Ivan Bella: Dobrý pocit z pomáhania je ako bumerang

Zdroj: http://www.eslovaquia.es

“Dobrý pocit, že som niekomu pomohol, to je ako bumerang. Čím silnejšie ho hodíš, tým silnejšie sa mi vráti. Tak je to aj s pomocou. Čím viac druhým pomáhame, tým je ten pocit intenzívnejší,” hovorí prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. Rodák z Brezna dodáva, že sám bol vychovávaný na dedine, vo veľkej rodine. Pomáhať si v tomto prostredí bolo úplne prirodzené: “Na dedine je to iné, ako v meste, kde je väčšia anonymita. Na dedine sú všetci ako jedna veľká rodina, kde si každý pomáha.” Podobné je to aj medzi letcami, či vo vesmírnom mestečku.

 

 

Ivan Bella sa narodil 21. mája 1964 v Brezne. Po štúdiu na Vojenskom gymnáziu v Banskej Bystrici a na Vysokej vojenskej leteckej škole SNP v Košiciach slúžil na 33. leteckej základni stíhacích a bombardovacích lietadiel v Malackách.

V marci 1998 odišiel do moskovského Hviezdneho mestečka, kde sa začal pripravovať na vesmírny let. Ako člen hlavnej rusko-francúzsko-slovenskej posádky 27. expedície na Mir a vôbec prvý slovenský kozmonaut odštartoval do vesmíru 20. februára 1999. Po návrate pôsobil ako náš vojenský pridelenec na ambasáde v Moskve.


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 1

Žiadosť o finančný príspevok na modernizáciu internetovej stránky www.dusevnezdravie.sk

Celospoločenským problémom, s ktorým LDZ dlhodobo bojuje je stigmatizácia ľudí s problémami s duševným zdravým. Stigma predstavuje situáciu človeka, ktorý bol vylúčený z plnej sociálnej akceptácie a diskriminovaný v dôsledku existencie stereotypov. Výraz ako „psychicky chorý“ alebo „psychiatrický pacient“ sú stále asociované s násilím, nebezpečenstvom a nepredvídateľnosťou. Strach verejnosti a negatívne stereotypy zostávajú prekážkou sociálnej integrácie chorých. Prítomnosť stigmy vytvára významnú bariéru pri hľadaní pomoci. Približne polovica až dve tretiny ľudí, ktorým by pomohla psychiatrická liečba, ju nikdy nevyhľadá. Stigmatizácia má za následok zníženie sebavedomia chorého. Nežiaducim spôsobom ovplyvňuje jeho interpersonálne interakcie a môže viesť až k úplnej strate sociálneho statusu a k následnej diskriminácii. Pre napĺňanie cieľa postupnej destigmatizácie duševných porúch je v súčasnej modernej dobe nevyhnutná efektívna komunikácia prostredníctvom internetovej stránky. Tá by mala poskytovať všetky potrebné informácie a v žiaducej forme.

Podporiť výzvu

Image 36

Alexis - poradňa (nielen) pre ženy a dievčatá

Čakáš alebo poznáš ženu, ktorá čaká nečakané dieťa? Kto Ti/jej pomôže? Keď v hlave víria otázky: * Ako to mám vysvetliť svojej rodine? * Udržím si svoje zamestnanie? * Môžem chodiť ďalej do školy? * Vychovám ďalšie dieťa? * Ako to zvládnem finančne? * Kto mi pomôže v domácnosti? * Kde budem bývať, kým sa dieťa narodí? Poznáš ženu ktorá prekonala spontánny či umelý potrat a trpí jeho následkami? Spolu sa pokúsime nájsť najlepšie riešenie. Pomoc je zdarma a v prísnej diskrétnosti.

Podporiť výzvu

Image 100

Denné centrum SVETIELKO POMOCI

Vytvorenie Denného centra SVETIELKA POMOCI, ktoré bude rodinám s onkologicky chorými deťmi, s nevyliečiteľne chorými deťmi a rodinám po strate dieťaťa poskytovať pomoc psychológa a sociálneho pracovníka.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu