O nové top level domény má záujem okolo 840 žiadateľov

banner-applying-950x321

Koncom marca sa skončila možnosť registrovať sa do aplikačného systému pre nové generické top level domény. Registrovalo sa okolo 840 žiadateľov. Medzinárodná korporácia pre prideľovanie mien a čísiel (ICANN) prisľúbila, že najneskôr do 30. apríla zverejní zoznam žiadosti o nové domény, vrátane mien žiadateľov.

O projekte rozšírenia počtu top level domén sa hovorí ako o významnej novinke, ktorá umožní firmám a inštitúciám získať nové miesto na celosvetovom webe. Pre majiteľov slávnych značiek to môže byť jedným zo spôsobov zlepšovania imidžu – v porovnaní s nákladmi na iné formy marketingovej prezentácie je to finančne relatívne nenáročné (jednorazový evaluačný poplatok 185 tisíc dolárov, ročný poplatok ICANNu 25 tisíc dolárov, plus prevádzkové náklady registračného systému). Avšak treba podotknúť, že doposiaľ ICANN zaviedol 18 generických domén (napr. .jobs, .name, .travel, .tel a pod.) a žiadna z nich nebola taká úspešná, ako sa očakávalo. Ak uvážime, že doména .com tvorí 45 percent všetkých doménových mien, na prípadný úspech nových top level domén si budeme musieť asi počkať niekoľko rokov.

Mnoho kritikov rozširovania počtu top level domén si myslí, že stabilita internetu je kvôli tomu v nebezpečenstve. Ide o sumu potenciálnych problémov, ktorým sa treba vyvarovať. Napríklad doménové mená by nemali byť rovnaké ako všeobecne používané koncovky súborov ako sú .exe, .jpg, .zip a pod. Nestabilitu môže spôsobiť aj veľkosť zónového súboru koreňovej zóny. Tá má v súčasnosti 326 záznamov a tento počet sa môže rozšíriť na niekoľko tisíc do troch až piatich rokov. ICANN však už uviedol, že nemá v úmysle prijať viac ako 250 nových domén za rok. Ďalším z aspektov zvýšenia počtu top level domén je zodpovedajúce zvýšenie zdrojov potrebných na správu zónového súboru (schvaľovanie a potvrdzovanie zmien DNS serverov a pod.) Ja osobne som presvedčený o tom, že zručnosti operátorov koreňových serverov sú také, že sa o stabilitu siete obávať nemusíme.

Čo ešte môžeme očakávať v roku 2012?

Ako som už spomínal, 29. marca sa skončila možnosť pre žiadateľov registrovať sa do systému, 12. apríla sa končí možnosť podávania žiadostí. 1. máj bude „Dňom odhalenia“, ICANN zverejní zoznam žiadostí o nové domény. 12. júna sa začne úvodný hodnotiaci proces, ktorý skončí 12. novembra. Žiadatelia, ktorí neprejdú úvodným hodnotením, môžu požiadať o rozšírenú evaluáciu do 29. novembra.  Žiadosti, ktoré úspešne absolvujú úvodné hodnotenie, nebudú mať konkurentov a ich správcovia budú po technickej stránke pripravení, budú môcť byť začiatkom roka 2013 zapísané do koreňovej zóny a sfunkčnené pre celosvetový internet.


Patrik Krauspe podporuje výzvy

Image 16

25. Vranovské zborové slávnosti - jubilejný medzinárodný festival - 14.-17.jún 2012, Vranov nad Topľou

Jubilejný XXV. medzinárodný zborový festival Vranovské zborové slávnosti sa uskutoční v dňoch 14.-17.júna 2012 vo Vranove nad Topľou a okolí. Medzinárodný zborový festival s 25-ročnou históriou sa uskutočňuje každoročne ako prehliadka zborového spevu pre všetky vekové kategórie. Na festival prijali pozvanie spevácke zbory z Talianska, Mexika, Bulharska, Estónska, Maďarska, Slovinska, Poľska, Čiech a niekoľko slovenských speváckych zborov. Festival sa koná pod záštitou ministra kultúry SR a primátora mesta Vranov nad Topľou.

Podporiť výzvu

Image 1

Majstrovstvá Európy juniorov vo voltíži 2012

Po 13 rokoch je Slovensko organizátorom Majstrovstiev Európy juniorov vo voltíži, ktoré sa uskutočnia v auguste 2012. Nádherný šport na cválajúcom koni, kde sa snúbi gymnastická dokonalosť cvičencov s krásou konského športu. Pretekov sa zúčastnia juniori do 18 rokov. Pomôžte nám zorganizovať naozaj dôstojné Majstrovstvá Európy aby sme mohli byť hrdí na našu krajinu.

Podporiť výzvu

Image 11

Úprava okolia pamätníka leteckej katastrofy na Sakrakopci

24.11.1966 havarovalo nad Račou lietadlo. Všetkých 82 ľudí v ňom zahynulo. Na mieste tragédie sme postavili pamätník. Teraz chceme jeho okolie dôstojne upraviť.

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu