Kde je vôľa, tam je cesta..

dobry napad

Máme nápady, častokrát dobré nápady – ako si zlepšiť život, vzťahy, začať podnikať, pomôcť druhým, zaobstarať si domáceho miláčika, cestovať do vysnívaných krajín. Veľa o takýchto veciach rozprávame, rozmýšľame, odhodlávame sa..odkladáme ich, zabúdame na ne, alebo sa ich bojíme urobiť.

Čo všetko nám v tom bráni? Prečo sa bojíme začať niečo nové, aj keď náročnejšie?

Je to strach zo zlyhania, z hanby, z nedostatočného ocenenia našich činov, alebo z neúspechu toho, čo chceme vykonať?

Ako deti sme strach nemali. Robili sme veci, ktoré nás napadli, lebo v TEN daný moment VERILI, že veci robíme správne, sú správne, sú skvelé také, aké sú, a akékoľvek varovania od dospelých sme považovali za nudné a trápne. Preto sme si spravili po svojom.

Veľa sme sa dozvedeli nového, veľakrát sme popadali, otĺkli si kolená, spoznali nových ľudí a k tomu všetkému sme dostali to najvzácnejšie – nové poznatky a nové skúsenosti. S radosťou, odhodlaním a elánom sme spravili vždy veľký kus práce.

Deti sú zdrojom inšpirácie a nápadov aj pre podnikateľov – niečo si vymyslia a hneď to aj odskúšajú. Aj deti z našich príbehov sú krásnymi príkladmi toho, keď sa chce, tak..

Lucka chcela pomôcť nadácií, tak sa rozhodla, že s kamarátkou vyrobia šperky, ktoré potom počas prestávok predajú v škole. Vyzbierané peniaze potom mohla poslať do Nadácie Plamienok na podporu nevyliečiteľne chorých detí.

Benko spravil malý bazárik pred domov, na ktorom predával svoje hračky a knihy, ktoré už nepoužíval. Všetko si sám zorganizoval, úspešne veľa vecí predal a za svoj prvý zárobok pozval kamarátov do cukrárne.

Nápady, kedy chcú byť deti nápomocné a užitočné, ich nútia hľadať aj iné cesty, ako dosiahnuť to, čo chcú. Najmä, ak chcú realizovať náročnejšie nápady a zároveň zostať vo veľkej miere zodpovedné za to, čo robia.

Deti zo školy v Kline si chceli na diaľku adoptovať chlapca z Ugandy. Rozmýšľali, ako to urobiť, keďže na to potrebovali peniaze. Deti napokon namaľovali krásne obrazy na plátno, ktoré boli vydražené počas školského plesu. Vyzbieraná suma sa potom použila na finančnú podporu malého Kata Vincenta.

Podobné úsilie, aj keď viac časovo náročné, si vyžiadal nápad gymnazistov v Nových Zámkoch. Tí sa po rozhovore so spisovateľom Tiborom Szomolaim dozvedeli  o nevidiacom chlapcovi, ktorému venoval knihu. Ten si ju však prečítať nemohol. Z toho dôvodu sa rozhodli knihu prečítať a skomponovať do ucelenej nahrávky. Knihu na CD potom odovzdali chlapcovi a zároveň je dostupná aj v predaji v miestnom kníhkupectve.

Deti vymýšľajú nápady a snažia sa pomôcť, keď majú niekoho radi. Pekným príkladom je aj príbeh detí z Prievidze, ktoré sa rozhodli spraviť svojmu spolužiakovi Filipkovi pekné Vianoce – nakúpili mu hračky, knihy, športové potreby, na ďalší raz ho zobrali na výlet do Bratislavy. Ich tímový duch a detská spolupráca ukázali, že sú nezastupiteľnou esenciou všetkého, čo robíme, či už doma s rodinou, v práci, v škole, alebo s kamarátmi.

Dobré nápady našich detí ukazujú v nich veľkú dobrotu a lásku – ku kamarátom, známym aj cudzím ľuďom. Tieto ich činy mali prvotný a hlavný cieľ – pomôcť a potešiť. Napriek tomu, že pri ich realizácií im boli kladené rôzne prekážky, deti nám boli a sú krásnym príkladom toho, že kde je vôľa, tam je aj cesta..

Ak chcete podporiť malých hrdinov, hlasujte za ich detské činy tu.

 

 


Lucia Johanesová podporuje výzvy

Image 2

PODPORTE DETSKÝ ČIN ROKA 2015

V roku 2015 sa viac ako 100 000 detí učí cez reálne príbehy detských hrdinov pochopiť čo je dobré, ako pomôcť , ako ochrániť ľudí i prírodu!

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu