Nie každý je nastavený pomáhať…

Ľudskosť...
Dnes som mala pracovný deň. Úradný a to aj napriek tomu, že ja som sa ocitla na druhej strane „barikády“. Tej ľudskej.Podateľňa daňového úradu je presklená. Kým pracovníčka vybavovala jednu pani, ja som stála za zatvorenými dverami v rade ako druhá. Po hodnej chvíli sa na mňa obrátila pani stojaca predo mnou s otázkou, či jej neviem poradiť ako sa dostane do Sociálnej poisťovne.Hm, asi vybavuje rovnakú žiadosť, v duchu som si pomyslela, no na ňu som sa usmiala.„A ste autom alebo sa presúvate pešo?“, opýtala som sa, aby som ju vedela lepšie nasmerovať.

Pani v diskusii odbočila. Začala rozprávať o tom, že by úrady mali byť blízko seba, rozčuľovala sa nad (ne)systémom a hľadala odpovede na to, prečo sa nedajú všetky žiadosti vybaviť na jednom mieste, prečo úradníci ľudí preháňajú.

„Máme rovnakú cestu. Hneď odtiaľto totiž idem do Sociálnej poisťovne,“ povedala som jej s nadšením, akoby to bola najlepšia správa tohto dňa.

„Pešo je to ďaleko, no aj autom je to trochu okľuka, keďže cesta je rozkopaná,“ dodala som a už som jej prstom ukazovala ako sa tam dostane.

V tom sa na mňa pozrela, premerala si ma od vrchu po spodok. Akoby som stála vo výkladnej skrini. Alebo tak ako sa ľudia zvyknú pozerať na prízrak a v tom mi povedala: „No, vy to s tými barlami budete mať v rámci rehabilitácie.“

Kým otočila hlavu späť k preskleným dverám podateľne, aby sa utvrdila v tom, či pani pred ňou je už vybavená, ešte sa uškrnula.

Nič. Ani ďakujem. Náznak ničoho.

Tiež som mohla byť ticho. Nemusela som jej ukázať smer a rozpitvávať dialóg, ktorý výsostne bavil iba ju.

Potom vošla do podateľne a zavrela za sebou dvere.

Ja som ešte stále čakala za dverami. Trpezlivo som vyčkávala, kým príde rada na mňa.

Po chvíli pani vychádzala von, no skôr než odišla z budovy definitívne, stihla mi dať príučku.

„Radšej sa poponáhľajte, aby ste to stihla vybaviť,“ povedala.

Teraz som sa pousmiala ja. No, to už ona nemohla vidieť.

Až potom, cestou do Sociálnej poisťovne som si uvedomila, že niektorí ľudia proste nie sú nastavený pomáhať. Aj keď stačilo tak málo.

Podať  pomocnú ruku.

Povedať: „Veď keď máme spoločnú cestu, tak vás vezmem autom“, alebo prejaviť vďačnosť za to, že niekto pomáha, aj keď by nemusel.

A možno je to všetko len o tom, že sa jednoducho musíme naučiť pomenovať svoje očakávania.


Marci V.K. podporuje výzvy

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 7

Keď nás deti potrebujú

Starostlivosť o ťažko postihnuté deti, je nikdy nekončiaci kolotoč terapií, cvičenia, učenia, milónkrát opakovaných činností. Deti všetky tieto veci, niekedy viac a niekedy menej znášajú trpezlivo a statočne. Čo iné im vlastne ostáva? Sú nedobrovoľne uväznené v telíčkach, ktoré nevedia ovládať tak ako by chceli. Nedokážu sa rozbehnúť po rozkvitnutej lúke, odtrhnúť pre mamku kvet, skočiť do každej kaluže, liezť po stromoch, s kamarátmi stavať bunker.... Ich svet je ohraničený tým čo dokážu, čo im môžu rodičia sprostredkovať, tým v čom im ostatní pomôžu. Pomôžem im aj my spoločne. Urobme pre ne detstvo tým čím ma byť - šťastným obdobím, šantením, radostným smiechom, nezbedami...

Podporiť výzvu

Image 54

... DOPLATOK ZA LIEKY, ZDRAVOTNÚ STAROSTLIVOSŤ A ZLEPŠENIE KVALITY ŽIVOTA...

Sama pomáha druhým vo svojom vlastnom občianskom združení, píše projekty pre tých, ktorí to potrebujú..pomôžme jej aj MY... Marcela je mladá 31 ročná žena, ktorá za posledné tri roky strávila v nemocnici viac ako 220 dní, je ťažko zdravotne postihnutá, má za sebou 18 operácií a jej zdravotná dokumentácia váži neuveriteľných 3,5 kg. Je jednou z tých, ktorí by potrebovali finančnú pomoc na privysoké doplatky za lieky, doplácanie zdravotných úkonov, liečení či kvôli cestovnému do nemocníc a na vyšetrenia.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu