Pomoc je aj o nápade

Na počiatku bol nápad a snaha pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Príbehy z Čajovne v podzemí a z firmy SWAN majú spoločné to, že sa v nich našli ľudia, ktorí sa rozhodli nezištne pomáhať.

“Od 29. novembra až do Vianoc sa budú všetky piatky niesť v znamení pomoci tým, ktorí to naozaj potrebujú. Zapojiť sa a prispieť na dobrú vec môže každý z nás. Stačí len upiecť sladký či slaný koláčik, doniesť ho niektorý piatok do práce a ponúknuť kolegom na predaj. Ak nepečiete nevadí. Pomôcť vám môžu blízki alebo sa zapojíte zakúpením si lahodných domácich dobrôt od iných kolegov.” Takýto e-mail dostali zamestnanci firmy SWAN od svojich troch kolegov. Tí vybrali z darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk desiatku výziev a rozhodli sa všetky takto vyzbierané peniaze poslať núdznym pred najkrajšími sviatkami roka.

Úspech prišiel už v prvý piatok. V priestoroch tohto telekomunikačného operátora zavoňali koláče, zamestnanci využili príležitosť nielen na to, aby si pomaškrtili a podebatovali medzi sebou, ale najmä, aby pomohli. Na pomoc tým, ktorí to potrebujú, medzi sebou vyzbierali 303,1 eura. O týždeň sa do akcie nazvanej Upečme si Vianoce zapojilo ešte viac pekárov a aj výťažok stúpol na 507,5 eura.

“Ako prvá čajovňa v Bratislave sme sa rozhodli zapojiť do sledu dobrých skutkov a pomáhať cez dobročinný portál ĽudiaĽuďom.sk. Pomáhame tým, čo je nám najbližšie. Od októbra 2013 čajovňa pravidelne, každý mesiac, odvádza 2 % z celého mesačného obratu z jednotlivých druhov čajov na pomoc konkrétnym ľuďom, konkrétnym organizáciám,” hovorí prevádzkovateľ Čajovne v podzemí Martin Jaroň.

Komu čajovňa prispeje, o tom rozhodujú jej návštevníci. Dve percentá z predaja čaju totiž idú v závislosti od jeho druhu vždy na inú výzvu. Napríklad, ak si niekto dá šálku bieleho čaju, prispeje Organizácii muskulárnych dystrofikov. No tí, čo pijú čierny čaj, pomáhajú OZ Detstvo deťom z Dobšinej.

“Mnohé firmy sa zas rozhodli využiť na pomoc iným projekt benefičných elektronických aukcií, ktoré sú súčasťou ĽudiaĽuďom.sk. Dražiteľom ponúkli zaujímavé predmety či zážitky, pričom výťažok z týchto e-aukcií ide vždy v prospech konkrétnej výzvy na darcovskom portáli. Napríklad Dopravný podnik Bratislava už druhý rok za sebou ponúka možnosť vydražiť si párty vo vianočnej električke. Výťažok poputuje na rekonštrukciu historického trolejbusu SANOS, ktorý obnovujú zamestnanci DPB v spolupráci s Klubom historických autobusov,” hovorí šéf projektu ĽudiaĽuďom.sk Roland Kyška. Ako dodáva, otvorení sú akejkoľvek spolupráci a keď ktokoľvek, jednotlivec či firma, prídu s podobným dobrým nápadom, určite im budú nápomocní.

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu