ReŠtart Slovensko 2013 má svojich víťazov

Koncom septembra spustilo Centrum pre filantropiu druhý ročník súťaže ReŠtart Slovensko, v ktorej sme hľadali dobré nápady na online riešenia pre offline problémy spoločnosti. Včera sme na slávnostnom Gala v Design factory vyhlásili víťazov a ocenili viacero nápadov, ktoré pomôžu  zo Slovenska urobiť lepšiu krajinu.


Do súťaže sa prihlásilo 27 projektov a z nich porota vybrala 10 finalistov. Tí potom zverejnili svoje výzvy na portáli ĽudaĽuďom a snažili sa získať pre svoje nápady podporu. O víťazoch v druhom ročníku totiž rozhodovala široká verejnosť hlasovaním a zasielaním darov prostredníctvom darcovského portálu ĽudiaĽuďom.

 

Celkovo prišlo finalistom  15 794 hlasov a 230 darcov podporilo všetky projekty sumou 2 155,28 €

Absolútnym víťazom 2. ročníka ReŠtartu Slovensko sa stal projekt VŽDY a VŠADE – Pomoc na dosah. Do súťaže ho predložila organizácia IPčko – internetová poradňa pre mladých – www.ipcko.sk. Vďaka mobilnej aplikácii, ktorú vytvoria bude pomoc, ktorú poskytujú teraz ešte dostupnejšia.

Na druhom mieste skončil projekt NEMLČME! – Portál pre obete sexuálneho násilia. Téma, ktorá v médiách prednedávnom rozpútala rozsiahlu diskusiu priviedla Daliu Gregorovú na myšlienku vytvoriť pre ľudí, čo zažili sexuálne násilie stránku, na ktorej by obete mohli o svojom probléme hovoriť a navzájom si pomáhať. Vďaka súťaži dala dokopy tím ľudí, ktorému sa podarilo vytvoriť stránku www.nemlcme.sk a získať veľkú podporu verejnosti – projekt zozbieral od verejnosti najvyššiu sumu.

Tretie miesto v súťaži získala online videoknižnica, ktorá pomôže študentom pri výbere budúceho povolania. Projekt čoRobím na svojej stránke www.corobim.sk prináša prostredníctvom krátkych kariérnych videí reálne informácie o rôznych povolaniach a jej súčasťou bude i aplikácia s testom preferencií k rôznym činnostiam, ktorá nasmeruje respondenta na pre neho najvhodnejšie povolanie.

Okrem finančného daru vo výške 5 000 € na rozbeh projektu, ktoré do súťaže venovala spoločnosť SK-NIC, získali tri víťazné projekty aj cenu od spoločnosti Websupport – hosting na jeden rok. Ceny víťazom odovzdali Patrik Krauspe, riaditeľ SK-NIC, Roland Kyška z portálu ĽudiaĽuďom.sk a digitálny líder pre Slovenskú republiku Peter Pellegrini, ktorý nad celou súťažou prevzal záštitu.

Projektom, ktoré skončili na 4. a 5. mieste venovalo cenu Veľvyslanectvo Spojených štátov americkýchNadácia ESET. Podporená bola open source aplikácia na zobrazovanie mapy zločinnosti a nehodovosti v SR – projekt Mapa zločinu. Okrem 3000 € od Veľvyslanectva Spojených štátov amerických a 1000€ z Nadácie ESET získal tento projekt aj špeciálnu cenu od spoločnosti Google Slovensko – tablet Nexus a pozvanie na prehliadku Googlu.

Druhú cenu od Veľvyslanectva Spojených štátov amerických vo výške 1 500 € a ďalších 1000€ od Nadácie ESET získal projekt Demagóg do vrecka. K stránke www.demagog.sk teraz pribudne aplikácia, vďaka ktorej bude možné si kedykoľvek overiť rôzne výroky politikov a zistiť, či nám klamú alebo hovoria pravdu.

Ďalšie štyri ceny do súťaže venovala Nadácia Orange. Rozdelila ich medzi prvé tri víťazné projekty (Vždy a všade, Nemlčme a čo Robím) a 1 000 € získal aj projekt Časová bankawww.mamcas.sk – stránka, na ktorej si ľudia budú môcť vymieňať čas za služby.

Špeciálnu cenu si odniesol aj projekt Budujeme nádej – špecializovaný darcovský portál, ktorý umožní organizácii ETP Slovensko získavať finančné prostriedky na výstavbu domov pre rómske rodiny prostredníctvom mikropôžičiek. Tento unikátny projekt zaujal medzinárodnú advokátsku kanceláriu TaylorWessing , ktorá mu poskytne právne poradenstvo v hodnote 3 500 €.

Výsledky 2. ročníka súťaže:

  1. miesto – VŽDY a VŠADE – pomoc na dosah, 4357 hlasov, 74 darcov, vyzbieraná suma 383 €
  2. miesto – NEMLČME! – Portál pre obete sexuálneho násilia, 3587 hlasov, 39 darcov, vyzbieraná suma 1308,28 €
  3. miesto – čo Robím, 2759 hlasov, 75 darcov, vyzbieraná suma 271 €
  4. miesto – Mapa zločinu, 2878 hlasov, 12 darcov, vyzbieraná suma 25 €
  5. miesto – Demagóg do vrecka, 1469 hlasov, 11 darcov, vyzbieraná suma 84 €
  6. miesto – Budujeme nádej, 161 hlasov, 7 darcov, vyzbieraná suma 41 €
  7. miesto – Multikultimapa, 158 hlasov, 3 darcovia, vyzbieraná suma 3 €
  8. miesto – Otvorené projekty, 159 hlasov, 2 darcovia, vyzbieraná suma 11 € (zo súťaže odstúpili)
  9. miesto – Časová banka, 152 hlasov, 4 darcovia, vyzbieraná suma 13 €
  10. miesto – Menšiny vítané, 114 hlasov, 3 darcovia, vyzbieraná suma 16 €

 

Druhý ročník súťaže Reštart Slovensko realizuje Centrum pre filantropiu n. o. vďaka podpore Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia pre sociálne zmeny.

 

Centrum pre filantropiu n. o. je nezisková organizácia, ktorá už od roku 2002 prispieva k rozvoju občianskej spoločnosti a kultivácii darcovstva na Slovensku.

 

Kontakt: Centrum pre filantropiu, Kozia 11, 811 03 Bratislava, 0918/ 905 801, www.cpf.sk

email: lacko@changenet.skbrezinska@changenet.sk

 

 

 

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu