Parazit, či manipulátor?

13659628308bzkpzdwo

Strašne nudný článok. Pre tých, ktorí však boli v pasci, tí sa v ňom nájdu. A možno aj tí druhí.

Parazit- cudzopasník, ktorý sa na vás prisaje vtedy, keď sa nedostatočne chránite, alebo ste príliš otvorení okoliu. To znamená, že odkrývate viac, než zakrývate.

Parazit na svoje prežitie využíva iné organizmy.

V ľudskej ríši je to manipulátor.

Ak by sme šli po psychologickej charakteristike, tak manipulátor je osoba, ktorá na vlastné účely zneužíva osoby vôkol seba na dosiahnutie vlastného cieľa tým, že mu vnucuje svoje názory, myšlienky, konania. Obeť si nie je vedomá, že je ňou manipulované.

Manipulátor je osoba, ktorá smelo využíva klamstvá, dôverčivosť iných, zneužije dôveru, predstiera náklonnosť, ale len vždy do takej miery, aby toto bolo dôveryhodné. Z vlastných skúseností však viem, že v určitý čas prestáva nad sebou strácať kontrolu a prezrádza sa. Pokiaľ ste však manipulovaný, a začína vám to dochádzať, máte tendenciu ospravedlňovať manipulátora, pretože veríte v dobro ľudí. A aj napriek tomu, že si znaky veľmi pekne dáte dokopy a zapadajú vám do seba ako puzzle, stále myslíte na to, že to máte pod kontrolou. Nemáte. Už dávno nie.

Ak ste dôverčiví, čo vlastne ste, pretože by ste už zas nenaleteli, manipulátor si vás získava aj kupovaním. Tým, voči čomu ste odolní vždy boli, lebo ste nikdy nič zadarmo nedostali. Manipulátor vo vás však šikovne prebudí pocit nenahraditeľnosti a neodplatiteľnosti a chce sa vám odvďačiť za to, aký ste. Dostanete od neho veci, ktoré by ste si inak nekúpili, ale on vám ich dá. Lebo tak veľmi túži vyjadriť, ako vás má rád. A veď on vám odpláca to, čo mu dávate. A tak dar ako prejav vďaky a náklonnosti, so slzami v očiach prijmete. Neuveriteľné. Niekto vám niečo dá. A on má tak dobré srdiečko.

Ale pssst.

Dohodnete sa, vlastne manipulátor vám povie, aby ste nemali výhrady dar prijať, že toto zostane medzi vami.

,,Pozri. Keď máš problém prijať, povieš pred inými, že si si to kúpil/a“. S malou dušičkou na to pristúpite.

Ale, chyba! Už vás má. Chňapol a vy ste mu na to skočili. Uverili ste nezištnosti, ktorú rozdávate a očakávate, ale pochybujete. A aj keď pochybujete, poviete si, že sa máte dostatočne na pozore. Nemáte.

Manipulátor medzi tým šikovne po okolí roznesie, čo pre vás urobil. Aký je na vás dobrý. Lebo vám dal niečo, po čom ste túžili, ale nemali na to peniaze. Niečo ste od neho dostali a jemu nezostali peniaze na niečo iné, dôležitejšie.
O tomto však netušíte. Len manipulátorovo okolie. Veď ste mali dohodu. A neviete, že ste ju dodržali iba vy.

Vy si okolo nich chodíte s čistou dušičkou, lebo vás prijali medzi seba. Tak otvorene, ako nikto nikdy. Vlaste… Už ste boli takto prijatí. Iným manipulátorom a jeho rodinou, no to sa nepočíta, lebo to bol manipulátor.

Toto nie je. Nemôže byť.

Poznáte tajomstvá, ktorými ho máte v hrsti. Teda mali by ste. Keby to neboli tajomstvá, o ktorých rozpráva pred inými tak, ako pred vami. ,,Nehovor nikomu, vieš to iba ty“. Keď sa náhodou niekedy otvoríte jeden druhému, zistíte, že to vedelo kopec iných. A navzájom vedeli všetko jeden o druhom. Toto sa deje v prípade, ak má manipulátor rozhodených viac sietí.

Manipulátor sa obklopuje ľuďmi, ktorí sa dajú jednoducho zneužiť. A paradoxne tými, ktorí sú sami o sebe skalopevne presvedčení, že by sa zneužiť nedali. Práve oni sú však najľahšia korisť. Pretože síce nie je jednoduché si ich získať, ale ak ich už dostane, sú mu verní a svojím spôsobom ho chránia. Pred zlou povesťou, ktorú o ňom už rozširujú tí, ktorí mali s ním tú česť. Zmanipulovaný je však silný ochranca svojho priateľa- inými slovami manipulátora a tak nereaguje na signály z vonka. A tých signálov je toľko, že keby sa mali pustiť majáky sanitiek, húkali a svietili by tak silno, že by nebolo možné počuť a vidieť nič iné. Manipulovaný ich však nevidí. A ak aj aspoň počuje, tvári sa, že nie.

Manipulátor vie toho ešte veľmi veľa urobiť tak, aby mu to okolie ,,žralo“.

Až jedného dňa, skôr či neskôr, začne zmanipulovanému dochádzať všetko, čo sa dialo, stalo, čo počul a dávať si to dokopy, čo manipulátor rýchlo pochopí a hodí sa na inú korisť. Ako parazit sa chytí ďalšej osoby, ktorá mu môže niečo dať.

Čo zostáva vám?

Máte chuť ho rozšliapnuť.

Máte chuť všetkým povedať, kto to vlastne je. Samozrejme, vaše okolie to už dávno vie, veď vám to hovorili.

Máte tendenciu brániť človeka, na ktorého sa tento cudzopasník prisal o to viac, ak ho poznáte. O to viac, ak viete, že ho má z čoho vycucať a on sa už necháva. A manipulátor sa na vás spoza jeho chrbta vyškiera.

Neurobíte to.

Nech si ten parazit žije, veď jeho život trestá sám. Napríklad aj tým, že vlastne nemá ozajstných priateľov. Len ľudí, ktorých momentálne potrebuje.

A tak ho zo svojho života iba vypustíte. Ako nič. Jemné pffffúúúú, ako keď fúknete do peria, aby letelo. Lebo ak by ste to urobili inak a napríklad porozprávali ľuďom, čo od neho o nich viete, oni by to neuniesli a rozšliapli by oni vás. Nie, musíte to urobiť inak.

S pocitom oslobodenia.

S pocitom, že ste voči nemu boli čestní.

S pocitom, že sa na seba môžete v zrkadle spokojne pozrieť.

A aj keď máte strach, čo v okolí o vás roznesie, zachováte sa diplomaticky a necháte ľudí urobiť si vlastný názor. Tak, ako ste vy sami museli prísť na to, kým bol. Lebo aj napriek tlaku okolia ste mali uši a oči zatvorené.

Vrátite mu všetko materiálne, čo vám dal. A keď nevrátite, zaplatíte mu za to. No a čo, že aj to získal podvodom, na čo ste, mimochodom, prišli úplnou náhodou.

Vrátite mu to, aj keď máte pocit, že si to zaslúžite minimálne ako bolestné.

A aj keď s bolesťou na duši, zvládnete aj tento úder pod pás.

Napokon… Máte okolo seba ľudí, ktorí vás majú radi a vedia pravdu. Máte viac ako on.

Máte hrdosť, vlastnú tvár a nemáte potrebu si kupovať ľudí, pretože oni za vami chodia sami.

Čo viac chcieť? :-)


Ingrid podporuje výzvy

Image 54

Anjelik Matúško

Prosím o pomoc pre môjho anjelika Matúška, môjho bojovníka ktorý má veľkú chuť žiť a tešiť sa zo života, aby sme sa raz mohli posadiť a urobiť prvé krôčky a mohli intenzívne rehabilitovať.

Podporiť výzvu

Image 96

Prosím, pomôžte inv. dôchodkyni s malými vnúčatami vyriešiť pretekajúcu žumpu do pivnice

Prosím dobrých ľudí o finančnú pomoc na zakúpenie septiku, obsah žumpy preteká do pivnice a kotolne. V obci nieje kanalizácia. Ak by zostali peniažky, použila by som ich na kúpu novej postele.

Podporiť výzvu

Image 9

Trojkolesový bicykel pre Viktorku

LÁSKU A ÚSMEV ROZDÁVA NA VŠETKY STRANY, ZDRAVÍČKA VŠAK NA ROZDÁVANIE NEMÁ. REČ JE O VESELEJ ŠKOLÁČKE VIKTORKE , KTORÁ PRI NARODENÍ DOSTALA DO VIENKA VÁŽNU DIAGNÓZU - DETSKÚ MOZGOVÚ OBRNU (DMO). POMÔŽTE JEJ AJ VY SPLNIŤ KRÁSNY DETSKÝ SEN, ZAKÚPIŤ TROJKOLESOVÝ BICYKEL.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu