Ako skrotiť závisť?

Závidíme iným, to čo nemáme. Ale otázka znie, či môžeme závidieť aj tie starosti, ktoré za tým sú. Mám na mysli to, ako mi dávajú najavo niektorí ľudia, ” však dostaneš len tak za nič od niekoho peniaze” , alebo “prečo žobreš, nehanbíš sa, ja by som nikdy takto nerobil a nedopadol ako ty”.

Je to čudné, ale nebolí ani tak poníženie, ale pomyslenie, že si ten človek takto verí a ani si neuvedomuje, že možno raz naozaj bude potrebovať pomoc. Paradoxne človek, ktorý mi takto vynadal, nás aj doslova okradol, ale to je už o inom.

Prečo sa nezamyslieť naozaj ak zrazu závidím niekomu peniaze, dobrú kamarátku, šťastnú rodinu, prácu či luxusné auto či si vezmem aj chorobu, obmedzenie robiť to, čo by sme chceli, ale nemôžeme  kvôli postihnutiu. Vezmeme si aj to trápenie takéhoto človeka?

Nie, takéto niečo nikto nechce závidieť, iba poukáže na to, že dostaneš len tak od niekoho pomoc. Akoby ju snáď ten závistlivec nevyhnutne potreboval!  Ako závistlivcovi vysvetliť, že moja  dcéra prežíva viac času u lekára v čakárni, ako na hojdačkách v parku. Zamýšľam sa a hľadám príčinu, prečo môjmu dieťaťu pribúdajú rôzne diagnózy rýchlejšie ako krásne zážitky, na ktoré by sme mohli spomínať, keď podrastie. Aj to sa dá závidieť?

Stretávam sa aj s absolútnou ľahostajnosťou, dosť bolestivou krutosťou. Zaráža ma zaujatosť niektorých ľudí aj tých blízkych, lebo od nich by sa čakalo pochopenie. Na prekvapenie, na to všetko zle  dokážem rýchlo zabudnúť. Prečo?

Lebo myslím na dcérku a všetko robím pre ňu. Keď mi každý deň aspoň 100-krát ba i viac, povie: Maminka, ľúbim Ťa, je to neskutočná odmena za nekonečnú trpezlivosť, ktorej som sa musela naučiť. Na moje šťastie ma celá tá situácie zocelila, aby som aj napriek vnútornej bolesti mala radosť z každého dňa a tešila sa na ďalšie: Ľúbim Ť, maminka.


Parezka podporuje výzvy

Image 100

Pomôžte Alžbetke absolvovať potrebné rehabilitačné liečenia, aby raz mohla povedať " rúčka funguje"

Pomôžte Alžbetke absolvovať potrebné rehabilitačné liečenia, aby raz mohla povedať " rúčka funguje"

Podporiť výzvu

Image 7

Keď som to počula, zrútil sa mi svet

Azda najkrajšie v živote ženy je tehotenstvo aj keď namáhavé obdobie, ale krásne. Všetká tá príprava na bezpečný príchod bábätka.Aj ja som urobila všetko preto aby sa nám vytúžene dieťatko narodilo zdravé. Tehotenstvo prebiehalo bez problémov. No niekedy pri pôrode nejdu veci tak ako by mali. Zranenie nastalo kvôli tomu, že Lalka namala dostatok priestoru, bezpečne prejsť. Ramena sa zachytili. Rúčka je už teraz kratšia ako druhá, nervy a svaly sú trvalé poškodené a nikdy sa nezahoja. Diagnóza : popôrodná paréza brachialneho plexu, horný aj dolný typ, ochrnutie pravej hornej končatiny.

Podporiť výzvu

Image 41

Bojujeme zo všetkých síl - pomôžte nám aj Vy

Degeneratívne ochorenie mozgu, praktická slepota, mentálny postih, spastická kvadruparéza ....diagnózy, ktoré našim dvom deťom nedovolia žiť život plný detských radostí. Branka a Zorku sprevádzajú v živote veľké komplikácie avšak statočne, hoci často so slzami v očiach, žijú svoj život ako malí bojovníci.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu