Prvý success story na Dobrovoľníkoch

Náš nový projekt Dobrovoľníci.ĽudiaĽuďom.sk má za sebou svoj prvý „success story“ – príbeh, ako si vďaka stránke našla nezisková organizácia šikovného dobrovoľníka, ktorý jej poskytol svoj voľný čas a zručnosti. Ivany Janskej z Centra pre filantropiu sme sa opýtali na niekoľko otázok:

Čoho sa týkala vaša žiadosť o pomoc, ktorú ste zverejnili na stránke Dobrovoľníci.ĽudiaĽuďom.sk?

Naša žiadosť sa týkala spracovania fotografií z CD na server. Dobrovoľník nám pomohol so sťahovaním fotografií z CD na náš server pri archivácií a spracovaní fotodokumentácie podporených projektov.

Koľko dobrovoľníkov ste hľadali?

Hľadali sme jedného až dvoch dobrovoľníkov. Naša ideálna predstava bola, že by sa nám prihlásil jeden dobrovoľník, ktorý by bol k dispozícií viac ako 4 hodiny denne.

Ako dlho ste čakali na reakciu dobrovoľníka?

Ponuku sme zverejnili hneď prvý deň spustenia stránky dobrovolnici.ludialudom.sk, čiže 5. marca 2014 a mail s potvrdením záujmu k našej žiadosť o pomoc nám prišiel presne 8. marca 2014 o 9:49. Čakali sme presne 3 dni :).

Ako prebiehala komunikácia s dobrovoľníkom?

V pondelok 10.3.2014 sme najskôr na stránke dobrovolnici.ludialudm.sk potvrdili záujem o jeho dobrovoľnícku činnosť. Následne sme mu poslali mail s prosbou o zaslanie telefónneho čísla. Keď sme mali jeho tel. číslo obratom sem sa kontaktovali, porozprávali o činnosti, ktorú bude vykonávať, požiadali sme ho o zaslanie CV a dohodli osobné stretnutie na nasledujúci deň – utorok 11.3.2014.

Kedy nastúpil a aká bola jeho zodpovednosť?

Karol, tak sa volá náš dobrovoľník, nastúpil v utorok 11. marca 2014 o 10:00. Po krátkom pohovore, informáciách o organizácií, zoznámení s prostredím a kolegami a tiež upresnení náplne jeho dobrovoľníckej činnosti začal hneď s kopírovaním a ukladaním fotografií z veľkého množstva CD na náš server.

Koľko času odpracoval v prospech vašej organizácie?

Dobrovoľník Karol nám daroval 19 dobrovoľníckych hodín.

Ako ste na stránke zaevidovali odpracované hodiny a spokojnosť s prácou dobrovoľníka?

Po ukončení dobrovoľníckej činnosti sme zmenili status našej žiadosti na realizovanú.

V časti “Moje žiadosti o pomoc” po kliknutí na lištu v mieste s textom “Akceptovaný” sa rozbalili informácie o dobrovoľníkovi. Potvrdili sme “Táto pomoc už bola realizovaná” a následne sme zadali informácie o počte realizovaných hodín dobrovoľníka a zadali text hodnotenia jeho práce, ktoré sa bude zobrazovať v potvrdení o výkone dobrovoľníckej činnosti.

 

Niekoľko otázok sme položili aj dobrovoľníkovi Karolovi, ktorý si túto dobrovoľnícku činnosť našiel na našej stránke:

Kde ste sa dozvedeli o stránke Dobrovoľníci.Ľudiaľuďom.sk?

O stránke som sa dozvedel na výstave Profesia days v Inchebe. Stánok, vlastne stolík, projektu Ľudia ľuďom bol príjemným spestrením medzi stánkami, kde sa prezentovali firmy ponúkajúce prácu alebo rôzne školy.

Máte skúsenosti s dobrovoľníctvom? Hľadali ste na stránke niečo konkrétne?

Záleží na tom, čo je považované za dobrovoľníctvo… Počas štúdia na vysokej škole som sa dobrovoľne zúčastňoval rôznych aktivít, ktoré často prinášali iba dobrý pocit a možnosť kontaktu s ľuďmi; niekoľko krát som na začiatku semestra pomáhal novým prvákom vyznať sa na univerzite a fakulte, zopár krát som vliezol do kostýmu univerzitného maskota a snažil sa zabávať ľudí. Ale najlepšie dobrovoľné aktivity boli na internáte, ked som spravoval kuchyňku, sklad a podobne.

A či som hľadal na stránke niečo konkrétne?

Hľadal som niekoho, kto by mohol využiť aspoň drobnú pomoc na dobrú a zároveň zaujímavú vec.

Prečo vás zaujala žiadosť Centra pre filantropiu?

To je jednoduché. Stránka sa ešte len rozbieha a ponúk aj žiadostí je na nej poskromne, a ich počet ešte zmenšilo vyfiltrovanie len na tie bratislavské. Po prečítaní žiadosti Centra pre filantropiu som mal pocit, že ide o technickú vec, s ktorou by som bol schopný pomôcť.

Naplnila práca dobrovoľníka vaše očakávania?

Moje jediné očakávanie, vlastne prianie bolo, aby som mal z takejto práce dobrý pocit. A ten som mal.

Ako ste boli spokojný s pracovným prostredím?

Prostredie bolo vynikajúce. Aj mi je ľúto, že už to skončilo.

Odporučili by ste túto stránku aj známym, ktorí tiež hľadajú dobrovoľnícke príležitosti?

Stránku som už skúsil odporučiť, aj keď podľa reakcie asi nie ľuďom, ktorí hľadajú dobrovoľnícke príležitosti. Ak však takých v budúcnosti stretnem, tak im stránku odporučím.

Tešíme sa, že sme napomohli sprostredkovaniu tejto dobrovoľníckej aktivity a veríme, že ich bude pribúdať :).


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 7

ADELI pobyt pre Leušku Jesenskú z Piešťan

Dobrý deň, volám sa Leuška Jesenská a som trošku iná ako zdravé deti... Na tento svet som prišla z mamkinho bruška skôr ako som mala,čo mi skomplikovalo môj zdravotný stav. Vďaka neustálemu cvičeniu a terapiám sa nevzdávam a cvičím aj cez slzy, aby som sa dokázala osamostatniť v rámci mojich možností. Najviac mi pomáha cvičenie v Adeli preto Vás prosíme spolu s mojou mamkou o finančný príspevok na tento pobyt.

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu