Ján Mečiar: Držím tempo s hendikepovanými cyklistami

Na portáli LudiaLudom.sk prinášame ďalší z našich rozhovorov so zaujímavými slovenskými osobnosťami. Tentoraz nám svoj príbeh pomoci, ktorý je ústrednou témou tohto seriálu, vyrozprával moderátor hlavného televízneho spravodajstva – Ján Mečiar. Ako vysvitlo, jeho story nezačala práve najlepšie. Kým totiž začal byť skutočne užitočný na dobročinných cyklistických pretekoch, ktoré sú dnes už je srdcovkou, vyrobil si nefalšovaný trapas.

Moderátor každý rok sa zúčastňuje jazdy na bicykloch po Slovensku, ktorú organizuje občianske združenie Parasport 24 podporujúce hendikepovaných športovcov. Účasť Jána Mečiara na týchto charitatívnych akciách je nanajvýš aktívna, pričom pre moderátora hlavných televíznych správ nejde iba o akési vozenie sa na bicykli. Svoju prítomnosť na pretekoch si totiž pravidelne musí poriadne vydrieť. A to doslova. „V pelotóne idú s nami samozrejme aj vozíčkari na bicykloch, ktoré poháňajú rukami. Napriek tomu, že sú to vyšportovaní ľudia, nedokážu trasu stúpania ustáť sami. A vtedy sa musíme zapojiť my ostatní  a pomôcť im. To znamená, že sa k nim priblížime, skloníme, dáme pravú ruku na riadidlá ich nízko položeného špeciálneho bicykla, pričom ľavou rukou tlačíme a kormidlujeme vlastný bicykel. A to sú chvíle, keď idete zomrieť od bolesti a máte pocit, že vám roztrhne pľúca. Vyjsť takto na kopec je ozaj poriadna fuška, ale pri jazde z kopca je to potom oveľa príjemnejší pocit,“ hovorí Mečiar o nasadení, ktoré na cykloakcii pravidelne podstupuje.

Aj keď už dnes dokáže bez problémov ustáť náročnú previerku vlastných fyzických síl, zo začiatku zažíval situácie, kedy mu nebolo naozaj všetko jedno. „Dnes mi to už celkom ide. Viem zladiť rýchlosť, skrčiť sa v správnom momente, aby som tých vozíčkarov na ten kopec vytlačil. Pamätám si, že keď som bol na prvej takejto jazde, podarilo sa mi jazdca prevrátiť, pretože som sa mu zamotal do kolies,“ spomína moderátor s úsmevom.

Ešte nikdy neoľutoval, že vyšiel ľuďom v ústrety

Ján Mečiar má aj jednu veľmi pozitívnu skúsenosť, ktorú mu zrejme mnohí môžu závidieť. Ešte nikdy sa totiž pri pomoci iným nestretol so situáciou, kedy by oľutoval, že ľuďom vyšiel v ústrety. Známa pravda „za dobrotu na žobrotu“ sa Jána Mečiara jednoducho netýka. „Naozaj. Čo a týka pomáhania, pomoci iným, nemám zatiaľ žiadnu negatívnu skúsenosť,“ vysvetľuje. A ešte jedna zaujímavosť na záver. Možno to neviete, no Ján Mečiar nikdy sám od seba nespravil nič preto, aby bol z neho televízny moderátor. Vlastne nad tým akosi ani neuvažoval. Za to, že jeho tvár dnes pozná celé Slovensko, vďačí svojmu súčasnému šéfovi, ktorý si ho zavolal na konkurz ako novinára z rádia. A to bez toho, aby ho poznal osobne. „Faktom je, že som bol z toho v šoku, a dnes som mu za to nesmierne vďačný,“ vyznal sa na záver Mečiar, ktorý je nefalšovaným príkladom toho, že ak človek dokáže pozitívne zaujať,  môže sa mu splniť aj to, o čom ani nesníval. ;)


Ján Mečiar podporuje výzvy

Image 39

Futbalista? Tajný agent? Všetko je možné!

"Mami, zostaneme tu už navždy?", spýtal sa 12 - ročný Tomáš svojej mamy počas letného tábora. Tomáš má Duchennovu svalovú dystrofiu, jedno z najvážnejších svalových ochorení. Elektrický vozík mu nahrádza nefunkčné svaly. Ochorenie jemu aj jeho rodine prináša veľa obmedzení a problémov. Na všetky môžu aspoň na chvíľu zabudnúť počas letného tábora pre deti so svalovou dystrofiou, ich rodičov a osobných asistentov. S Vašou podporou ho budeme môcť znova zorganizovať aj počas prázdnin v roku 2013. Potrebujeme preto vyzbierať 1 000 €.

Podporiť výzvu

Image 1

Obnovme spolu Krásnu Hôrku!

Sobota 10. marca 2012 sa zapísala ako čierny deň pre slovenské kultúrne dedičstvo. Hrad Krásna Hôrka bol zničený následkom rozsiahleho požiaru. Slovenské národné múzeum žiada o finančnú pomoc všetkých, ktorým nie je história a kultúra Slovenska ľahostajná.

Podporiť výzvu

Image 10

Nová synagóga Žilina

Obráťte svoju pozornosť na architektúru a súčasné umenie. Tie najlepšie diela raz budú nesmrteľné. Ak prispejete na rekonštrukciu Novej synagógy v Žiline na novú kultúrnu inštitúciu, vaše meno bude spolu s menami ďalších darcov tvoriť súčasť takéhoto diela. Nesmrteľné umelecké dielo zložené z mien všetkých darcov predstavíme v roku 2016 a ako jediné zostane trvalou súčasťou priestorov (rovnako nesmrteľnej) Novej synagógy od svetoznámeho nemeckého architekta Petra Behrensa.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu