Prosím nedehonestujte sociálnu prácu. Ľudia, ktorí ju robia srdcom, si to nezaslúžia

absolvent

Raz som čítala vtip: ,,Stretnú sa dvaja mladí inžinieri: Kam ideš? Ále na vyšetrenie, k lekárovi. Fíha, ak je on taký doktor, ako ja inžinier, to ti nezávidím”.

Pri prečítaní tohto vtipu som sa zasmiala a sama pre seba súhlasne pokývala hlavou. V dnešnej dobe dostávajú zabrať takmer všetky odbory. Strácajú na kvalite, strácajú na odbornosti. Školu si urobí takmer každý, takmer všade a je jedno či ľahko, jednoducho, alebo s pár ,,opravákmi”, či opakovaním. Koniec koncov, ak to nevzdal z lenivosti, má po vyštudovaní titul pred menom, ale s dostatočnou vytrvalosťou a niekedy dobrými známymi aj za menom. A keď nie je ani vytrvalosť, ani chuť odsedieť na prednáškach, prípadne nie sú ani dobrí známi, stačí siahnuť do vrecka, prípadne stačí, aby poznali moje meno. Stačí mať rozbehnutú kariéru, prípadne vlastný biznis a potom je oveľa jednoduchšie urobiť si titul, nech už moje meno znie zvučnejšie. Lepšie byť Mgr. Zvučný, ako len pán Zvučný.

Taká sociálna práca. Jednoduchý odbor. Napokon, stačilo by začať pátrať, koľko máme na Slovensku vyštudovaných sociálnych pracovníkov, napríklad v policajnom zbore. A koľko ich študuje. Ja som si vždy myslela, že policajt, ktorý ma vysokú školu, študoval na Policajnej akadémii. Tak, ako právnik na právnickej fakulte, alebo ako lekár na lekárskej, či sociálny pracovník musí mať vyštudovanú sociálnu prácu. Nuž… Nie vždy to tak je.

,,Tu máme sociálne zariadenie”, ukazuje pani v hotelovej izbe.

,,Fíha, Vy tu máte aj Domov sociálnych služieb? Alebo aké sociálne zariadenie máte na mysli?” pýtam sa a pani zmätene stojí a díva sa na mňa, akoby som spadla z oblakov rovno na hlavu.

Toto socialistické názvoslovie, po našom už toalety, či ,,vécé”, sa už dávno nepoužíva. Alebo vlastne, nemalo by sa. Keby ste sa takto vyjadrili v škole pred skúšajúcim, skutočným odborníkom s praxou, vyrazí vás aj s dvermi. A oprávnene. A vy sa môžete čudovať, na čom ste pohoreli, alebo čo zlé ste povedali.  Veď ste sa toľko učili.

Ale toto viem ja. A sociálni pracovníci. Tí, ktorí pracujú srdcom. Nevedia to však tí študovaní, ktorí si školu robili len preto, že museli. Len preto, že postúpia v tabuľkách, alebo len preto, že to ich zamestnávateľ vyžaduje a budú prepustení, ak vzdelanie (alebo asi skôr len ,,titul”) mať nebudú. Nevedia to ani tí, pre ktorých je sociálna práca jednoduchý odbor slúžiaci ako odrazový mostík na postup v kariére- podotýkam, vôbec nie v sociálnej oblasti. Niektorí ani len netušia, čo je sociálne cítenie, nieto sociálne zariadenie.

A človek, ktorý naozaj chce odbor študovať, pretože sa vždy túžil uberať tým smerom, sa stráca v dave tých, ktorí ,,musia”. Jeho srdce, či sociálne cítenie zostáva v uzavretí jeho samého, lebo nemá odvahu, alebo dostatok sebavedomia na to, aby o sociálnej práci hovoril ako o krásnom a nesmierne náročnom odbore. Možno na to v tom dave nemá ani síl. Napokon, musí sa odlíšiť od nich, musí vydržať s vlastným presvedčením, musí nepočúvať dehonestujúce názory ľudí, ktorí… Ktorí si titul sociálneho pracovníka a je jedno v akej práci, nezaslúžia.

Nedehonestujte prácu sociálneho pracovníka a sociálnej práce ako odboru, pretože verte, je to neskutočne náročná práca ako na fyzickú, najmä na psychickú stránku osobnosti.

Terénni sociálni pracovníci sa denne stretávajú s agresivitou, nebezpečenstvom, nespravodlivosťou systému, denne chodia do neznámeho prostredia. Musia si vybudovať rešpekt a úctu s dôverou na prvom mieste od ľudí, ktorí prepadli, alebo prepadajú cez sociálnu sieť. Či už ide o drogovo závislých, bezdomovcov, alebo rôzne marginalizované skupiny obyvateľstva.

A ľudia pracujúci v kanceláriách? Ani nemáte tušenie, aký kopec práce je za ich úsilím. To, že veľa krát vypisujú neskutočné množstvo niekedy bezvýznamných papierov, nie je ich vina. Viete si predstaviť, že musia poznať zákony, ich aktualizácie, použitie v praxi, vzájomnú prepojenosť paragrafov z rôznych čísel zákonov? A popri tom denne otvárajú dvere ľuďom, ktorí im nadávajú, niečo žiadajú, chcú, potrebujú a hlavne- ihneď!? Pokiaľ nie ste spokojní s pracovníkom, s jeho prístupom, povedzte to jeho nadriadenému. Ale ak ste nespokojní s kopou papierovačiek…, za tie naozaj tá pani v okienku nemôže.

Sociálni pracovníci v detských domovoch, domovoch dôchodcov (DSS) majú plnú zodpovednosť za ľudí im zverených. Poskytujú poradenstvo, starostlivosť, tým ľuďom v zariadení sú vlastne rodinou. Pretože im ju plne nahrádzajú. A opäť popri množstve agendy, popri znalostiach legislatívy… Ak sa tam niečo stane, prvý na odstrel je sociálny pracovník. Pretože ,,on mal!” na starosti. Na zodpovednosti. A že je jeden na x ľudí? Koho to zaujíma?

Znalosti skutočných sociálnych pracovníkov sú neobmedzené. Musia byť psychológmi, právnikmi, učiteľmi, filozofmi, matematikmi, ekonómmi… Často sú matkami, otcami, sestrami, bratmi, dôverníkmi… Vytvárajú si vzťahy, do ktorých sa však nesmú nechať vtiahnuť. A viete si predstaviť, ako sa ubráni empatický človek, ktorý má ľudí rád tomu, aby nebol zmanipulovaný, zneužitý, oklamaný? Aby bol jeho nadhľad a profesionalita vždy tesne pred citmi? To chce veľmi veľa sebazaprenia, cviku, skúseností… A aj tak nie je vždy uchránený.

Sociálna práca, multidisciplinárny odbor, o ktorom vás učia na prednáškach, sa nedá vykonávať bez srdca.

A systém by nemal dovoliť, pričom si buďme vedomí, že systém tvoríme aj my, aby okolo nás bolo množstvo ne/sociálnych pracovníkov, ne/inžinierov, ne/lekárov, ne/právnikov a iných ne/odborníkov. A naopak, mal by podporovať tých, ktorí svoju prácu robia radi a preto, že ich baví. Bez ohľadu na zameranie.

S úctou k akémukoľvek povolaniu. Nie robote, do ktorej musím chodiť. A ak ju chcem mať, alebo ,,tabuľkovo postúpiť”, musím si urobiť titul- kdekoľvek. Aj na fakulte sociálnej práce.

 

Foto, zdroj: INTERNET

 


Ingrid podporuje výzvy

Image 7

Pomoc pre Matúška

Dobrý deň, moje meno je Zuzana a mám krásneho 3 ročného synčeka Matúška. Matúško je obrovský bojovník už od vtedy ako uvidel svetlo tohto života a bojuje stále.

Podporiť výzvu

Image 3

Turčianske Venuše

Občianske združenie Turčianske Venuše - to je dnes už stovka žien po onkologickej operácii prsníka vo veku od 35 do 85 rokov, ktoré sa nezriekajú aktivity.

Podporiť výzvu

Image 100

Pomoc pre 3 - ročného Peťka

Volám sa Mária a som matkou 5 deti. Som rozvedená a žijeme v malom domčeku ktorí musíme prerábať. Naša finančná situácia je naozaj veľmi slabá .Peter sa narodil ako piaty v poradi . Je postihnutý na dolné končatiny.

Podporiť výzvu

Image 33

LIEČBA PRE JAKUBKA

Táto liečba je svetlo pre Kubkov život a veľkou nádejou posilniť imunitný systém a popasovať sa s nádorom.

Podporiť výzvu

Image 27

Pomôžte Ivetke dýchať

viem tak ako vsetci tu aj ja som TZP mam CHOCHP uz takmer 10rokov a k tomu som socialny pripad a zijuca sama.tazke,tazke,len pomysliet,ze zijem zo 70e na mesiac.hm posledne 2roky moj zivot pozna,len styri steny sociálneho bytu a pohlad z okna.ja sa vsak nevzdavam,bojujem chcem zit aj napriek tazkej chorobe,ktora ma drzi ako väzna nie je mozne pre mna ist von a uzivat si krasu tohto sveta bez prenosneho kyslika.mojim velkym snom je tuzba vyst si opät na prechadzku..preto touto cestou chcem poprosit vsetkych ludi z dobrym srdcom,ktori mozu pomoct POMOZTE PROSIM.pomozte prosim na zakupenie prenosného kyslika az sa moze moj zivot zmenit na stastny.som a budem vdacna kazdej pomoci.krasny zivot vam vsetkym a nadychnite sa zamna.vasa Iveta.

Podporiť výzvu

Image 18

Viktorka - NAŠE SLNIEČKO

POTREBUJEME POMOC DOBRÝCH ĽUDÍ, ABY NAŠE SLNIEČKO MOHLO NAPREDOVAŤ A UROBIŤ SVOJE PRVÉ KROKY, KTORÉ SÚ PRE OSTATNÝCH SAMOZREJMOSŤ, ALE PRE NÁS TEN NAJKRAJŠÍ SEN, KTORÝ SI MUSÍ NAŠA LÁSKA ŤAŽKO VYBOJOVAŤ

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu