Štedrý deň

Vianoce.

Pamätám sa, že som ich neprežila doma.

Nie, nebola som na žiadnej drahej, luxusnej dovolenke, a ani pri mori.

V posteli.

Ležala som v nej dlhé týždne, napojená na infúzie, po operáciách, bolestivých zákrokoch, v nemocnici.

Na vyšúchanom matraci, trochu pokrčenej plachte, bez vankúša. Lebo ma tlačil.

A potom aj pocit, že som nakúpené darčeky nestihla patrične vianočne zabaliť. Len manželovi som telefonicky dala inštrukcie, v ktorej skrini ich nájde, za ktorými svetrami, blúzkami, nohavicami v poličke na neho čakajú.

Mňa si počkali.

Emócie sa zo mňa vynárali úmerne s prichádzajúcim večerom. Prvýkrát som neozdobovala vianočný stromček, nepiekla koláče, nechystala štedrovečernú večeru. A prvýkrát som nevyupratovala celý byt, neumyla okná a podlahy, neškriepila sa so švagrinou o tom, s kým tento rok strávi večer naša svokra.

Krátko pred šiestou mi manžel priniesol zemiakový šalát pripravený mojou sestrou. K tomu dva rezne, ktoré prvýkrát sám obalil v trojobale, vypražil vo friťáku a ešte aj nakrájal. Aby som nemala starosti.

S tým, že takto som si sviatky pokoja a mieru vôbec nepredstavovala, s tým, že všetko malo byť inak, s tým, že prvýkrát počas Vianoc nie som doma.

Ja som ležala, manžel sedel na stoličke oproti.

„Šťastné a veselé,“ ozývalo sa miestnosťou.

Ja som vyjedala z plastovej misky koláče, on ešte dojedal šalát s rezňami.

Objal ma, pobozkal a pohladil po vlasoch.

Ja som zas čosi splietala o darčekoch, o tom, že som mu nestihla kúpiť to a ono. A že nie sú zabalené, že sú v skrini, nech si ich rozbalí.

Ešte chvíľu sme sa na seba pozerali.

Smútok, sklamanie, bezmocnosť, bolesť, zúfalstvo…

Keď manžel odišiel.

Otočila som sa tvárou k stene, akoby som nechcela nič vidieť, nič počuť.

Len byť sama.

So žiaľom a so zvláštnym pocitom, ktorý som doposiaľ nepoznala.

Lebo som za štedrovečerným stolom doteraz nikdy nechýbala.

Pár minút po šiestej večer mi zazvonil telefón. Hlas môjho manžela hovoril niečo o tom, aby som sa nebála, že je všetko v poriadku, on je v poriadku, ale že na diaľnici cestou za jeho mamou mal autonehodu. Do cesty mu vbehla srnka.

Jeho mama tieto Vianoce strávila sama. Auto bolo rozbité.

Čaro Vianoc ako vyšité.

Ja v nemocnici, manžel dvadsať kilometrov odo mňa na diaľnici vyčkával policajtov, jeho mama sama v byte…

Ukľudnila som sa až na druhý deň, keď za mnou prišiel na návštevu a mohla som mu spočítať všetky prsty na rukách a nohách. Bol celý! Žiadne škrabance, nič dolámané.

Srdce.

Búšilo mi, akoby chcelo z hrude vyskočiť.

Nohy by to nedokázali.

Bola som pripútaná na lôžko, padať sneh som videla len spoza okno. Vianočný stromček som tento rok na vlastné oči nevidela, aj keď viem, že skrášľoval nemocničnú chodbu.

O sedem mesiacov neskôr, keď som ešte stále ležala v nemocnici, mi oznámili, že ma prepúšťajú do domácej starostlivosti.

Domov.

Zvláštny pocit.

Taký, na ktorý čakáte, kedy konečne príde a keď ten deň nastane, zrazu neviete, čo máte cítiť.

Radosť, zmätok, šťastie…

Čakalo ma doma.

Vonku bol koniec júla, niečo cez dvadsaťpäť stupňov a uprostred obývačky ozdobený vianočný stromček.

A ja som ďakovala manželovi, že na mňa počkal s rozbaľovaním darčekov, aby sme si, aj keď trochu v netradičný dátum mohli povedať, že aj pre nás sú tieto Vianoce štedré…

 

PS: Preto verte, že aj Vianoce v lete majú svoj význam. Aj keď tento rok prídu už 23.6.2012…


Marci V.K. podporuje výzvy

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 54

... DOPLATOK ZA LIEKY, ZDRAVOTNÚ STAROSTLIVOSŤ A ZLEPŠENIE KVALITY ŽIVOTA...

Sama pomáha druhým vo svojom vlastnom občianskom združení, píše projekty pre tých, ktorí to potrebujú..pomôžme jej aj MY... Marcela je mladá 31 ročná žena, ktorá za posledné tri roky strávila v nemocnici viac ako 220 dní, je ťažko zdravotne postihnutá, má za sebou 18 operácií a jej zdravotná dokumentácia váži neuveriteľných 3,5 kg. Je jednou z tých, ktorí by potrebovali finančnú pomoc na privysoké doplatky za lieky, doplácanie zdravotných úkonov, liečení či kvôli cestovnému do nemocníc a na vyšetrenia.

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu