Starostlivosť o bezvládnych seniorov v Trenčianskom kraji. Alebo aj inde?

 

 

V dnešnej uponáhľanej dobe, keď každý, kto prácu má, je rád, že ju vlastne má. A nemôže si dovoliť ostať doma pri svojom bezvládnom príbuznom, ktorý potrebuje 24 hodinovú starostlivosť. Jedna moja známa pre svojho príbuzného takéto zariadenie potrebuje. Najskôr som na internete pozrela, kde je najmenej čakateľov v našom okolí, konkrétne v Púchove. 2 zariadenia sú tu v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, kde sa poplatok pohybuje okolo 270€. Chmelinec má kapacitu celkom 140 miest, z toho je 70 pre DSS a 70 špecializované odd. Kolonka 50 miest. V Chmelinci je v poradovníku 7 žien a 3 muži, v Kolonke v tom čase nebol žiadny čakateľ. Teraz sú 2. A tak sme sa tam vybrali. Prvá otázka pracovníčky bola, koľko má dotyčná osoba rokov.  Pri odpovedi 75r., sme hneď dostali zápornú odpoveď. Berieme len ľudí, ktorí niesú v dôchodkovom veku. Také je nariadenie. A poradila nám ďaľšie 2 zariadenia v Púhove, ktoré sú ale súkromné a mesačné poplatky v jednom sa pohybujú od 370€ hore a v druhom od 450€. A ešte je možnosť – súkromný doliečovák, cena od 550€ mesačne. A tak som študovala ďalej. Podľa nariadenia XY… sú o seniorov povinné postarať sa obce. Zariadenia TSK slúžia pre osoby telesne a mentálne postihnuté v preddôchodkovom veku. Skrátka, ak Vás demencia, alzhaimer, alebo pripútanie na lôžko po porážke navštívia až v dôchodkovom veku, máte smolu. A plaťte raz toľko, ako tak isto postihnutí Vaši spoluobčania, ale nemajú ešte 62r.

Teraz, v dobe,  keď sa dá využiť príspevok z eurofondov, sa domovy dôchodcov rozrástli ako huby po daždi a, aspoň v našom okolí, nieje problém sa do domova dostať. Lenže, ktorý dôchodca má dôchodok 450€ plus 50€ povinnú rezervu /lieky, osobná hygiena a pod./? Teraz mi napadlo, čo hovorieval náš otec po revolúcii v súvislosti s nedostatkovým tovarom, keď sa ľudia tešili, že môžu chodiť do Rakúska nakupovať. Hovorieval: Nebojte sa, aj tu bude. Všetko bude. Len nebude za čo kupovať. A tak je to aj s tými domovami. Ako ich bol kedysi nedostatok. Teraz ich je dosť. Len kto si ich môže dovoliť?

A tak som si dala námahu a počítala počet domovov v pôsobnosti TSK. TSK má vo svojej pôsobnosti celkom 2233 miest. K 1.2.2015 bolo celkom 412 čakateľov. Tu ešte pripomeniem, že to sú čakatelia – aj dôchodcovia, ktorí mali podanú žiadosť pred 31.12.2014. Tí sa ešte lacnejšej staroby dočkajú. V 4 zariadeniach TSK už nieje žiadny čakateľ, v 4 zariadeniach už čakajú iba  muži a v 3 zariadeniach iba ženy. A tak mi napadlo, ak sa dočká umiestnenia všetkých 412 čakateľov v TSK a budú voľné miesta, čo bude s nimi? Neverím, že v TSK je odkázaných na pomoc inej osoby so stupňom odkázanosti IV a viac celkom 2233 ľudí v preddôchodkovom veku. Vlastne možno aj , keď by sme rátali aj deti, ale o tie sa väčšinou starajú s láskou rodičia.  A vidím aj 2 možnosti, 2 východiská, čo so zvyšnými miestami. Pravdepodobne budú aj nejaké výnimky, o ktorých sa bežný občan nedozvie a na ich základe s presvedčivým odôvodnením bude môcť byť prijatý aj občan – dôchodca. Alebo niekto zistí, že tých zariadení je prebytok a za smiešnu sumu ich niekto sprivatizuje. A môže podnikať.


Emiliána Beňová podporuje výzvy

Image 32

Prosba o finančnú pomoc pre babku s 2 vnúčatami

Invalidná dôchodkyňa s 2 vnúčatami prosí dobrých ľudí o finančnú pomoc na preklenutie nepriaznivej finančnej situácie

Podporiť výzvu

Image 72

Prosím o finančnú pomoc pre osamelú matku s dcérou

Prosím o finančnú pomoc na kúpu strojčeka na zúbky pre 11 - ročnú dcérku, na zakúpenie školských pomôcok a na zlepšenie životnej úrovne

Podporiť výzvu

Image 48

Chceme pomôcť Damianovi a Martinovi

Zbierka fin.prostriedkov a info pre Damiana a Martina, ktorym diagnostikovali Wilsonovu chorobu s vážnym poškodením orgánov.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre ZTP syna

Pekný deň želám všetkým dobrým ľuďom. S veľkou hanbou a pokorou by som touto cestou požiadala o pomoc finančnú alebo potravinovú, či akúkoľvek inú pomoc. Budeme Vám so synom veľmi vďačný.

Podporiť výzvu

Image 30

Pomoc pre malú Lenku

Lenka sa narodila s detskou mozgovou obrnou, krivou chrbticou, poškodeným zrakom a inými chorobami.

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu