O zdieľaní

like

Miesto: rodičovský byt

Čas: piatok podvečer, niekedy v osemdesiatych rokoch

Moja mama sa práve vrátila z práce. Cestou sa zastavila u známej, aby si vyzdvihla prekreslené strihy z Burdy. Cez víkend sa pokúsi ušiť skvelú blúzku z ostatného vydania, pravdepodobne s výsledkom značne odlišným. Pri dverách sa ozval zvonček. Suseda prišla s “podpultovou” informáciu, že do zelovocu v pondelok ráno privezú kubánske pomaranče. Recipročne získala recept na skvelý čokoládový koláč, ktorý si zas mamina opísala popoludní v práci od kolegyne.

 

Miesto: môj byt

Čas: dnes večer

Zmorený celým dňom sedím v kresle s tabletom v rukách. Obzerám si facebookovú nástenku a sledujem kulinárske umenie mojej bývalej kolegyne, ktorá dokonca pridala aj recept na skvelý čokoládový koláč. Na ten si netrúfnem, výsledok by bol značne odlišný. Kamarát ma upozornil na zaujímavý článok na britskom serveri, ktosi iný zas na výborný blog i dobrý jazzový koncert. Z profilu môjho obľúbeného kníhkupectva sa zas dozvedám o tom, že zrejme čoskoro zaťažím knižnicu a odľahčím peňaženku o čosi viac.

 

Miesto: vaša domácnosť

Čas: kedykoľvek

Podaril sa vám čokoládový koláč? Podeľte sa s receptom. Viete o skvelom mieste, kam sa oplatí vyraziť cez víkend s rodinou? Napíšte o ňom. Čítali ste skvelý článok? Sem s ním!

Zdieľanie (nech si jazykovedci ignorujú toto slovo koľko len chcú) fungovalo odpradávna. Zrejme aj pračlovek zdieľal s ostatnými návod, ako na mamuty. Tak ako my dnes na facebookovú nástenku, on to publikoval na nástenke jaskynnej. Ja osobne som vďačný vám všetkým, ktorí sa so mnou delíte o tipy na dobré knihy, upozorňujete ma na plánované podujatia, kvalitných interpretov alebo mi podsuniete odkazy na zaujímavé články. Môj život je vďaka vám bohatší a zaujímavejší.

Práca pre portál ĽudiaĽuďom.sk ma naučila, že zdieľanie nielen uľahčuje orientáciu vo svete plnom informačnej hlušiny. Ono aj reálne pomáha. Väčšina návštevníkov prichádza na darcovský portál práve zo sociálnych sietí, čo znamená, že dali na odporúčanie niekoho a jeho odkaz ich zaujal natoľko, že sa prišli minimálne pozrieť. Možno aj pomôcť.

Ten, kto bol na počiatku toho reťazca, možno ani nevie, že jeho “like” posunul niekoho bližšie k liečbe, ktorú si nevie dovoliť. Umožnil inému dopriať jeho deťom lepšiu večeru alebo pomohol realizovať skvelý projekt, napríklad rekonštrukciu školskej telocvične.

Pritom to bol len jediný klik…

 


Roland Kyška podporuje výzvy

Image 33

Žijeme svoj boj.

Náš Alex má 3 roky.Neplazí sa, nelozí,nechodí,nerozpráva,nepodrží dlho hračku v ruke.Vie sa len pretočiť na bruško a dvihnut na rucky.Chytáme sa každej šance.Túžime ho vidieť ako chodí a ako mi povie "MAMA"...

Podporiť výzvu

Image 15

Aby moje vnúčatá mali detstvo ako iné deti a nezdedili dlhy

Dobrý deň, som 58 ročná rozvedená inv. dôchodkyňa, mám v náhradnej starostlivosti 9 a 7 ročné vnúčatá a som veľmi zadĺžená.Žijeme v starom zdedenom rodinnom dome, ktorý potrebuje opravu.

Podporiť výzvu

Image 54

... DOPLATOK ZA LIEKY, ZDRAVOTNÚ STAROSTLIVOSŤ A ZLEPŠENIE KVALITY ŽIVOTA...

Sama pomáha druhým vo svojom vlastnom občianskom združení, píše projekty pre tých, ktorí to potrebujú..pomôžme jej aj MY... Marcela je mladá 31 ročná žena, ktorá za posledné tri roky strávila v nemocnici viac ako 220 dní, je ťažko zdravotne postihnutá, má za sebou 18 operácií a jej zdravotná dokumentácia váži neuveriteľných 3,5 kg. Je jednou z tých, ktorí by potrebovali finančnú pomoc na privysoké doplatky za lieky, doplácanie zdravotných úkonov, liečení či kvôli cestovnému do nemocníc a na vyšetrenia.

Podporiť výzvu

Image 41

Bojujeme zo všetkých síl - pomôžte nám aj Vy

Degeneratívne ochorenie mozgu, praktická slepota, mentálny postih, spastická kvadruparéza ....diagnózy, ktoré našim dvom deťom nedovolia žiť život plný detských radostí. Branka a Zorku sprevádzajú v živote veľké komplikácie avšak statočne, hoci často so slzami v očiach, žijú svoj život ako malí bojovníci.

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu