Kto je šťastný?

Každý človek ma svoju predstavu o šťastí, ktorá sa mu zväčša s pribúdajúcimi rokmi mení. Nuž čo je to šťastie? Z psychologického hľadiska ho môžeme definovať ako pocit plnosti svojich duševných a fyzických síl pri ich spoločenskom uplatnení. Preto sa nemôže dočkať šťastia ten, kto naň nečinne čaká, kto v každodennej činnosti nevydáva všetko, čoho je schopný, nemrhá časom a nečaká čo mu prinesie zajtrajšok.

„Šťastný je ten kto pracuje,“ tvrdil pred storočiami LEONARDO DA VINCI. Iní vyzdvihli to, že človek nemôže byť šťastní sám, v izolácií od iných. Ak je pestrý život človeka, rovnako pestré sú aj jeho emócie. Tam kde niet úsilia, chcenia, vôle činnosti, niet ani šťastia.

Najväčšie nároky na šťastie majú jednoznačne mladí ľudia. Aj ja som mala ešte vtedy, keď môj život bol v školských laviciach, ak si pospomínam (týkalo sa to najmä tých nešťastných písomiek a skúšania, neraz som si cestou do školy vari aj 50x mrmlala popod nos vety ako: „len aby ma nevyvolala,“ alebo „dúfam, že tú písomku odloží….“ možno sa ľudia za mnou aj obzerali, ale potom ten pocit, keď sa mi podarí prežiť deň bez 5…) to bola realita dnes nepodstatná. Šťastie bolo vtedy aj byť v nejakej dobrej partií, ako si získať vedúce postavenie, mať šťastie v láske, nájsť si chalana, aby vám ho závidel celý okres. Takmer som však zabudla na zdravie, to sa nám od malička vštepuje do hlavy, že je nesmierne dôležité, lenže pokiaľ ste mladý a nemáte nijaké problémy, nemyslíte na to nejako zvlášť intenzívne, asi ťažko vás niekto presvedčí, aby ste si ho začali viac vážiť. Ale taký sme keď sme mladý…Až s odstupom času sa vo mne hodnotový rebríček šťastia zmenil, snažím sa prestať byť sebecká a učím sa robiť šťastnými aj ľudí okolo seba. Je to však individuálne a záleží to od každého z nás, ako sa rozhodne.

Aby sa stal človek šťastný mal by byť aktívny, mať túžbu meniť svoj život tvorivou prácou, o čo ťažšia bude táto práca, o to väčšiu radosť prežije pri jej dosiahnutí. Stať sa šťastným je aj vtedy možné ak v sebe vypestujeme potrebu prinášať šťastie iným ľuďom. Vedomie vlastnej užitočnosti pre druhých je prežívanie stabilného šťastia. Sú to úroky získané z „vkladov“ našej činnosti.

Čas Vianoc je krásny, prežívam stále radosť ak môžem dať darček, ale je smutné ak na to nemáme a nemôžeme obdarovať najbližších, ale sme šťastný, že sme sa stretli a prežijeme sviatky spolu. Aj to je šťastie, pocit radosti a starosti na chvíľku dostanú dovolenku.


Parezka podporuje výzvy

Image 16

Prosba o pomoc pre Alžbetku na kupeľnu liečbu

Chceli by sme veľmi aby raz Alžbetka mohla povedať ” rúčka funguje.

Podporiť výzvu

Image 7

Keď som to počula, zrútil sa mi svet

Azda najkrajšie v živote ženy je tehotenstvo aj keď namáhavé obdobie, ale krásne. Všetká tá príprava na bezpečný príchod bábätka.Aj ja som urobila všetko preto aby sa nám vytúžene dieťatko narodilo zdravé. Tehotenstvo prebiehalo bez problémov. No niekedy pri pôrode nejdu veci tak ako by mali. Zranenie nastalo kvôli tomu, že Lalka namala dostatok priestoru, bezpečne prejsť. Ramena sa zachytili. Rúčka je už teraz kratšia ako druhá, nervy a svaly sú trvalé poškodené a nikdy sa nezahoja. Diagnóza : popôrodná paréza brachialneho plexu, horný aj dolný typ, ochrnutie pravej hornej končatiny.

Podporiť výzvu

Image 3

Pomôžte nám spraviť ďalšie krôčky vpred a darovať Vanesske úsmev na tvári pri každodennom boji za šťastím

Máme dcérku Vanessku, ktorá trpí rôznymi ochoreniami a preto musíme 2-krát týždenne niekedy aj viac dochádzať za doktormi a na rehabilitácie čo je finančne veľmi nákladné a už to nezvládame. Verte mi že v živote by nás nenapadlo, že raz budeme prosiť o finančnú pomoc ale mi už nemáme iné riešenia keď chceme vyliečiť našu dcérku a dopriať jej plnohodnotný život ako majú ostatné deti a verte mi že robíme od jej narodenia preto všetko a nič nás nezastaví a budeme vďačný za každú poskytnutú pomoc. Ďakujeme

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu