Budú Košice Európskym hlavným mestom kultúry? Už ním sú!

Maily z divných adries vymazávam, ale ten z Turecka som otvoril. Banková úradníčka v Istanbule si ma našla ako sprievodcu po Košiciach. Raz do týždňa chodí na kurz o európskom umení, kde dostávajú aj domáce úlohy. Tentoraz majú pripraviť niečo o tom, ako láska hýbala históriou niekoľkých miest. Každý z kurzu si vyžreboval jedno z európskych hlavných miest kultúry, jej pripadli Košice.

Celkom zaujímavá otázka, akú som ešte nedostal. No v pestrej histórii Košíc sa aj také historky dajú nájsť. Aspoň ma inšpirovala na májovú tému košických potuliek: „Ľúbostné a iné legendy Košíc“.

Túto inšpiratívnu otázku až z Turecka by som nedostal, keby Košice nevyhrali súťaž Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. Pani by si ma nenašla, Košice by sa nedostali ani len do jej povedomia.

Už štyri roky na konci každého sprevádzania pozývam návštevníkov Košíc, aby sa do nášho mesta vrátili v roku 2013. A skoro všetci uznanlivo pokyvujú hlavami. Pojem EHMK dobre poznajú už zo svojej domovskej krajiny a vedia, že taký titul nie je vonkoncom zadarmo.

Aj keď sa niekto na titule priživí, aj keď sa niekto nabalí, zvezie, to sa stane. Robme všetko preto, aby takých prípadov bolo čo najmenej. No psychologicky sme už teraz a navždy budeme Európskym hlavným mestom. A nie bozkávania, čokolády či iných marketingových fínt, ale KULTÚRY. A takých je v Európe len niekoľko.

Vďaka EHMK už niekoľko rokov v Košiciach ťažko nájsť víkend bez pozoruhodného festivalu. Pre Košice nové druhy umení oslovujú mladých a tých, čo v živote neboli v galérii či múzeu. Konečne vychádzajú diela najznámejšieho košického rodák vo svete – spisovateľa Šándor Máraiho. EHMK podporuje aj desiatky ďalších kníh, ktoré by inak nevyšli a posúvajú horizonty nášho myslenia. V revitalizovaných parkoch už sedia napriek zime zaľúbenci a korčuľujú sa inline korčuliari. Každé lešenie je prísľubom do budúcnosti a naznačuje, že mesto má perspektívu.

Sprevádzal som aj členov medzinárodnej komisie v auguste 2008, keď sa presviedčali o tom, čo sa neskôr objavilo v ich hodnotiacej správe: Košický projekt EHMK je jedným z najlepších počas celej histórie tejto prestížnej tradície.


Milan Kolcun podporuje výzvy

Image 67

Detský hospic SVETIELKO POMOCI

Chceli by sme vyriešiť absenciu detského hospicu v Košickom a Prešovskom kraji. Radi by sme začali s prevádzkou prvého detského mobilného hospicu v uvedených regiónoch, pretože potreba hospicu je vysoká aj vzhľadom k tomu, že chorých detí na detskej onkológii v Košiciach stále pribúda. Tento rok boli vysoko prekročené doterajšie štatistiky novo ochorených detí na oddelení. Veľa detí bojuje s chorobou druhý alebo tretí raz, a každý ďalší návrat choroby znamená menšiu šancu vyliečiť sa. Tu je už potom potrebný hospic / hospicové služby, aby deti, ktoré boj nevyhrali, mohli dôstojne odísť v kruhu svojej rodiny v domácom prostredí.

Podporiť výzvu

Image 100

Kniha, aká tu nebola

Chcem pomôcť vydať lexikón, ktorý je už napísaný a pripravený do tlače. Na tlačiareň potrebujeme cca 900 eur. Prináša životopisy 230 nevšedných panovníkov celého sveta, ktorí sa stali svätými. Ich životné osudy sú príbehmi, ako sa dá zladiť vládnutie a morálka. Takáto publikácia na československom trhu nie je. Je vhodná pre širokú verejnosť, no zároveň faktograficky príťažlivá aj pre historikov, hagiografov... Zaujímavá pre veriacich i nábožensky nezaradených.

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu