Milý dobrovoľník, sme na Teba hrdí!

Proud of you

Počúvajte. Vytvorte im pohodlie. Buďte rýchli a flexibilní. Zaujímajte sa. Zlepšujte sa. Oceňujte a dajte im pocit hrdosti. To všetko sú cenné rady, ako si udržať dobrovoľníkov a zaistiť im spokojnosť so svojou prácou.

Nájsť šikovných dobrovoľníkov je výzva, udržať si ich a zaistiť, aby boli s prácou pre vašu organizáciou spokojní, je ešte väčšia. Prinášame vám 10 stručných a užitočných rád, čo je pri práci s dobrovoľníkmi dôležité:

  1. Pozorne počúvajte priority dobrovoľníkov. Dobrovoľníci zostávajú, keď sa cítia šťastní v tom, čo robia – keď nie sú spokojní so svojou rolou v organizácii, je veľká šanca, že dlho nevydržia. Preto je dôležité počúvať, čo chcú a čo ich baví.
  2. Vytvorte im pohodlie. Dobrovoľníctvo pre vašu organizáciu má byť radostná, príjemná skúsenosť (prácu im môže spríjemniť napríklad občerstvenie, pohodlná stolička, nové pomôcky).
  3. Reagujte rýchlo. Ak sa vám prihlásia noví dobrovoľníci, nenechajte ich dlho čakať na odpoveď, lebo si rýchlo začnú hľadať miesto inde. Tiež ich nenechajte dlho čakať, kým im “zadelíte” nejakú úlohu.
  4. Majte záložný plán. Dobrovoľníci, ktorí vedia robiť všetko, sú veľmi užitoční pre váš tím, ale keď náhle vypadnú, nastane po nich veľká medzera. Preto majte pripravených náhradníkov, ktorí budú trénovaní, aby sa mohli v prípade potreby zhostiť daných úloh.
  5. Zaujímajte sa. Niekedy sa uspokojíme s tým, že dobrovoľníci vyzerajú byť spokojní s tým, čo robia a necháme ich robiť si svoju robotu. Neberte to, čo robia ako samozrejmosť, aby sa necítili ignorovaní. Pýtajte sa ich pravidelne, ako sa im darí, zaujímajte sa o ich prácu. Možno sa dozviete naozaj dôležité veci.
  6. Buďte pripravení na pohotovosť. Majte pripravený zoznam osôb – blízkych ľudí dobrovoľníkovi, ktorým môžete zavolať v prípade, že sa niečo stane. Uistite sa, či dobrovoľníci poznajú bezpečnostné postupy, zabezpečte im vybavenie pre poskytnutie prvej pomoci. V každom dobrovoľníckom tíme by mal byť aspoň jeden dobrovoľník, ktorý vie poskytnúť prvú pomoc, zvlášť keď pracujú vonku alebo v nebezpečnejších podmienkach.
  7. Pozor na vyhorenie. Nepreťažujte dobrovoľníkov tým, že im dáte príliš veľa služieb, hodín či pozícií. Sledujte znaky preťaženia u dobrovoľníkov. Snažte sa byť flexibilní a nájsť rozvrh, ktorý vyhovuje individuálnym potrebám dobrovoľníka.
  8. Neustále hľadajte cesty, ako sa zlepšovať. Pravidelne sa rozprávajte so svojimi dobrovoľníkmi a čo najskôr zistite, prečo sa cítia nespokojní a prečo možno zamýšľajú odísť. Robte rozhovory s dobrovoľníkmi, ktorí u vás končia a pýtajte sa ich na spätnú väzbu a ako by ste mohli prispieť k tomu, aby ich dobrovoľnícka skúsenosť vo vašej organizácii bola lepšia. Keď niečo z toho viete urobiť, urobte to.
  9. Oceňujte. Verbálne poďakovanie je dôležité, ale nepreceňujte ho. Pošlite aj ďakovnú pohľadnicu, alebo pohľadnicu „Vitaj v tíme“ a pod. Ak je to možné, usporiadajte ďakovné podujatie pre dobrovoľníkov.
  10. Dajte im pocit hrdosti. Dobrovoľníci sú radi súčasťou organizácie, ktorá je známa svojou dobrou prácou. Dajte dobrovoľníkom identitu vašej organizácie – urobte im menovky s vašim logom, vyrobte im tričká či bundy. Zdieľajte úspešné príbehy a pomôžte im vidieť hmatateľné výsledky ich práce. Publikujte fotky dobrovoľníkov v akcii v médiách, na vašej webstránke, v newsletteri. Váš dobrovoľník sa bude môcť hrdo pochváliť „Pre týchto pracujem!“

Tieto rady môžu niekomu znieť, že dobrovoľníkov si treba veľmi “ofukovať”. Predstavte ste si však seba v pozícii, že by ste chceli niekomu nezištne a dobrovoľne pomáhať – neboli by ste radi, keby organizácia uplatňovala vyššie uvedené princípy aj na vás? :)

Zdroj: http://charityvillage.com/

 


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 0

Mládežnícky klub ESCAPE

ESCAPE club - bezpečné miesto pre našich tínedžerov

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu