Sorry páni, ale máme to krajšie

martina

Od kedy som sa stala matkou, som s definitívnou platnosťou spokojná s faktom, že som sa narodila ako žena. Keď som bola puberťáčka, s kamoškami sme si občas poťažkali, že chalani to majú ľahšie. Nemenštruujú – to bol ten hlavný dôvod. A to, že sa musia chlapi často holiť? Čože je to za ťarcha? Však aj ženy sa musia, nohy, pazuchy a iné zákutia tela. No a už v puberte sme vedeli, že jedine ženy rodia. Skrátka boli sme hlboko presvedčené, že ženy to majú ťažšie, ale odhodlane sme tento údel prijali a pomaly s ním dospievali.

 

Potom som si zopár rokov vychutnávala život, s nikým som neriešila tému, ktoré pohlavie to má ľahšie alebo ťažšie a len toť nedávno som zistila, že ženy to možno majú svojim spôsobom ťažké, ale je to fér. Mimoriadne fér. Pretože ženy to majú hlavne omnoho krajšie. Napriek všetkým možným druhom bolestí, som si dnes už istá, že to máme naozaj krajšie.

 

Neviem čo je viac ako to, keď cítite, že vo vás rastie nová bytosť. Je to vedecky vysvetlený zázrak zažívaný na vlastnej (jedine ženskej!) koži. Keď som behala s tehotenským brušiskom po parlamente, dvaja kolegovia novinári, muži, nebudem menovať, poznamenali, že to je – citujem – odporné, že to by fakt nechceli, aby v nich – opäť citujem – rástol iný človek. Najprv som nechápavo vypúlila oči a potom len zašemotila, že ani netušia, aké to je super a raz možno pochopia, keď takýto človek bude rásť v niečom bruchu a ten človek bude ich. Nie je to odporné, je to špičkové a chcem to zažiť zas.

 

A nielen pre toto to máme krajšie. Máme to krásne aj po pôrode. Najmä keď dojčíme. Žiaden muž sa nedokáže pozrieť na prsia žiadnej ženy tak žiadostivo, ako sa pozerá hladné dieťa na plné prsia svojej mamy. A nič nedokáže prekonať tú (neerotickú!) slasť, keď dieťa vyťahuje z mliekovodov svoje sladké mlieko vďaka ktorému rastie, prospieva a silnie. Tak!

 

Mohla by som pokračovať, ale toto úplne bohato stačí na to, aby som sa tešila na deň, keď si moja dcéra poťažká, že to majú ženy ťažšie. Pohodlne sa usadíme, budeme popíjať nejaký vlastnoručne nazbieraný nasušený bylinkový čaj a ja dúfam, že ma bude aspoň na pol ucha počúvať.


Martina Töröková podporuje výzvy

Image 3

Natálka k vysněným prvním samostatným kručkum v Adeli centru v Piestanech

Zadame o penizky pro dcerku Natalku do lecebneho centra ADELI.Natalka trpi detskou mozkovou obrnou.Potrebujeme castku 5000 euro....vsem moc dekujeme

Podporiť výzvu

Image 53

Samkov boj s rakovinou

Prosime o pomoc pre nasho jedineho synceka a nasu radost Samka kedze bojujeme s rakovinou a uz bohuzial nase financne moznosti nestacia . Samik ma neuroblastom cize zhubny nador cez ktory ide aorta a tlaci na miechu srdce a pluca . Vzhladom na velmi narocnu liecbu do buducnosti Vas prosime aby kazdy kto len trosku moze prispel aby sme toto tazke obdobie prekonali aspon o nieco lepsie . Celu sumu teda dame na vydavky spojene s liecbou ktorych je strasne vela . Dakujeme .

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu