Prečo šťastie prichádza, keď dávame a pomáhame a nie keď kupujeme?

hand-838975_960_720

Občas sú chvíle, kedy sa každý z nás zastaví a začne premýšľať, čo je podstatou nášho života. Ovplyvňovaní médiami sa mylne domnievame, že veľké majetky a veci, ktoré mnohokrát nepotrebujeme, nám zaručia šťastie. A tak si snažíme dopriať to, čo nám dnešný svet ponúka.

Je to však správne?

Nechceme tvrdiť, že peniaze v živote človeka nie sú dôležité. Dávajú nám slobodu a istotu, že aj zajtra budeme bývať pod tou istou strechou a jesť minimálne také dobré jedlo, aké sme jedli dnes.

Otázkou ale je, či ich potrebujeme tak veľa, aby sme si nakoniec kúpili veci, ktoré nepotrebujeme. Či nám prílišné sústredenie sa na ich získanie neberie pozornosť od veci, na ktorých skutočne záleží.

Vecí, ako pomoc druhým…

šťastieAk v živote máme splnené základné ľudské požiadavky- jedlo, dôstojné bývanie, finančné zabezpečenie, má bohatstvo len zanedbateľný vplyv na šťastie, ktoré v živote budeme pociťovať.

Teraz si na chvíľu sadnite a zavrite oči. Predstavte si, že na tomto svete budete už len pár hodín a položte si otázku: 

Čo najviac vo svojom živote ľutujem? Je to jachta, ktorú som si nekúpil tak ako si ju kúpili mnohí bohatí ľudia alebo ten veľký dom na pláži? Alebo som mohol viac pomáhať druhým keď to potrebovali, podeliť sa o veci, ktorých som mal viac alebo stráviť viac času budovaním vzťahov s mojimi rodičmi a najbližšími?

Odpovedzte si sami.

Bolo dokázané, že existuje priamy vzťah medzi šťastím a nematerializmom. Zhromažďovať majetky nerobí ľudí tak šťastnými, ako to keď ich rozdávajú. Veľkorysosť je prepojená s pohodou. Ak niečo rozdáme alebo obetujeme pre druhých, náš život má väčší zmysel. Dávame najavo že nie na “mne” ale na “nás” záleží.

Ak sme ľudia, ktorým osud doprial viac, podeľme sa o to. Pomôžme chudobným s ťažkými životnými situáciami. Nemusí isť len o peniaze. Stačí aj náš čas, snaha, ochota rozdať lásku, ktorú tak potrebujú. Možno čas a úsilie, ktoré budeme k tomu potrebovať, nám neumožní nadobudnúť jachtu alebo dom na pláži, o ktorom snívame. No na oplátku práve tento čas a úsilie dá niekomu nádej na lepší život.

To, akú hodnotu majú materiálne veci, budeme vedieť spočítať vždy, no to, akú hodnotu prinesieme do životov ľudí, ktorým nežištne pomôžeme, nespočítame nikdy, lebo sa spočítať nedajú.

šťastieA majme tiež na pamäti, že raz, keď budeme z tohto sveta odchádzať, jachta a dom tu budú musieť ostať. Kľúče od drahého auta budeme môcť zahodiť, lebo už nimi viac žiadne dvere neotvoríme. To čo si so sebou odnesieme, budú skutky.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Viac zaujímavých článkov nájdete na www.vzdelavac.sk

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu