S chladnou hlavou

Chystám sa do práce a viem, že to dnes nebude ľahké. Čaká ma komplikovaný rozhovor. Som nahnevaná a cítim sa nedocenená, oklamaná. Nechcem sa tak cítiť. Preto o tom potrebujem hovoriť. Nezvyknem klamať. Ak niečo nie je v poriadku, nie je to v poriadku. A že som niekedy za semetriku? Zlú, nahnevanú, náročnú? Som. Viem. A myslím si, že to tak niekedy má byť.

Celú cestu v aute sa mračím. V práci si potom zachmúrená varím kávu a bez chuti začínam pracovný deň. No dotyčná, s ktorou ma rozhovor čaká, prichádza a usmieva sa. Aha. No, to teraz asi rovno nezačnem tú hádku…

Ani neviem, kedy prešlo pol dňa. Už riešime niečo iné. V zhode a pokoji. Môj ranný pocit … asi nebol správny. Asi som si len niečo zle vysvetlila. Dobre. Dobre, že som počkala. Že som neuponáhľala konflikt. Bol by, vyzerá to tak, zlý a zbytočný. Jediné, čo by som dokázala, by bola mrzutosť na oboch stranách.

Podobné to bolo aj toť nedávno.

Napísala som mail. Vlastne dva. Ani jeden pekný. Vyčítavé. Vonku bolo hnusne a vnútri vo mne ešte horšie. Hnev potreboval vyplávať na povrch. Neviem, či by som to zvládla nenapísať, ale povedať – bez emócií, asi kriku a možno aj sĺz. Tak som to napísala. Už už som išla kliknúť na „odoslať“. Počkaj, počkaj, povedal mi vnútorný hlas. Hovoril: „Spomeň si, nie raz si niečo povedala alebo poslala a potom ťa to mrzelo.“ Nie vždy ho počúvnem. Tentoraz som poslúchla. Napraviť dôsledky bolo boľavejšie, než rozchodiť to, spracovať. A tak som teda neodoslala. Počkala som do druhého dňa. A na druhý deň som obidva maily založila. Ani jeden z odkazov nenašiel adresáta. Nemrzí ma to. Ale odložené ostanú. Aj preto, aby som si pamätala – niekedy veľmi treba dvakrát merať a raz rezať… A  robiť zásadné veci s chladnou hlavou.


Marie Stracenská podporuje výzvy

Image 21

Cannisterapia pre Sibirku

Domov sociálnych služieb Sibírka je určený pre ľudí s viacnásobným postihnutím. Canisterapiu využívame už 4 rok a čas ktorý trávime s terapeutickým psom Cirrom a jeho majiteľkou, liečebnou pedagogičkou Mgr. Petrou Meierovou je pre nás časom vynimočným a neopísovateľným. Canisterapia je o vzťahoch, pohyboch, energii a množstve času, o zvláštnom pute, ktoré posúva hranice medzi vnímaním a konaním. Je o bežných ľuďoch, bezbranných deťoch, o „veľkých“ malých psoch, o ich blízkych pomocníkoch a o tom, čo môže vzniknúť medzi nimi. Je o neviditeľnej motivácii, viditeľných úsmevoch, malých pokrokoch ale aj veľkom šťastí, ktoré pozostáva z drobností.

Podporiť výzvu

Image 3

Nádej pre Viktorku

Operácia metódou Ulzibat – šanca Viktorku naučiť chodiť. Naším najväčším snom je vidieť naše slniečko Viktorku chodiť a samú sedieť ako ostatné detičky a vďaka tomu aj viesť krajší a plnohodnotnejší život. Napriek tomu, že jej osud nedoprial chodiť a samej sedieť s nami ako väčšine deťom, je pre nás darom každý jej úsmev, každé objatie. Veríme, že každý krok, každá procedúra jej stále viac a viac pomáha priblížiť sa k vytúženému snu.

Podporiť výzvu

Image 100

Chcem raz povedat "MAMI LUBIM TA"

Volam sa Lucasko a mam 2rocky 6mesiacov a som vazne chory.Ostatny moji rovesnici uz behaju za loptou,hraju sa s autickom,vozia sa na odrazadlach,papkaju samy,nemaju plienku a......a hlavne rozpravaju.Ja stoho nerobim nic.nerozumiem tomu.v mojej hlavicke sa nieco udialo co mi nedovoli chapat veci tak ako ostatnym detom v mojom veku.Mam ale nadej a tou nadejou je neurologicka v Egypte.zial moja maminka na tento tyzdenny pobyt u nej nema dostatok peniazkov.tento tyzdenny pobyt ktory zahrna aj delfinoterapiu stoji 3000eur,a pre maminku je to neskutocne velka suma.

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu