Neperspektívni

IMG_2336

“A čo bude s práčkou, keď babička zomrie? Má už dosť vysoký vek.” Nemo som čítal tú poznámku niekoľkokrát za sebou. Ani ďalšia komunikácia nepotvrdila moju nádej, že som slová zasadil do zlého kontextu, čo sa pri chatovaní občas stane. Nebol som schopný rozumnej a slušnej reakcie. Z novinárskej praxe si pamätám heslo, že nejestvuje hlúpa odpoveď, iba hlúpa otázka. Tak som si ho v duchu opakoval.

Minulý týždeň som sa snažil pomôcť Prístavu nádeje s výzvou na automatickú práčku pre 90-ročnú babičku z Rešova. Kedysi vládala prať a žmýkať v rukách, potom to za ňu robil syn. Nedávno umrel a tak sa dobrí ľudia rozhodli pomôcť a uverejniť výzvu pre pani, ktorá sa sama stará o invalidnú dcéru a bez pomoci iných nezvláda mnohé činnosti. Koniec koncov, v tom veku už má na to právo.

Oslovil som svojich priateľov aj cez Facebook a mnohí prispeli. Niektorí i malou sumou, čo si veľmi vážim, pretože poznám, že sami na rozdávanie nemajú.

Citovaná reakcia nebola ale prvá svojho druhu, ktorá mi vyrazila dych. Pred niekoľkými dňami som prezentoval manažérovi istej obchodnej spoločnosti portál ĽudiaĽuďom.sk, hovorili sme o možnostiach podpory niektorým výzvam. Okrem iných som spomenul aj Organizáciu muskulárnych dystrofikov, ľudí, ktorých si veľmi vážim a obdivujem. Aj preto, že život s ich diagnózou je za hranicou mojej predstavivosti.

Svalová dystrofia je neliečiteľná choroba, ktorá sa zhoršuje a človeka postupne paralyzuje. Napriek tomu tí z OMD, s ktorými som sa stretol, sú úplne perfektní ľudia, vychutnávajúci si život s úsmevom na tvári. Iste majú aj zlé dni, omnoho horšie, ako väčšina z nás, len to akosi na nich nebadať. Niekedy by som sa to od nich rád naučil…

“Naša spoločnosť by radšej podporila niečo perspektívnejšie,” prerušil moje rozprávanie dotyčný.

Samozrejme, je na každom, čo urobí so svojimi peniazmi, či s financiami svojej firmy. Ak sa rozhodne darovať ich niekomu, kto to potrebuje, zaslúži si úctu. A má právo vybrať si, kto to bude. Nemožno nikomu ubrať právo podporovať len mladých a pekných (aj fitnesky potrebujú zdroje na sústredenia).

Čo ma ale vždy po takýchto rečiach máta, je otázka, kto je už priveľmi starý a priveľmi chorý na to, aby sme mu pomohli? A nie sme my všetci zoči voči večnosti riadne neperspektívni?


Roland Kyška podporuje výzvy

Image 8

Neseparujte nás! Podporte zapojenie detí a dospelých ľudí so svalovou dystrofiou medzi ostatných

Svalová dystrofia. Postupne sa zhoršuje. Nedá sa to zastaviť. Neexistuje na ňu liek. Postihuje nielen dospelých, ale aj deti. Nehybnosť. Odkázanosť na pomoc. Vylúčenie. Ale my nechceme, aby život našich členov so svalovou dystrofiou bol práve o týchto slovách. Rady a užitočné informácie, svojpomoc, priatelia, oddych, tvorivosť, športové zápolenie, nádej, optimizmus. Síce podporovaný, ale plnohodnotný a nezávislý život. Naopak, naplniť tieto pojmy chceme zorganizovaním intenzívneho 3 - dňového integračného pobytu pre spolu 120 detských a dospelých členov a ich rodinných príslušníkov a asistentov v bezbariérovom hoteli v Piešťanoch. Potrebujeme vašu finančnú podporu, spolu nazbierať 3 100 €. Prostriedky budú použité na nepokrytú časť nákladov na pobyt. Ľudia so svalovou dystrofiou ďakujú.

Podporiť výzvu

Image 67

Detský hospic SVETIELKO POMOCI

Chceli by sme vyriešiť absenciu detského hospicu v Košickom a Prešovskom kraji. Radi by sme začali s prevádzkou prvého detského mobilného hospicu v uvedených regiónoch, pretože potreba hospicu je vysoká aj vzhľadom k tomu, že chorých detí na detskej onkológii v Košiciach stále pribúda. Tento rok boli vysoko prekročené doterajšie štatistiky novo ochorených detí na oddelení. Veľa detí bojuje s chorobou druhý alebo tretí raz, a každý ďalší návrat choroby znamená menšiu šancu vyliečiť sa. Tu je už potom potrebný hospic / hospicové služby, aby deti, ktoré boj nevyhrali, mohli dôstojne odísť v kruhu svojej rodiny v domácom prostredí.

Podporiť výzvu

Image 2

ALZHEIMERICI potrebujú Vaše 2% !!!

Pre zlepšenie kvality života a starostlivosti o našich klientov je potrebný výťah. Je potrebný pri presune klientov na iné poschodia, von do záhrady, na prechádzku, k lekárovi, ... Momentálne to riešime schodolezmi, je to vynikajúca pomôcka, ale je to len dočasné riešenie. Presun 1 klienta na poschodie trvá 5-10 minút, čo je predovšetkým časovo náročné.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu