Pevnú vôľu žiadny hendikep nezničí

chlapec s barlami

Určite ste mnohí postrehli na našej facebookovej stránke LudiaLudom.sk fotky a informácie, ktoré sa týkali Národného behu Devín – Bratislava. Bežalo sa v poriadne uzimenú nedeľu. A ja som sa dobrovoľne podujala robiť fotografa.

Našťastie!

Behu sa zúčastnili všetky vekové kategórie od malých detí až po dôchodcov. Bežali ženy, muži, deti, vtipálkovia v rôznych prevlekoch, zástupcovia rôznych firiem. Nebolo dôležité vyhrať, každý bežal pre radosť.

Tento beh ukázal, že pevná vôľa dokáže poraziť mnohé prekážky. Bežecký tím spoločnosti SWAN sa rozhodol motivovať stávkou s vedením spoločnosti. Ak dobehnú všetci do cieľa, na Adamovu výzvu na našom portáli spoločnosť prispeje sumou 100 eur. Dobehli a Adam je o kúsok bližšie ku kúpe nového vozíka.

O radosť z behu a možno aj prekonávanie vlastných limitov nechceli byť ukrátení ani hendikepovaní. V skupine bežcov som postrehla nevidiaceho športovca s doprovodom, muža na špeciálnom vozíčku a chlapca, ktorý bežal o barlách. Teda vlastne skackal. Neuveriteľné! Pár dní pred pretekom si zlomil prst na nohe, dočítala som sa v článku o ňom. A vraj vôbec neuvažoval, že by nebežal. Tomu sa povie odhodlanie! Klobúk dole. Celou trasou ho sprevádzali zdravotníci, no zvládol to na výbornú. V cieli ho oslavovali ako víťaza. Zaslúžene.

A ja uvažujem, prečo všetci nie sme takí cieľavedomí. Kde je naša pevná vôľa. Prečo sme naučení hľadať dôvody, pre ktoré sa niečo nedá namiesto toho, aby sme si situáciu prispôsobili tak, aby sa dalo. Tak ako chlapec s barlami. Prečo my zdraví nechceme prekonávať vlastné limity, skúšať, čo dokážeme, čo zvládneme? Sme leniví? Pohodlní?

Pri čítaní príbehov na našom portáli mi je neraz smutno. Koľko sily a vnútorného odhodlania stojí rodičov aj drobcov bolestivé cvičenie, ktoré musia podstúpiť, aby im bolo lepšie. Musia tvrdo bojovať a makať na sebe, aby spravili pár krokov, čo je pre nás zdravých úplná samozrejmosť.

Môžeme chodiť a napriek tomu sa radšej vozíme…

Mnohé prekážky sú iba v našej hlave. Myslíme si, že to nedokážeme, nezvládneme, ale ani len sme to neskúsili. My sme sa vlastne už vzdali. Ozaj chceme byť porazení?


Daniela Lališová podporuje výzvy

Image 14

Ragby na vozíku

Volám sa Adam a mám 17 rokov. Hrám rugby na vozíku a k tejto športovej aktivite potrebujem špeciálny vozík. Cena vozíka je 5000 €. Chýba mi ešte 3000 €. Jediný kolektívny šport vhodný pre mňa s mojím postihnutím je ragby, ktorý bez špeciálneho vozíka hrať nemôžem.

Podporiť výzvu

Image 6

Dominikove neposlušne nôžky - rehabilitácie v Adeli

Ahoj, volám sa Dominik mám šesť a pol roka, narodil som sa v 31 týždni s Detskou mozgovou obrnou. Pre toto ochoreniu neviem chodiť a musím veľa cvičiť, aby som sa mohol postaviť na nôžky, ktoré ma nechcú poslúchať. V tomto veľkom boji s neposlušnými nôžkami mi veľmi pomáhajú rehabilitácie v Adeli centre v Piešťanoch. Je to veľmi drahé liečenie, ktoré stojí 3070 eur.

Podporiť výzvu

Image 100

Pomôžte Alžbetke absolvovať potrebné rehabilitačné liečenia, aby raz mohla povedať " rúčka funguje"

Pomôžte Alžbetke absolvovať potrebné rehabilitačné liečenia, aby raz mohla povedať " rúčka funguje"

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu