Veľké skutky malých

vlasta1

„…Jeden malý skutok je kvapka, no keď ich bude viac, bude to mláka a keď sa pridajú ďalší a ďalší ľudia, nakoniec z toho bude more. A práve to more je dôležité na to, aby bolo na svete viac lásky a úprimnosti…“ Edo, gymnázium Považská Bystrica.

V utorok, 10. decembra, sa v Zichyho paláci v Bratislave odovzdávali ocenenia Detský čin roka 2013. Všetci do jedného sme boli hrdí na deti a ich veľké činy. Úžasné deťúrence, ktoré si možno ani naplno neuvedomujú silu a veľkosť svojich skutkov, no nás dospelých dojali a pripomenuli nám, že dobro v nás je zakorenené od narodenia, len ho v dospelosti akosi zabúdame robiť.

V kategórii Záchrana ľudského života zvíťazil Jakub Vizičkanič, ktorý svojím činom zachránil život malého, iba polročného bábätka. Hoci sám bol v bdelej kóme, nevedel sa hýbať ani hovoriť, napriek tomu dokázal svojím správaním upozorniť mamu na to, že bábätko na vedľajšej posteli prestalo dýchať a treba ho ratovať. Jakubko mu zachránil život.

Ocenenie za pomoc v rodine získala Viktória Tóthová, ktorá sa celé letné prázdniny starala o svoju krstnú mamu. Tá s veľmi vážnou diagnózou – kliešťovou encefalitídou ostala pripútaná na lôžko a bolo treba ju kŕmiť, otáčať, masírovať a absolvovať s ňou každodenný rituál, ktorý by mal každý absolvovať sám.

Kolektív 2. triedy zo ZŠ Staničná 13 v Košiciach získal cenu za pomoc rovesníkovi. Je to silný príbeh so smutným koncom. Tento skutok vykonali malé deťúrence, v tom čase prváčikovia. Ich spolužiak Leo ochorel a prestal chodiť do školy. Deti mu pomáhali s učením, posielali darčeky, obrázky, odkladali sladkosti z narodenín každého jedného z nich, robili zbierku na jeho drahé lieky… Leuško nakoniec svoj boj o život prehral, no ešte stihol svoje hračky rozdať spolužiakom. Aby naňho nezabudli a stále spomínali.

Simonka Ešeková si prevzala cenu za pomoc v rodine. Simonka je úžasné dievča, ktoré pomáha kamarátke Dominike a jej štyrom súrodencom. Päť detí opustila mama a otec musí veľa pracovať, aby rodinu uživil. Simonka si s prváčkou Dominikou robila domáce úlohy, vodila ju do školy, vyzdvihovala z družiny, cez prestávky ju chodievala pozrieť do triedy, či niečo nepotrebuje. Teraz, keď Simonka nastúpila na strednú školu, je to o niečo ťažšie, no dievčatá si poradili a Simonka pomáha aj naďalej.

Za pomoc prírode získala ocenenie Rút Marcinčáková, ktorá zachránila štyri šteniatka a podľa toho, čo  napísala jej pani učiteľka, ocenenie je naozaj v správnych rukách. Rút je totiž veľká ochrankyňa prírody a zvierat.

Členovia školského parlamentu a žiaci ZŠ Sibírska 42 v Prešove si prevzali ocenenie za dobrý nápad. Podarilo sa im totiž vyzbierať od rodičov, spolužiakov, kamarátov, známych i neznámych ľudí veľa hračiek, ktoré odniesli do Domova sociálnych služieb na Volgogradskej ulici v Prešove a odovzdali ich hendikepovaným deťom v dennom stacionári. Druhou návštevou potešili rodinu Nálepovcov. Z prešovského Korzára sa dozvedeli o ťažkom osude chorého otca, ktorý sám vychováva chorého syna a malú dcérku. Ich zlú finančnú situáciu im aspoň takýmto skutkom spríjemnili. Tretia cesta viedla do rodiny pani Šárossyovej, kde jej odovzdali obrovskú hŕbu hračiek nielen pre jej deti doma, ale aj pre ostatné deti v detskom centre Svetielko. Štvrtá hŕba hračiek poputovala malým spolužiakom do Školského klubu.

Po prvý raz bolo udelené nové ocenenie : Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin. Cenu získali žiaci ZŠ Tbiliská 4 v Bratislave.  Ocenenie je venované malým, každodenným skutkom, ktoré tiež robia život krajším a lepším. Cena Sašky Fischerovej je zároveň poďakovaním Saške, ktorá stála pri zrode projektu a 11 rokov s veľkým nasadením i láskou pomáhala dobru rásť a jej výnimočná a charizmatická osobnosť zanechala v projekte svoju nezameniteľnú stopu.

Zástupcovia združenia Detský čin roka hľadali spôsob, ako posolstvo detských dobrých skutkov rozšíriť  aj medzi širokú verejnosť. A našli ho. J Partnerom tohto krásneho projektu sa stal darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk. Po prvý raz tak mohla aj široká verejnosť  hlasovať on-line na stránke detskycin.ludialudom.sk. Víťazkou tohto on-line hlasovania sa stala obyčajná – neobyčajná Vlasta, ktorá sa stará o svoju chorú maminu pripútanú na invalidný vozík a tiež o svojich súrodencov, domácnosť a celé hospodárstvo, pretože otec pracuje na týždňovky v Bratislave. Silné žieňa – hoci ešte vo veku dieťaťa, ktoré vstáva každé ráno o pol šiestej, aby porobilo všetko, čo treba, kým pôjde do školy. A po návrate domov ju zamestnáva starostlivosť o maminu, pranie, varenie, upratovanie  a ostatné domáce roboty.

Toto sú víťazi jednotlivých kategórií. No víťazmi sú vlastne všetky deti, ktoré sa do Detského činu zapojili. Lebo ich dobré skutky obohacujú a povzbudzujú nás všetkých.

A za to im patrí jedno veľké ĎAKUJEM.


Daniela Lališová podporuje výzvy

Image 26

UROBTE AJ VY DOBRÝ SKUTOK-PODPORTE DETSKÝ ČIN ROKA 2013

POMÔŽTE NÁM DOKONČIŤ PROJEKT! UŽ SME TAKMER VO FINÁLE! DETI SI PRÁVE TERAZ V ŠKOLÁCH ČÍTAJÚ PRÍBEHY A UČIA SA POCHOPIŤ, ČO JE DOBRÉ, AKO POMÔCŤ , AKO PODPORIŤ INÝCH, AKO OCHRÁNIŤ LUDÍ I PRÍRODU!

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu