O pomoci a “pomoci”. A o dôvere.

Keď asi pred 3 rokmi pribudol do našej domácnosti počítač a internet, ani by mi nenapadlo, že sa táto vec týka aj mňa. V tom čase prebiehala súťaž o novú strechu, bolo treba oslovovať nových a nových ľudí na hlasovanie a tak som sa postupne s týmto čudom skamarátila. Oslovovala som úplne cudzích ľudí, či už na FB, alebo na AZETE a prosila o hlas. S niektorými som v kontakte doteraz a sme dobrí priatelia. A tak bolo pre mňa úplne samozrejmé, že ak niekto žiadal o hlas, lajk, zdieľanie, alebo preposlanie mailu, že som to urobila.

Po zaregistrovaní mojej výzvy na Ľudia ľuďom som sa zapájala do každej súťaže. Samozrejme, že vždy nasledoval opäť ten istý kolobeh – zdieľanie na FB, maily či správy s prosbami. S tým rozdielom, že už neoslovujem cudzích ľudí. A tak to prebieha aj v súčasnosti. Aké však bolo moje prekvapenie, keď som od mojej najlepšej priateľky zo strednej školy dostala odpoveď asi v tomto zmysle:

„Milka, nehnevaj sa, ale peniaze Ti nepošlem. Za prvé preto, že to neviem / tu musím pripomenúť, že mám čoskoro 60 a vek mojich priateľov tomu zodpovedá/, za druhé preto, že tomu neverím. Prišla som vďaka pyramíde na internete o nemalé peniaze a nemienim do toho vhupnúť znovu. Nikdy tie peniaze neuvidíš. Prosím Ťa, nenaleť. Ja Ti pomôžem, ale inou cestou, nie takto“.

To je asi v skratke, čo mi chcela povedať. Viem, že to nemyslela zle.  Ani nie je lakomá. Minulý rok mne aj vnúčatám zaplatila ubytovanie na 3 dni a 2 noci v Trenč. Tepliciach, boli sme tam spolu. Dáva mi krásne, zachovalé oblečenie po chlapcovi z rodiny, v ktorej vypomáha. Jednoducho ma chcela varovať.  Ja som sa neurazila, poďakovala sa za úprimnosť a na obhajobu jarnej súťaže, portálu Ľudia ľuďom, nadácie TA 3 a všetkých zainteresovaných som jej poslala linky na úvodnú stránku Ľudia ľuďom, na FB, taktiež na správy na TA3, o mojej výhre, aj na zoznam darov v mojej prvej výzve s ubezpečením, že všetky peniaze som skutočne dostala. Musela som jej to vysvetliť. Zatiaľ mi neodpovedala, ale som presvedčená, že sa nehnevá. A je len na nej, či si tie linky aj otvorí a články prečíta, alebo nie. Ale ja mám dobrý pocit, že som obhájila dobrú myšlienku.

Dnes som dostala mail, dovolím si ho skopírovať, aby bola informácia úplná.

Ak vymažeš tento mail, bude to znamenať, že nemáš srdce.

Som 29-rocny otec dieťaťa, ktorým nás Pán Boh obdaroval. Naša dcérka ma meno Renáta. Nedávno lekár zistil rakovinu v jej malej hlavičke.

Jediná možnosť je operácia, na ktorú však nemáme dostatok finančných

prostriedkov. AOL a ZDENT nám umožnili pomôcť a to spôsobom, že posielam

tento mail Tebe a Ty ho pošleš iným 3 ľudom. AOL počíta ľudí, ktorí dostali

tento list. Každá osoba, ktorá otvorí a pošle list ďalej najmenej 3 osobám,

daruje nám 32 centov. Prosím, pomôž nám!

Vojtech Tóth,  Dénešova 4, 040 23 Košice, Slovensko  +421 907 197

K mailu pripojená fotka muža s malým dieťaťom v náručí. Na konci mailu meno, adresa, č. t. Na prvý pohľad dôveryhodné.

Ale len na prvý pohľad.

U nás sa predsa za operáciu neplatí. A nikde ani zmienka o prípadnej operácii v zahraničí. Keby pýtal peniaze na následnú liečbu, pobyt doprovodu v nemocnici, alebo na celkovú nepriaznivú situáciu, možno by som to preposlala. Ale rozhodla som sa overiť si niektoré údaje. Napr. so  skratkami AOL a ZDENT som sa nikdy nestretla a tak som sa obrátila na múdry GOOGLE so žiadosťou o pomoc. A on mi pod AOL vyhľadal veľa článkov, ale v slovenčine ani jeden. Takže neviem, čo je to za skratku, pretože okrem slovenského a svojho jazyka neovládam žiadny. A pod ZDENT sa skrýva tiež všeličo v angličtine, napr.  Z-Dent Denture Teeth – Dental Products Report  ,  Dental Zirconia Blocks and Discs , ZOBOZDRAVNIK at Z-DENT, zobna estetika, doo – Zdravstvena.info . Z toho mi vychádza, že to má súvis s dentistami. Neviem. Ale išla som s pátraním Ďalej. Bola som zvedavá, či taká adresa v Košiciach vôbec existuje. A bez väčších problémov mi GOOGLE „ vypľul“ toto:  http://www.kulpin.net/aktuality/surne-podvod-v-sieti.-tak-aj-takito-sme-my-udia.-bohuzia.html  .Skrátka, niekto zneužil meno, adresu aj č.t. a „podniká“. Tento článok bol napísaný v r.2011 a už vtedy koloval 5 rokov! Koľko dôverčivých ľudí mu už za tú dobu darovalo 32 centov?

A preto sa ani nedivím ľuďom, ktorí nereagujú na moje žiadosti o zdieľanie, lajk, alebo, nebodaj o finančný príspevok. Tu ešte dodám, že s podobnou reakciou, ako mi napísala moja kamarátka, sa stretla aj moja dcéra Monika. Že ľudia neveria. No na druhej strane,  do každej správy pripájam link na „pravidlá súťaže“, a na  moju výzvu. Ale niektorí ľudia sú ľahostajní, alebo aj leniví si ten link otvoriť a prečítať si. Ale to už je ich rozhodnutie, ako zareagujú. Pre mňa ale plynie poučenie, že naozaj nemôžme veriť každému a všetkému. A je to na škodu veci.

Pri písaní tohto článku som si spomenula na článok Ingrid Škropekovej, „Nedám –radšej si dám jablko“, v ktorom píše, ako sa pokladničky „vyslané do ulíc“ z ulíc vracajú prázdne. Ale keď zoberieme do úvahy, koľko je podvodníkov, dokonca sa vydávajú aj za aktivistov LPR v deň narcisov… čo k tomu dodať?!


Emiliána Beňová podporuje výzvy

Image 96

Prosím, pomôžte inv. dôchodkyni s malými vnúčatami vyriešiť pretekajúcu žumpu do pivnice

Prosím dobrých ľudí o finančnú pomoc na zakúpenie septiku, obsah žumpy preteká do pivnice a kotolne. V obci nieje kanalizácia. Ak by zostali peniažky, použila by som ich na kúpu novej postele.

Podporiť výzvu

Image 100

Dovybudovanie Tréningového centra pre hendikepovaných

Občianske združenie Prístav nádeje so sídlom vo Zvolene od 1.10.2012 prevádzkuje Tréningové centrum pre hendikepovaných v podobe Chránenej kaviarne s knižnicou Prístav v Banskej Bystrici. A aj napriek tomu, že mnohé prekážky sme už zdolali, Centrum potrebujeme ešte dovybudovať. Chýbajú nám skrine, poličky, riad, čistiace prostriedky na udržiavanie hygieny Centra, ale i kancelárska stolička, lebo tú súčasnú sa zamestnancom a dobrovoľníkom "podarilo" zlomiť. Potrebujeme aj materiál na tvorivé dielne (látky, krabičky, stuhy, farby...), ale i suroviny na prípravu koláčov (múka, olej...), ktoré štandarne nepredávame, ale rozdávame vrámci verejných uchutnávok alebo verejných prezentácií/akcii.

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu