Sami si už navaríme, sami si už upečieme

Presne týmito slovami sme v decembri minulého roka odštartovali jeden z našich projektov, ktorého cieľom bolo pomôcť Komunitnému centru Romalo Jilo (v preklade Cigánske srdce), ktoré sa venuje ľuďom – rodinám zo sociálne znevýhodneného prostredia, prevažne Rómom. Išlo o pomoc v podobe elektrického sporáka, ktorý poslúži 2300 ľuďom a tak sa stanú samostatnejšími a sebestačnejšími.

Občianske združenie Prístav nádeje, ktoré prevádzkuje Tréningové centrum pre hendikepovaných v podobe Chránenej kaviarne s knižnicou Prístav v Banskej Bystrici, sa prostredníctvom tohto projektu rozhodlo podať pomocnú ruku ľuďom, ktorí sa tak ako oni, stretávajú s bariérami a predsudkami, Rómom.

O Komunitné centrum Romano Jila sa stará 7 terénnych sociálnych pracovníkov. Stretávajú sa, organizujú pre ne rôzne vzdelávacie, kultúrne a zdravotné workshopy. Pracujú v tvorivých dielňach, učia sa. Chceli by však rozšíriť svoje služby a naučiť ženy variť, piecť. A chceli by organizovať cigánske posedenia s tradičnými cigánskymi jedlami. Majú kuchynskú linku, ktorú získali sponzorsky. Pár skriniek a mikrovlnnú rúru. Chýbal im však elektrický sporák. A my  – Prístaváci – sme sa im rozhodli pomôcť ho získať.

Lebo máme podobný osud. Chceme pracovať, chceme sa realizovať, chceme byť užitoční. Len nám na to neraz chýbajú vhodne vytvorené podmienky.

Samotnému slávnostnému odovzdávaniu daru, ktoré prebehlo 8. marca 2013, predchádzala zbierka prostredníctvom darcovského portálu LudiaLudom.sk už v mesiaci december 2012. Ľudia z celého Slovenska tak mohli prispievať na verejnú výzvu – na kúpu elektrického sporáka.

Pomohol anonymný darca. Sprístupniť a skvalitniť  život mnohým ľuďom, ktorí sa doposiaľ nemohli realizovať, ktorí hľadali spoločenské uplatnenie či pracovnú príležitosť.

Sme presvedčení, že práve vďaka spolupráci a vzájomnej pomoci dokážeme minimálne zmierniť predsudky a čiastočne zbúrať bariéry voči ľuďom s hendikepom či Rómom. Zároveň očakávame, že projekt pomôže širokej komunite, že Centrum rozšíri svoje služby a vďaka sporáku budú môcť konečne organizovať kurzy varenia a pečenia, ktoré im tak chýbajú.

O tom, ako to prebiehalo a či tento projekt má zmysel, sa môžete presvedčiť aj prostredníctvom týchto video reportáží:

http://www.youtube.com/watch?v=vU7LAVz_JOA&feature=youtu.be

http://www.ta3.com/clanok/1015999/postihnuti-pomohli-romom.html

Týmto nesmierne ĎAKUJEME darcovskému portálu LudiaLudom.sk za verejné a transparentné uskutočnenie finančnej zbierky, ako aj za pomoc a podporu všetkým ostatným, ktorí verili nášmu zámeru.

Lebo…. Dokázali sme to spoločne.

Lebo… Bariéry rúcame od srdca.

Lebo… Len vďaka darcom môžeme pomáhať skvalitniť mnohé životy.

ĎAKUJEME.

Marcela Václavková Konrádová (predsedníčka Prístav nádeje, o.z.)


Marci V.K. podporuje výzvy

Image 22

Darujme zdravie formou liečebno-rehabilitačného pobytu

Hendikep. Postihnutie. Choroba. Dlhodobá. Chronická. A niekedy poúrazová. Mali by sme urobiť všetko pre obnovu, alebo náhradu porušenej funkcie, ktorá v rámci procesu rehabilitácie osoby so zdravotným postihnutím vytvorí základné predpoklady pre jej integráciu. Pre nás – ľudí so zdravotným postihnutím – je rehabilitácia najdôležitejšia. Je to šanca, nádej, ale i tvrdá drina. Posun vpred.

Podporiť výzvu

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu