Usmievavé dvojičky s DMO

cache_1600x1600_image

 Vždy sme chceli mať s manželom veľkú rodinu a preto, keď sme sa dozvedeli, že nám k teraz už k takmer 6 ročnej dcérke Emke pribudnú dvojičky, žiarili sme šťastím. Tomáško a Oliverko sa však narodili predčasne, až o 3 mesiace, a tu začína náš príbeh. Malé vtáčatká, čo vypadli z hniezda, bolo treba pomaly – postupne „vypiplať“. Dvojičky majú momentálne 3,5 roka a odvtedy prešli veľký kus cesty. A s nimi aj my – ich rodičia a starí rodičia.

Zo začiatku to bol obrovský šok pre nás všetkých, avšak s odstupom času sme sa naučili všetci spolu bojovať a pozerať sa na svet z úplne iného uhla. Okrem pokory nás naučili, že najdôležitejší je úsmev a smiech. Ten nabíja energiou nás všetkých.

FB_IMG_1558632206803

Na prvý pohľad chlapci sediaci v kočíku vzbudzujú na tvárach ostatných milé natešené úsmevy. Tomáško a Oliverko sa neustále usmievajú od ucha uchu, ceria krásne malé zúbky, rúčkou posielajú do vzduchu pusinky. Pôsobia šťastne a spokojne. Človek má pocit, že je všetko v poriadku. No nie je. Obaja trpia detskou mozgovou obrnou. Dvojičky nedokážu  sedieť bez opory, stáť, chodiť, nosia plienky, nerozprávajú.

Takmer každý mesiac zbalím kufre, dve cestovné postieľky a  opúšťam dcérku, manžela, priateľov, dom, psa, hospodárstvo, malú záhradku, aby som s nimi absolvovala 2-týždňové rehabilitácie v centrách po celom Slovensku. Chlapci sú z každého pobytu šikovnejší. Oliverko dokáže loziť, postaviť sa o oporu, s oporou prejde pár krokov, skúša prvé slabiky. Tomáško sa v ľahu len prekotúľa a trošku preplazí. Napredujú. Pomaly, ale predsa. Podstatné pre nás je, že rozumejú tomu, čo sa od nich žiada a pri cvičení sú húževnatí. Veľkou motiváciou je pre nich aj Emka, po ktorej chcú všetko opakovať a to ich ťahá vpred. Od rodičov a starých rodičov dostávajú veľa lásky.FB_IMG_1558632239465

Doma ich učíme ako s láskou pohladkať psa, zajačika, či húsatko. Obaja sú spoločenskí, milujú deti, nemajú problém s cudzími ľuďmi. Ako správni chlapci, zaujímajú sa o všetky dopravné prostriedky.   Tešia sa, keď nám ocko posiela videá ako zblízka pracuje bager. Ocko totiž odchádza za prácou na týždňovky.  Ocko je vzácny.  Starostlivý a milujúci. Aj keď sa rodina zomkla a každý pomáha ako môže, výdavky na cvičenia pre dvojičky ďaleko prevyšujú naše príjmy.  Na tento rok majú chlapci už naplánovaných 7 pobytov a to hlavne vďaka darcom a dobrým ľuďom.  Okrem rehabilitovania však prijímame aj rady a pomoc lekárov.

Tomáško ako 2 ročný absolvoval operáciu hlavičky, vďaka čomu je vnímavý a pokojný.  Momentálne nás čakajú ďalšie zákroky, ktoré by nám mali uľahčiť napredovanie. Tomáškovi na zmiernenie spasticity voperujú tzv. baclofenovú pumpu a Oliverka čaká tzv. rizotómia. Aj napriek obavám a veľkému tlaku okolia, pevne verím, že aj tieto operácie dopadnú dobre. Že našim chlapcom bude dopriate, aby si užívali život plnohodnotne a dokázali v budúcnosti fungovať samostatne.

Čaká nás však ešte dlhá cesta, keďže diagnóza DMO je diagnóza na celý život.  No vďaka Vašej pomoci  sa nám naše putovanie zvláda ľahšie. Ďakujeme.

Mama Kristína


Kristina Kalaszova podporuje výzvy

Image 100

Pomôžte dvojičkám s DMO postaviť sa na nôžky

Opäť sa obraciam na Vás s prosbou o pomoc pre mojich synčekov - dvojičky Oliverka a Tomáška. Aj tento rok potrebujú ďalšie rehabilitácie, ktoré im nedokážeme finančne zabezpečiť.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu