonáde. Našim klubom prešli už stovky mladých, pre ktorých sa toto miesto stalo výnimočným trenažérom lepšieho života, vytvorili sa v ňom nové priateľstvá a príležitosti.

Vytvorili sme teda účinnú bezpečnú alternatívu voči všetkému, čo mladí poznali a niektorí zistili, že UPside je presne to, kam chcú patriť.

Obchodná ulica

V klube je pre mladých vždy pripravených množstvo spoločenských hier, knižnica, kaviarnička, kalčeto, atraktívny program, výlety a workshopy. Mladí sa buď zapoja, alebo robia niečo iné. Medzi mladých vychádzame aj na ulicu, aby sme im ponúkli pomoc, ak ju potrebujú.

Často sme svedkami osobných bojov mladých a vyrovnávaním sa s tým, čo si v živote zažili. Na pomoc pre nich využívame odborné skúsenosti z internetovej poradne IPčko.sk, ktorú sme spustili už pred tromi rokmi a je vo veľkej miere využívaná mladými ľuďmi v krízových situáciách.

Jedna z obľúbených pravidelných aktivít v UPside je tvorivá dielňa. Mladí, ktorí majú záujem, môžu vyskúšať mnohé veci, ktoré by im predtým ani nenapadli a vyskúšať tak svoju tvorivosť.

upsideabc

Pred pár dňami sme museli našim klientom oznámiť, že náš projekt na Obchodnej ulici zrejme skončí.

S jeho prevádzkou sú spojené nemalé finančné náklady, ktoré si už ďalej nemôžeme dovoliť, pretože už teraz dlžíme za nájomné v priestoroch, kde klub pôsobí. Nechceme sa vzdať, intenzívne sa snažím situáciu riešiť na magistráte a s kompetentnými v mestskej  časti, no vyzerá to tak, že to bude ešte dlhý a komplikovaný process, aj keď počúvame o tom, že náš projekt určite treba udržať. No čas už nemáme. V týchto dňoch majitelia priestorov, kde UPside sídli, čakajú na podpis nájomnej zmluvy na ďalšie obdobie a aj na vyplatenie dlžného nájmu. Veľmi chceme v projekte UPside pokračovať, no keďže sa nám nedarí nájsť dostatočnú podporu (aj finančnú), projekt budeme musieť ukončiť. Pre našich klientov je to nepredstaviteľné a musím s ľútosťou uznať, že aj mne sťahuje pri tejto predstave hrdlo. UPside majú mladí radi, jedna z našich klientiek každý týždeň precestuje stovky kilometrov, aby sa nadýchla našej atmosféry – to hovorí za všetko.

poradenstvo v UPside

Keďže v našom tíme veľa o situácii hovoríme a spolu hľadáme riešenia, nechceme to vzdať a do poslednej chvíle chceme zabojovať. Poskytovať dostatočné sociálne služby pre svojich obyvateľov by mal štát. Mali by sme sa tu cítiť bezpečne a mali by sme nájsť oporu a aj odbornú pomoc v situácii, keď to ktokoľvek z nás potrebuje. No vieme, že nie všetko funguje tak, ako by malo. Preto sme sa o pomoc obrátili na tých, ktorým sa páči, čo robíme a prosíme ich o finančnú podporu.

Veľmi nás potešili podporné reakcie zo strany médií, ktoré nás poznajú, kde vyšli články na našu podporu a prišlo k nám aj desiatky podporných správ od ďalších organizácií a milých ľudí. Keďže fungujeme v rámci tretieho sektora, nemáme veľa možností, ako našu nemilú situáciu riešiť.

Keď sa o blížiacom konci projektu UPside dozvedeli, samozrejme, aj klienti, hneď sa zaktivizovali a spoločne sme hľadali spôsoby, ako by aj oni mohli prispieť a pomôcť. Poobzerali sme sa po klube a zbadali sme množstvo výrobkov, ktoré počas ôsmych mesiacov vyrobili na tvorivých dielňach s našimi dobrovoľníkmi. Rozhodli sa usporiadať elektronickú eAukciu vlastných výrobkov a pripojili aj svoj kratučký príbeh.

V eAukcii sme zaregistrovali a upravili sme trochu mená klientov, aby sme zachovali ich anonymitu.

Aukcií je celkovo desať.

Vydražiť si môžete napr. sadu magnetiek, vázu, keramického alebo uháčkovaného ježka, svietniky, kľúčenky, zvieratá z ponožiek, či sadu pomaľovaných kamienkov.

Sumy za tieto predmety sú vyššie, pretože cieľom aukcie je naozaj pomôcť vyzbierať aspoň časť sumy potrebnej na udržanie klubu do konca tohto kalendárneho roka.

Dobrý pocit z podpory mladých ľudí v ťažkých situáciách si tak môžete zhmotniť a pripomínať aj ďalej, vďaka týmto predmetom, ktoré môžete mať doma, či na stole v kancelárii.

upside

Určite neobíďte príbehy našich šikovných mladých, ktorí aj takto vďaka vám dostanú šancu na lepší život.

Keramického ježka vyrobila “Dominika” – naši pracovníci jej pomohli pochopiť, že ona nie je vinná za konflikty svojich rodičov a nie je tá zlá. Má 17 rokov a má veľké množstvo talentov a šancu na lepšie vzťahy. Viac sa dozviete, ak kliknete na meno mladého dražobníka.

Beáta má problémy so sebapoškodzovaním a v UPside našla odborníkov, ktorým rozumie a ktorí jej vedia pomôcť. Pripravila do aukcie ponožkového psa.

pes

Monikin tatino veľa pije a občas je to doma peklo. Cítila sa neschopná a neužitočná, až kým nedostala príležitosť ukázať v Upside, čo sa v nej skrýva.

17-ročný Robo zistil, že zabávať sa dá aj inou formou ako pitím alkoholu a flákaním sa po baroch. Do nášho klubu  chodí so svojou partiou drtiť kalčo a je neporaziteľný v “Človeče nehnevaj sa”. Chcete to vyskúšať? :)

Keďže sám chovám doma ježka a momentálne mám doma 5 mláďatiek, občas svoju Ninu prinesiem do klubu. Ježkov majú mladí veľmi radi. Julka cestuje každý týždeň z ďalekej Žiliny, aby mohla stráviť aspoň pár hodín v UPside. Prečo? Kliknite na jej meno a dozviete sa čo ju k tomu vedie.

ježko

Ivan je vysokoškolák, už pár rokov trpí depresiou. Ťažko sa mu robia veci, ktoré človek plný elánu považuje za maličkosti. Je veľmi múdry a šikovný. Som na neho veľmi hrdý, pretože robí pokroky a vyrobil aj super vázu :)

Na prvej tvorivej dielni v UPside sme vyrábali UPsiďáčikov. Sú to malé, veľmi milé kľúčenky. Určite sa zídu, ja ich mám na všetkých kľúčoch a potom neviem, ktorý je od ktorých dverí :) Do eAukcie ich ponúkla Janka, ktorá prežila pred rokmi znásilnenie. Veríme, že vďaka ďalším odborníkom a aj vďaka našej pomoci bude raz môcť vidieť, že je krásna, silná, múdra, dobrá a hodnotná žena.

tvorivedielne3

Najvtipnejšiu z aukcíí ponúkol Tomáš. Vyrobil totiž zo svojich ponožiek (preveril som, či čistých) potkana. Je to taký správny chalanisko, no chvíle, ktoré pred časom úspešne zvládol sú mu poučením na celý život.

Dano žil život plný úzkosti a pocitu, že nič nemá zmysel. Zvláda to a pomalými krokmi nachádza vo svojom živote zdroje, ktoré ho posúvajú vpred. Do aukcie ponúka svietnik.

tvorivedielne2

Šimonove kamene uzatvárajú naše aukcie. Má 23 rokov a považuje sa za veľmi hanblivého a ťažko sa mu nadväzujú nové priateľstvá. Trénuje si prekonávanie svojej ostýchavosti a v UPside veríme, že sa sny, ktoré namaľoval na kamene, stanú jeho realitou.

upsideabcd

Ďakujem, že ste si môj blog prečítali až sem.

Veľmi chceme v projekte UPside pokračovať. Svoju službu robíme pre mladých zadarmo s pokorou a láskou a vidíme, že má pre nich veľký zmysel.

Potrebujeme dať do konca mesiaca dokopy veľkú sumu (5000eur). Verím, že sa nám to spolu podarí.

Podporiť našu prácu s mladými môžete prostredníctvom aukcií, prípadne aj na: https://ipcko.darujme.sk/877/.

Ďakujem.

 

Madro Marek, riaditeľ občianskeho združenia IPčko


Marek Madro podporuje výzvy

Image 4

Online pomoc pre mladých ľudí

Napriek pokroku doby a takmer neobmedzeným možnostiam sa často stáva, že mladým ľuďom niečo chýba. Nie je to ich nevďačnosť, ale rýchlosť každodenného života, ktorá prináša svoje obete. Neostáva čas na rodinu a priateľstvá, ľudia čoraz viac postrádajú oporu v živote a pocit bezpečia. Neraz nevidia zmysel života, nevedia sa už z ničoho tešiť a cítia sa sami a nepochopení. Mnohí z nich uvažujú o ukončení svojho života, alebo hľadajú riešenie v drogách či alkohole. Naša organizácia IPčko, o.z. sa venuje práve týmto ľuďom s vierou, že im pomôže zmeniť ich život.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu