Ako pomáha štát základnej bunke spoločnosti- rodine?

Rodina. Základná bunka spoločnosti. Zákon 36/ 2005 Z. z.

Čl.1. ,,Manželstvo je zväzkom muža a ženy. Spoločnosť tento jedinečný zväzok všestranne chráni a napomáha jeho dobro. Manžel a manželka sú si rovní v právach a povinnostiach. Hlavným účelom manželstva je založenie rodiny a riadna výchova detí.,,
ČL.2. ,,Rodina založená manželstvom je základnou bunkou spoločnosti. Spoločnosť všetky formy rodiny všestranne chráni.,,
Čl.3. ,,Rodičovstvo je spoločnosťou mimoriadne uznávaným poslaním ženy a muža. Spoločnosť poskytuje rodičovstvu nielen svoju ochranu, ale aj potrebnú starostlivosť, najmä hmotnou podporou rodičov a pomocou pri výkone rodičovských práv a povinností.,,

….a tak ďalej…

Ja takú rodinu mám.

Žijeme v usporiadanom manželstve, kde všetci máme rovnaké práva a povinnosti. A teda sme si rovní. Článok jeden spĺňame.
My ho spĺňame. My, naša- moja rodina a mnoho iných rodín na Slovensku.

Ale nerozumiem článku dva, alebo aj tri…

Nie, nejdem tu analyzovať zákon. Na to nemám vzdelanie, nie som právnik, ale ani poslanec. Som v podstate nikto, alebo len malá kvapka.
No názor mám. Vlastný. Niekedy si ho nechávam pre seba, inokedy ho sem ,,nahlas,, napíšem. A teraz sa mi žiada priam kričať!

Ako chráni spoločnosť jej základnú bunku?

Čo znamená ochrana a hmotná podpora rodičov pri výkone rodičovských práv a povinností?

Je to to, že keď sme sa vzali a sľúbili zotrvať v dobrom a zlom, až kým nás smrť nerozdelí a založili rodinu, najprv sme bývali roky pri rodičoch, kým sme sa nerozhodli risknúť to a vziať si 80tisícový úver na bývanie a zadĺžiť sa na 30rokov?

Je to to, že nám úver schválili až na požiadanie o výnimku?

Je to to, že banky neboli ústretové, a nakoniec, keď nám úver schválili, nechali sme im kopec poplatkov?

Je to to, že keď si vypočítam, koľko preplatím, pokladám to za oficiálne úžerníctvo?

Je to to, že obidva platy nám ako na účet prídu, tak rovno odídu a žijeme len z toho, čo si privyrobíme po víkedoch na dohodu a vlastnou šikovnosťou? ….mimochodom- dohody… ale to je kapitola sama o sebe…

Je to to, že moje dieťa nemôže ísť na lyžiarsky, do školy v prírode, do tábora a dovolenku ani nespomínam, lebo si to jeho rodičia nemôžu dovoliť?

Podporuje štát mamičky na MD tým, že im dá 195Eur?

Práve nám prišlo platiť za smeti. Odvoz odpadu… 118Eur. 4.členná rodina. Za to, že sú plné kontajnery. Za to, že po dvoch dňoch nemám kam smeti vyhodiť a tak len čakám na ďalší odvoz, aby som medzi prvými stihla smeti vyniesť do koša. Platíme aj za novorodenca. Len čo  zazrie svetlo sveta. Už za neho treba platiť- hovoríme o smetiach. Platí aj majiteľ psa, za smeti za psa? Veď aj on robí svoju potrebu. Aj žerie. Tiež vyhadzujú smeti- prázdne konzervy, sáčky, vyčesanú srsť… Áno, platia daň za psa… ale to tak akurát /ne/postačuje na zbieranie exkrementov po nich- po zime celé kôpky. Čo kôpky. Kopy. Česť výnimkám, ktorých je žalostne málo a nestačia sa popri nich ,,zviezť,, aj tí zlí. Je to naopak- tí, ktorí zbierajú sa už vezú popri tých druhých.

A daň z nehnuteľnosti. V podstate ju idem platiť až do smrti. Ale veď byt bude môj až po 30.rokoch. Teda platím akoby za niečo, čo nie je moje, ale banky. Hmmmm….

Platíme za všetko. Dane, poplatky, splátky, nájmy, prenájmy, podnájmy, platíme za vodu, elektriku, plyn, odpadovú vodu, výťah, platíme správcom, platíme domovníkom, kuričom… veď platíme niekoľkokrát za tú istú vec- zaplatím správcu, kt. by mal zaplatiť ostatných, ale – platím aj domovníka, platím aj kuriča v plynovej kotolni, platím aj za plyn /myslela som si vždy, že kuriča platím už pri úhrade plynu/… atď.

A čo mám? Zo všetkých tých poplatkov mestu, štátu?

Cesty, samá jama? Chodníky také, že keď idem s kočíkom, mám čo robiť, aby sa nerozbil /je jedno, či ten chodník, alebo kočík, aj keď pokiaľ kočík, škodu mám spôsobenú ja, ktorú mi nikto nikdy neuzná/?  Že kľučkujem pomedzi psie exkrementy, a aj napriek všetkej snahe si niektorý z nich občas prinesiem na koliesku domov? Ano, je to vizitka ľudí, psíkovia za to nemôžu, ale máme mestskú políciu, aby na to dohliadla! Alebo s kočíkom musím kráčať jednosmerkou- ano, myslím tým cestu, pretože na chodník sa nedostanem, keďže autá stoja tak, že neprejdem pomedzi ne ani ja sama, nie to ešte s kočíkom! Musí ma zraziť auto a musí na to poukázať televízia, aby sa niečo začalo riešiť?

Z každej strany počujete ,,nie sú peniaze,,. Tak kde idú tie naše????

Hovorí sa, že naše mesto je mestom rodiny. V čom? V tom, že raz za čas urobia akciu pod týmto názvom? V tom, že namiesto kvalitného ihriska sa postaví cvičisko pre psov, kde aj tak nik nechodí?

Ale áno, mamičky chodia zdarma autobusom, darcovia krvi, alebo ZŤP, seniori majú zľavy… Za to ďakujem. Aj v mene ich. Aj to sa cení. Ale… Toto mi vyžiť nepomôže.

Takto si ja veru nevykladám tento zákon. Asi som príliš veľký laik.


Ingrid podporuje výzvy

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 22

Darujme zdravie formou liečebno-rehabilitačného pobytu

Hendikep. Postihnutie. Choroba. Dlhodobá. Chronická. A niekedy poúrazová. Mali by sme urobiť všetko pre obnovu, alebo náhradu porušenej funkcie, ktorá v rámci procesu rehabilitácie osoby so zdravotným postihnutím vytvorí základné predpoklady pre jej integráciu. Pre nás – ľudí so zdravotným postihnutím – je rehabilitácia najdôležitejšia. Je to šanca, nádej, ale i tvrdá drina. Posun vpred.

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu