DČR: Evka sa skamarátila s novým spolužiakom Jankom a pomáha mu

Evka, žiačka 6. Triedy získala v roku 2010 ocenenie v kategórii Pomoc rovesníkom. Skamarátila sa s novým spolužiakom Janom a správne postrehla, že Janko nemáva žiadnu desiatu. Po dohode s babičkou začala Evka každý deň do školy nosiť desiate dve :)

„Boli sme piataci. Mali sme novú triedu, novú pani učiteľku a nového spolužiaka. Boli sme celkom zohratá partia, aj keď výnimky sa nájdu. Jano sedel v poslednej lavici a prvé dni sa iba pozeral. Vedeli sme, že prepadol a ešte nosil šupácke veci. Nikto sa s ním nekamarátil, nechcel s ním sedieť, lebo Tomáš povedal, že smrdí. Všetci sme od neho bočili. Raz išiel Jano odpovedať z biológie. Stál pred tabuľou a mlčal. Neučil sa. Dostal päťku. Cez prestávku mu chalani začali nadávať do hlupákov a debilov. Pozorovala som ho kútikom oka. Bol smutný. Po vyučovaní sme sa ocitli sami v šatni. Začali sme sa rozprávať. Len tak. Veľmi pekne rozprával o svojom psíkovi, ktorý na neho čaká pred domom a veselo krúti chvostíkom, keď ho vidí. Jano sa mi už nezdal taký hlupák. Vyzeral celkom fajn. „Evi, môžem si vziať tvoje jablko?“, prekvapil ma zrazu otázkou. „Vieš, ja som si dnes zabudol desiatu.“ Vystrela som ruku a podala  mu jablko z obeda. S chuťou sa do neho zahryzol. Obuli sme sa, obliekli a každý išiel svojou vlastnou cestou. V autobuse som rozmýšľala, že ja som Jana vlastne ešte nevidela desiatovať. Ďalšie dni som ho pozorovala. Desiatovať som ho fakt nevidela. Po týždni som babku poprosila, aby mi urobila dva chlebíky. Všetko som jej vysvetlila. V školskej taške som niesla desiatu nielen pre seba, ale aj pre Jana. Po prvej hodine som Janovi podávala vrecko s desiatou. Pozrel na mňa svojimi vystrašenými očami. Natiahol ruku a ticho mi poďakoval. Od toho dňa babka balí všetko dvojmo. Jano sa na mňa vždy usmeje, poďakuje a keď sa náhodou ocitneme sami v šatni, rozpráva mi o psíkovi, súrodencoch a o motorke, po ktorej túži. Pri rozprávaní jeho oči žiaria šťastím. Viem aké to je, keď ti má kto pomôcť. Zažila som to po smrti mojej mamičky. Vtedy sa mi zrútil celý svet. Našli sa však dobrí ľudia, ktorí mne, bratovi a ockovi podali pomocnú ruku. A ja som svoju podala Janovi. Som rada, že ju prijal.


Detský čin roka podporuje výzvy

Image 26

UROBTE AJ VY DOBRÝ SKUTOK-PODPORTE DETSKÝ ČIN ROKA 2013

POMÔŽTE NÁM DOKONČIŤ PROJEKT! UŽ SME TAKMER VO FINÁLE! DETI SI PRÁVE TERAZ V ŠKOLÁCH ČÍTAJÚ PRÍBEHY A UČIA SA POCHOPIŤ, ČO JE DOBRÉ, AKO POMÔCŤ , AKO PODPORIŤ INÝCH, AKO OCHRÁNIŤ LUDÍ I PRÍRODU!

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu