PRÍBEH DOBROVOĽNÍČKY JANKY alebo Prečo má projekt Dobrovoľníci zmysel

Dobrovolnicka Janka

V dnešnej dobe radi čítame príbehy. Je to asi preto, že sme zaplavení faktami, množstvom informácii, technickými údajmi, správami, projektmi…  Chceme však vedieť, čo je v pozadí, koho osobne sa tieto veci týkajú, lebo iba vtedy aj pre nás nadobúdajú hlbší zmysel. Príbeh dáva informáciám určitú hĺbku. S príbehom sa vieme ľahšie stotožniť.

Aj za našim projektom Dobrovoľníci je viacero príbehov. Sú za ním ľudia. Tí, čo sa rozhodli nezištne venovať svoj voľný čas na dobrú vec. Preto by sme ho radi priblížili cez jeden z nich.  Pretože tento príbeh povie omnoho viac, ako holé fakty o projekte.

Náš príbeh hovorí o tom, prečo má stránka Dobrovoľníci.ĽudiaĽuďom.sk pre nás zmysel.

Hlavnou hrdinkou tohto príbehu je Janka. Janka je mladá žena, ktorá pracuje a popri práci aj študuje. Janku sme spoznali práve vďaka nášmu projektu Dobrovoľníci.

Keď sme v apríli, krátko po spustení stránky zverejnili, že hľadáme dobrovoľníkov na podujatie Bratislava pre všetkých, Janka bola medzi prvými prihlásenými. Po akceptovaní jej pomoci napísala. „Už som sa obávala, či sa vôbec ozvete…. Chcem vyskúšať niečo nové“.

Bola ta Jankina prvá dobrovoľnícka skúsenosť. V dohodnutý deň prišla presne na čas, pricestovala skorým ranným vlakom z Trnavy. Hneď sa zhostila svojej role. Obliekla si naše tričko a po krátkych inštrukciách začala reprezentovať našu prácu ako dlhoročná spolupracovníčka. V našom informačnom stánku podávala ochotne a milo informácie všetkým okoloidúcim, vedela nenásilne ponúknuť leták, noviny. Vedela to so starými i s mladými, s deťmi. Jej akčnosť a ochota sa nám na prvý pohľad zapáčili.

Preto sme ju hneď o niekoľko týždňov zavolali opäť dobrovoľníčiť. Išlo o podujatie Míľa pre mamu, ktoré organizovala Únia materských centier pri bratislavskom Štrkoveckom jazere. Janka sa spolu so svojou bývalou kolegynkou Mirkou 4 hodiny venovali desiatkam detí, ktoré sa zastavovali pri našom stanovišti, kde museli plniť rôzne úlohy. Takýto nával detí sme veru neočakávali a bez pomoc týchto dvoch šikovných dobrovoľníčok by sme ho nemali šancu zvládnuť. Janka večer písala email. Bola zmorená, ale šťastná, že sa akcia vydarila a mohla priložiť ruku k dielu.

Keď nájdete takéhoto ochotného a šikovného dobrovoľníka či dobrovoľníčku, už ho nepustíte. A tak Janka nechýbala ani na ďalších troch veľkých podujatiach, ktorých sa náš darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk zúčastnil. Išlo o festival cestovín v Dunajskej Strede, koncert pre deti a darcov a účasť na podujatí 21 km pre deti – Bežíme deťom na pomoc, ktoré sa konalo na Železnej studienke. Všetky akcie znamenali pre Janku skoré ranné vstávanie, cestovanie z Trnavy do Bratislavy a trávenie svojho voľného víkendového času na našich podujatiach (aj za nepriaznivého počasia). Janka sa do toho vložila natoľko, že si sama iniciatívne študovala našu stránku, aby vedela poskytovať informácie čo najhodnovernejšie. Keďže viacero akcií pozostávalo z aktivít pre deti, Janka prispela vlastnými farbičkami, omaľovnánkami… Jej jedinou odmenou bol dobrý pocit.

Preto sme Janke veľmi zaviazaní. Keby nebolo stránky Dobrovoľníci.ĽudiaĽuďom.sk, Janku by sme pravdepodobne nespoznali. A možno ani ona by sa nedostala k dobrovoľníctvu. Už len pre tento jeden príbeh má stránka zmysel. My veríme, že týchto príbehov je viacero. Budeme radi, ak nám napíšete ten svoj. Či už ste organizácia, ktorá si takéhoto dobrovoľníka/dobrovoľníčku našla, alebo ak ako dobrovoľník pomáhate.

Na záver ešte pripájame Jankinu osobnú výpoveď o jej “dobrovoľníčení”:

Dobrý deň,

chcem sa podeliť s mojou skúsenosťou s dobrovoľníctvom. K dobrovoľníctvu som sa dostala náhodou. Zaregistrovala som na sociálnej sieti výzvu, kde bol potrebný určitý počet dobrovoľníkov. Bolo to niečo mne osobne neznáme, ale veľmi som túžila vyskúšať si to. Zmobilizovala som aj kamarátku a tak sme sa po dohode s ľuďmi, ktorí pracujú pre Ľudia ľuďom dohodli na podrobnostiach k blížiacej sa  akcii. Akcia dopadla nad očakávania, tím Ľudia ľuďom je vysoko profesionálny, takže ak budete potrebovať, určite Vás nasmerujú.

Pravdou je, že veľa ľudí by možno aj chcelo priložiť ruku k dielu, ale nevedia ako. Treba vyskúšať, nebáť sa a ak máte voľný čas, je fajn ho zmysluplne využiť. Mne sa prvá akcia zapáčila, sledovala som, kedy bude ďalšia. Tam išlo o prácu s deťmi a neľutujem, že som ten deň s nimi prežila. Garantujem Vám, že pocit, keď spravíte niečo pre druhých je lepší ako keby ste presedeli celý deň pri TV alebo PC. Už teraz sa teším na ďalšiu akciu :)

S pozdravom Jana

 

 

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu