“Nerentabilný” vírus alebo ako sa darí ľahostajnosti

Denne zomierajú desiatky nevinných ľudí vplyvom rôznych infekčných chorôb. Správa z mora mnohých, aké počúvame takmer denne.  S prímesou katastrofy, či už osobnej alebo národnej. Ďalšia správa a ďalšia, v hlavnom tzv. prajmtajmovom čase.  Veď všetko “podstatné a dychvyrážajúce” treba šíriť v tom najlepšom čase, aby neušiel žiadnemu divákovi ani jediný detail. Ľudské nešťastie v priamom prenose, občianska vojna onlajn vo vašom počítači alebo smartfóne.  Katastrofy klimatické, vojnové, príbehy neznámych také blízke, ale aj veľmi vzdialené. Podľa toho, ako sa k nim pristupuje v konkrétnom ľudskom srdci. My, tisícky kilometrov od epicentra nešťastia predsa nezmôžeme nič! Alebo áno? Ľahostajnosť je často jedinou odpoveďou mnohých, ktorí majú to šťastie, že žijú v slobodnej, demokratickej a usporiadanej časti sveta, bez rušivých vplyvov. Môžeme vôbec považovať ľahostajnosť za nejakú odpoveď, postoj alebo názor k veci? Ľahostajnosť však odkiaľsi rastie, bujnie, “dozrieva”. Ktosi alebo čosi ju pomerne starostlivo živí. Asi to bude samotný štýl života, ktorý buď ľahostajnosti pripravuje vhodné podmienky na “život” alebo obhajuje a bráni ľudskú dôstojnosť a právo na slušný život každého človeka na tejto zemi. Aký štýl života nám viac “imponuje”? Vyberme si, kam sa radíme. Aj správa z posledných júnových dní je len smutným dôkazom toho, ako sa ľahostajnosti darí, ako “prekvitá”. V západnej Afrike už zomrelo viac než tristo ľudí na zákerný vírus eboly, tak znie spomínaná správa. Avšak prečo je okolitý svet a zvlášť rozvinuté štáty také slepé voči ľudskému nešťastiu a bolesti, voči chorobe a jej fatálnym následkom vedúcim až k smrti? V jednej relácii sa skrýva odpoveď aj na túto otázku. Vraj vírus eboly, ktorý vyčíňa v Afrike, nie je pre vyspelé štáty, ktoré by mali vyrobiť a distribuovať vakcínu proti tejto chorobe, rentabilný a finančne zaujímavý. Totiž klientela v podobe chudobných Afričanov nie je pre tieto krajiny povšimnutiahodná. Tvrdenie, že ak by sa vírus rozšíril do Európy a USA, tak by sa “čosi” pre záchranu ľudského života urobilo, je nepochopiteľné až bezcitné. Pre tých, čo kalkujú s finančnou návratnosťou projektu výskumu a výroby vakcíny, však asi rozhodujú viac peniaze než ľudský život. Vari Afričania nie sú ľuďmi, vari nemajú žiadne práva ? Vari si nezaslúžia viac pozornosti, ohľaduplnosti a láskavého prístupu? Medzitým zomierajú ďalšie desiatky z nich – deti, ženy, muži, starci. Zomierajú “len” preto, že sa narodili a žijú v tej chudobnejšej časti sveta. Koľký cynizmus zo strany tých, čo by mohli už dnes zabrániť šíreniu smrteľného vírusu! Verme, že obsah tohto článku nebude platiť dlho. Verme, že tí, ktorí majú možnosť i prostriedky, ich naplno využijú na záchranu každého nakazeného. Alebo sa bude čakať na moment, keď vírus dorazí do krajín, kde sa “oplatí” investovať čas i peniaze?


Pavol Kall podporuje výzvy

Image 25

Paniaze pre Matúška, na operáciu (ULZIBAT) v ČR

Som mama dvoch synov a to Patrika, chodí na VŠ ekonomickú v B. Bystrici, a Matúško Galko narodený 28.4.2003, je ZŤP s DMO.

Podporiť výzvu

Image 6

Finančná pomoc na pobyt v kúpeľoch-Vyšné Ružbachy....

Prosím vás o finančnú pomoc na pobyt v kúpeľoch Vyšné Ružbachy

Podporiť výzvu

Image 9

"MOLDAVA – SPOLU 2014" – FESTIVAL PRE VŠETKÝCH

POHODA FESTIVAL, NEZISKOVÉ ORGANIZÁCIE EQUITY, MESTSKÉ ZÁSAHY A ETP SLOVENSKO ORGANIZUJÚ FESTIVAL „MOLDAVA - SPOLU 2014“, KTORÝ SA USKUTOČNÍ V PIATOK 29. AUGUSTA 2014 V RÓMSKEJ OSADE NA ULICI BUDULOVSKÁ V MOLDAVE NAD BODVOU. POČAS FESTIVALU BUDETE MÔCŤ NAŽIVO VIDIEŤ A POČUŤ SLOBODNÚ EURÓPU, KORBEN DALLAS, HOSTÍ Z MAĎARSKA PARNO GRASZT ČI HUDOBNÉ SPOJENIE PARY A SENDREIOVCOV. OKREM SKUPÍN, KTORÉ SÚ ZNÁME PO CELOM SLOVENSKU, VYSTÚPIA NA PÓDIU AJ KAPELY POCHÁDZAJÚCE PRIAMO Z RÓMSKYCH OSÁD.

Podporiť výzvu

Image 16

Andrejka zle chodí potrebuje prepravu autom a príspevok na benzín.

Andreja je dobrá žiačka do školy ju vozíme autom preto chceme poprosiť o príspevok na benzín. Ďakujeme

Podporiť výzvu

Image 16

Dúha pre deti a matky v kríze

Našou snahou je vytvoriť príjemné, útulné, plne funkčné a tým aj bezpečné prostredie deťom, ktoré u nás nachádzajú svoj prechodný domov.

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu