Život si zaslúži ochranu aj po narodení

Niet vzácnejšieho daru, ako je život. Zaslúži si ochranu a v týchto dňoch, keď sa o nej toľko hovorí, nedá mi nepripomenúť, že nielen pred, ale aj po narodení.

Vďaka ĽudiaĽuďom.sk sa stretávam s mnohými ľuďmi, ktorí by o tom vedeli rozprávať hodiny. O lekároch, ktorí im oznámili: „Vy aj tak ochrniete, vás už operovať nebudeme, len by sme to aj tak iba oddialili. Zdravotná poisťovňa vám to navyše nepreplatí.“

A keď sme pri zdravotných poisťovniach, napadol mi iný príbeh. O endokrinológovi, ktorý si posledné dni v mesiaci vždy berie dovolenku, pretože už minul „limity“. Pacientov síce môže vyšetriť „zadarmo“, no nemôže ich poslať na odbery, ani im predpísať lieky. Bez toho je jeho poslanie v podstate aj tak zbytočné. Milý pacient, tvoje zdravie a tvoj život sa meria hodnotou limitu.

Aby som však nehovoril len vo všeobecnosti, tu sú konkrétne príbehy konkrétnych ľudí, ktorých osudy by nás mali zaujímať. Pri ich príbehoch totiž automaticky vyskočí otázka, či ich dokážeme chrániť? Dokážeme im zabezpečiť dôstojný život?

Veď zaslúži si ochranu a podporu život 5-ročnej Soničky, ktorej rodičia potrebujú 500 eur, aby jej kúpili stolík, ktorý autistom ako je ona, pomáha komunikovať so svetom?

Akú ochranu poskytne spoločnosť malému Alexíkovi a jeho rodine? Ako im uľahčíme život s dieťaťom, ktoré je pravdepodobne doživotne ležiacim pacientom?

Akú ochranu dostávajú dvojčatá Max a Alex, ktoré prekonali detskú mozgovú obrnu a ich mamička musí zúfalo zháňať peniaze na rehabilitáciu, ktorú si nevie dovoliť, no o ktorej vie, že jej deťom pomôže?

A čo Janko so sklerózou multiplex? Zákerná choroba u neho postúpila už do tej miery, že dokáže hýbať iba hlavou. No poisťovňa odmieta preplatiť liek, ktorý mu pomáha. Zaslúži si ochranu, alebo budeme len čakať…

Akú ochranu poskytne spoločnosť dôchodkyni, ktorá naletela podvodníkovi a dnes namiesto vo vlastnom musí žiť v domove. Podnikateľ totiž sfušoval rekonštrukciu kúpeľne, na ktorú jej prispel štát a ten si dnes žiada dotáciu späť. Exekútorka ale babičke nedáva šancu získať peniaze späť, pretože nie je jediná.

Zaslúži si ochranu malá sirota Karanja z afrického hlineného domčeka a jej rovesníci? Dokážeme pomôcť a prispieť na to, aby mali veci, ktoré sú pre nás tak bežné, že si ich možno ani nevážime – čistú vodu, strechu nad hlavou a aspoň základné vzdelanie?

To nie sú všetky príbehy, portál ĽudiaĽuďom.sk ich je plný. To sú len tie naliehavé prípady, na ktoré som si v rýchlosti spomenul, keď som si položil otázku, ako veľmi chceme a vieme chrániť život.


Roland Kyška podporuje výzvy

Image 9

Podporte ťažko chorého bezvládneho človeka // Support seriously ill pensioner

Pomôžte ťažko chorej žene. Prispejte jej prosím na liečbu a opravu domu aby sa mohla vrátiť späť. Doplatila na svoju dôverčivosť a teraz túži po tom aby sa mohla vrátiť domov. // Help seriously ill pensioner. Contribute her towards treatment and repair of the house so she can go back home. She pays for her credulity and now she only wants to go back home.

Podporiť výzvu

Image 30

Som iná .., ... som tu, aby som žila.

Volám sa Sonička. Mám 5 rokov a od narodenia mám vážne zdravotné problémy. Touto cestou Vás chcem poprosiť o pomoc.

Podporiť výzvu

Image 20

Cestujte so mnou...

Ahojte tety a ujovia, kamaráti... :)

Podporiť výzvu

Image 8

Adopcia afrických detí na diaľku

S vami pomáhame vytvárať budúcnosť pre opustené a znevýhodnené deti v Afrike, prostredníctvom vzdelania a starostlivosti. Spolu s Vami dávame deťom príležitosť navštevovať školu, mať bezpečný domov, zdravé jedlo, pitnú vodu a prístup k zdravotnej starostlivosti.

Podporiť výzvu

Image 10

POMOC PRE JANKA SO SKLEROZOU MULTIPLEX

Janko, má 38 rokov a od 15 rokov sklerózu multiplex. Žije so 73 ročnou mamou vo veľmi skromných podmienkach v malom domčeku v Trenčianskom Jastrabí. Jankova choroba za posledné dva roky veľmi postúpila. Dokáže hýbať už len hlavou. Jeho mamina a asistenti sa musia oňho 24 hodín starať. Na trh sa dostal liek s názvom FAMPYRA, lenže tento liek nie je hradený poisťovňami a pacient si ho musí hradiť sám. Užívaním tohto lieku u osôb chorých na sclerosis multiplex veľmi rýchlo dochádza k zlepšeniu stavu. Vzhľadom na extrémne vysokú cenu tohto lieku, zdravotné poisťovne na Slovensku sa od jeho preplácania dištancujú!!! Ako náhle ho pacient prestane užívať automaticky sa mu vráti ten stav v akom bol pred užívaním lieku.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu