Nerobte z našich kaviarní staničné čakárne

Zdroj: FreeDigitalPhotos.net

Možno ste si to tiež všimli. Z našich kaviarní v ostatných rokoch nenápadne vytratili vešiaky.

Akoby som počul kaviarnikov argumentujúcich, že doba im nepraje. Dane sa neustále zvyšujú a nájomné je drahé. Každý kúsok v kaviarni musí byť efektívne využitý a taký vešiak, ten niekedy zaberie miesto, kam sa pokojne zmestí menší stôl.

Milí kaviarnici, ale pre nás, vašich verných zákazníkov, sa kaviareň stala niečim ako náhradnou obývačkou. Sem chodíme s priateľmi debatovať o politike, kultúre alebo do noci vymýšľať, ako nabudúce zlepšíme svet. Do kaviarne sa chodíme ukryť pred okolitým svetom s knihou či novinami v ruke. Je to náš úkryt pred nepohodou na ulici i v duši.

Kaviareň sa stala polovicou bytu pre tých, ktorým hypotéka okresala sen o bývaní na kuchynský kút plus posteľ. Je miestom, kam zablúdia turisti, aby spoznali ako žijeme. Lebo aj my, keď sme v cudzine, hľadáme kaviareň, ktorá by bola ambasádou našej domácej pohody v neznámej krajine.

Cítime sa v nej ako doma a doma vešiak máme.

Skúsili ste niekedy diskutovať trebárs o novej filmovej tvorbe a nervovými senzormi chrbtice kontrolovať, či váš kabát neskĺzol z operadla? Ako sa cítite, keď v kresle, kde by mal sedieť váš priateľ, leží uložená čapica a rukavice. O čom sa s nimi bavíte?

Nerobte z našich kaviarní staničné čakárne. My sa so šálkou kávy v ruke chceme cítiť ako doma. Lebo ak ten pocit u vás nebudeme mať, budeme tú kávu radšej piť doma.


Roland Kyška podporuje výzvy

Image 9

OKRAJ o.z , Aj ľudia na okraji spoločnosti by mali mať svoj kľúč

Cieľom občianskeho združenia OKRAJ je vytvorenie komplexnej sociálnej služby, ktorá spája pracovné príležitosti so vzdelávaním prostredníctvom chránenej dielne. Našimi klientmi sú zdravotne ťažko postihnutí ľudia na okraji spoločnosti bez domova, ktorí ešte nevzdávajú svoj boj o začlenenie sa do normálneho života. Existuje mnoho chránených dielní a inštitúcií na pomoc ľuďom bez prístrešia, no naša nová sociálna služba dopomôže tým, ktorí sú znevýhodnení hneď dva krát - sú bez domova a navyše zdravotne postihnutí. Chceme preto vytvoriť pre klientov pracovné miesta, čím zdolajú prvý nedobytný bod - trvalý príjem a súbežne im poskytovať odborné poradenstvo: psychologické, sociálne, právne či ekonomické. Napokon, aj títo ľudia si zaslúžia mať svoj vlastný kľúč a to nielen ku šťastiu.

Podporiť výzvu

Image 46

Akútna pomoc na zakúpenie dreva pre bezdomovkyne v záhradnej chatke

Občianske združenie Nádej pre Sad Janka Kráľa pomáha trom bezdomovkyniam z detského domova, ktorým sme poskytli možnosť prežiť zimu v záhradnej chatke. Našim cieľom je okrem zabezpečenia tepla a základnej hygieny pomôcť vyrovnať sa so zložitou situáciou ženám vychovaným v detskom domove, ktoré sa nie svojou vinou ocitli v hmotnej núdzi a umožniť im odraziť sa od dna či už psychicky alebo materiálne. Naše občianske združenie potrebuje v súčasnosti akútne zakúpiť suché tvrdé drevo na kúrenie do tuhej zimy, propánbutánove fľaše na varenie a základné vybavenie na prežitie zimy. Ďakujeme všetkým za urýchlenú pomoc a podporu.

Podporiť výzvu

Image 24

Mesiac bez sprchy

Viete aký to je pocit mesiac sa nesprchovať? Ľudia bez domova áno. Pomáhame ľuďom bez domova vyzerať a cítiť sa lepšie. S Vašou podporou zriadime HYGIENICKÉ CENTRUM a zlepšíme ľuďom bez domova život. Zriadením štyroch spŕch poskytneme hygienu 100 ľuďom týždenne v našom pripravovanom zariadení na Mýtnej ulici v Bratislave.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu