Myslíte to skutočne vážne?

Pred malou chvíľou som jednej dražiteľke na portáli aukcie.ludialudom.sk poslal nasledovný e-mail. Keďže jeho obsah považujem za dôležitý aj pre iných používateľov, rozhodol som sa uverejniť ho v plnom znení aj na tomto blogu. Adresátku menujem, aj keď draží anonymne a uvedomujem si, že to nemusí byť jej pravé meno. Na e-mailovú adresu, na ktorú su vytvorila konto na ĽudiaĽuďom.sk je na Facebooku naviazaný profil s úplne iným menom. 

 

Vážená pani Hemková,

 

tešíme sa z každého dražiteľa na aukcie.ludialudom.sk. Každé nové podanie znamená, že niektorá z výziev na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk je bližšie k naplneniu. Že sa možno splní túžba niektorej mamičky, aby mohla zaplatiť liečbu či rehabilitáciu svojmu chorému drobčekovi. Že sa snáď podarí opraviť školskú telocvičňu, zrekonštruovať detské ihrisko, že si niekto bude vedieť zaplatiť lieky či invalidný vozík.

Za rok fungovania projektu benefičných elektronických aukcií sa nám takto podarilo vyzbierať vyše 11-tisíc eur. Za týmto číslom sa ale skrývajú ešte dve iné – 757 dražiteľov dalo 1493 podaní (dnes večer do 21:00 hod.).

Už sa nám ale stalo, že niekto prihodil a nezaplatil. Dokonca prihodil relatívne vysokú sumu, čím odradil ostatných dražiteľov. Predmet aukcie sa tak nevydražil, prepadol a ten, komu bol určený výťažok, prišiel o nádej na aspoň malú pomoc.

Netvrdím, že je to Váš prípad. Ale keď vidím Vaše vysoké podania z ostatných dní, trochu mám obavy. Hlavne dnes, keď ste sa rozhodli prihodiť 10-tisíc eur za pletenú tašku. Prepáčte, ale aj keď si veľmi želám, aby Rodinné centrum Kramárik dostalo tak vysoký dar, neverím, že ste sa rozhodli pomôcť týmto spôsobom. Matky v RC Kramárik robia skvelú robotu, verte mi, poznám ich. Nezaslúžia si, aby ste zmarili e-aukciu v ich prospech.

Možno by sa našiel niekto, pre koho by tá taška bola skvelým vianočným darčekom. Možno by ju vydražil pre svojho blízkeho s vedomím, že takto poteší dvakrát. Nielen obdarovaného, ale aj deti z RC Kramárik.

Prihodili ste na viaceré e-aukcie a ja by som Vás rád poprosil, aby ste nám dali vedieť, či to myslíte vážne. Či skutočne máte v pláne zaplatiť 10-tisíc za pletenú tašku, ďalšiu tisícku za stretnutie s Kristínou Svarinskou či stovku za jednu vianočnú guľu. Ak je Vaše srdce také veľké a štedrosťou predčíte všetkých ostatných, ospravedlňujem sa za moje nedôverčivé myšlienky.

Ak je to ale pre Vás len spôsob, ako zahnať nudu, zábavka či škodoradosť, vedzte, že škodíte ľuďom, ktorí si to nezaslúžia. Števovi, ktorý po autonehode ostal v bdelej kóme. Malému Samkovi, ktorý bojuje s rakovinou. Či Matúškovi, ktorý prekonal DMO a mnohé ďalšie ochorenia. Tým všetkým sa snažíme pomôcť nielen my, ale najmä tí, ktorí do e-aukcie darovali niečo bez nároku na akúkoľvek odmenu. Katarína, ktorá uplietla tašku. Matúš, ktorý venoval úplne nový iPod. Či osobnosti, ktoré sa stali tvárami aukcie.ludialudom.sk bez nároku na honorár.

Ak to myslíte vážne, ozvite sa nám. Alebo nám dajte vedieť, že to bol len nepodarený žart, nech vymažeme Vaše podania. Pomôžte nám pomáhať. Žiadne choré dieťa či dospelý, nik, kto obetuje čas pre svoju komunitu, si nezaslúži stať sa obeťou takéhoto žartu. A už vôbec nie pred Vianocami.

Ďakujem.

 

Roland Kyška

výkonný riaditeľ

4people, n. o.

ĽudiaĽuďom.sk

Upgrade 7. 12.: Dražiteľka sa ani po opakovanej výzve neozvala a nepotvrdila záujem o predmety v e-aukciách, v ktorých dala podozrivo vysoké podania. V zmysle našich pravidiel sme preto jej konto zrušili a jej podania anulovali. Do budúcna uvažujeme, že nastavíme aukčný portál tak, že neumožní prihodiť zjavne neprimeranú ponuku.

Roland Kyška podporuje výzvy

Image 53

Samkov boj s rakovinou

Prosime o pomoc pre nasho jedineho synceka a nasu radost Samka kedze bojujeme s rakovinou a uz bohuzial nase financne moznosti nestacia . Samik ma neuroblastom cize zhubny nador cez ktory ide aorta a tlaci na miechu srdce a pluca . Vzhladom na velmi narocnu liecbu do buducnosti Vas prosime aby kazdy kto len trosku moze prispel aby sme toto tazke obdobie prekonali aspon o nieco lepsie . Celu sumu teda dame na vydavky spojene s liecbou ktorych je strasne vela . Dakujeme .

Podporiť výzvu

Image 54

Anjelik Matúško

Prosím o pomoc pre môjho anjelika Matúška, môjho bojovníka ktorý má veľkú chuť žiť a tešiť sa zo života, aby sme sa raz mohli posadiť a urobiť prvé krôčky a mohli intenzívne rehabilitovať.

Podporiť výzvu

Image 7

POMOC PRE ŠTEFANA V BDELEJ KÓME

BDELÁ KÓMA:(..tak znelá diagnóza, ktorá našej rodine zmenila život od základu...kto si tým prešiel, alebo prechádza vie, o čom hovorím:(

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu