DOBRÉ SKUTKY DETÍ DOKÁŽU LIEČIŤ SPOLOČNOSŤ Ocenenia Detský čin roka 2020

n

nJubilejný 20. ročník projektu prebehol pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej a pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu  Slovenskej republiky.

Projekt Detský čin roka každý rok dokazuje, že deti sú schopné urobiť veľké veci. Deti vedia, čo hľadajú a s naliehavosťou im vlastnou, dospelých na to upozorňujú. S vierou v dobro pomáhajú známym i neznámym, všímajú si svoje okolie, premýšľajú ako spraviť všedné dni krajšími. Tešia sa, že pomohli rodine, kamarátom, cudzím ľuďom, či bezdomovcom. Prírodu vidia v očiach zatúlanej mačky či opusteného malého ježka, nezatvárajú oči nad hromadou odpadkov pri rieke a s radosťou rátajú každý vlastnoručne zasadený strom.

k

„Rok 2020 bol veľmi náročný pre nás všetkých a možno viac ako inokedy sme potrebovali dobro okolo seba. Sme preto veľmi radi, že sme mohli projekt realizovať. Bola to veľmi silná a krásna skúsenosť, lebo sme si overili, že dobro nezastavia hranice ani vzdialenosť. Potvrdilo sa, že napriek online realite, v ktorej sme žili a žijeme, skutočné dobré skutky sa diali priamo v našej bezsprostrednej blízkosti. A vďaka novej kategórii Dobrý čin na nete sme sa presvedčili, že dobré skutky sa môžu realizovať aj v online priestore.“ dodáva k projektu Saša Broadhurst-Petrovická, štatutárka OZ Detský čin roka.

Priebeh projektu Detský čin roka 2020

Počas leta 2020 výberová komisia vybrala 35 nominovaných skutkov v nasledovných siedmych kategóriách: Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc iným ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin a nová kategória Dobry čin na nete.

V druhej etape projektu učitelia s deťmi čítali príbehy na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka, náboženskej výchovy či v školskom klube. Spoločne sa rozprávali s deťmi o príbehoch a hodnotách, ktoré detské skutky prinášajú.

21 874 detí z 305 slovenských škôl rozhodlo, ktoré skutky získali ocenenie v jednotlivých kategóriách.

V roku 2020 boli  príbehy k dispozícii aj v online forme. Príbehy načítali Katarína Brychtová a Ludwig Bagin a sú dostupné na webstránke www.detskycin.sk

Náročná situácia spojená s pandémiou a uzavretými školami potvrdila, že tento nový spôsob prezentácie príbehov bol veľmi využívaný pedagógmi a všetky kategórie mali spolu viac ako 10 000 zhliadnutí.

Každé dieťa malo právo vybrať a oceniť jeden z príbehov v každej kategórii, čo je podľa pedagógov mimoriadne zaujímavá skúsenosť pre deti. Uvedomujú  si rozdiely vo výbere príbehov, učia sa chápať rozdielnosť vo vnímaní, navzájom o príbehoch rozprávajú. Právo individuálneho hlasu dalo každému dieťaťu možnosť uvedomiť si vlastnú hodnotu a akceptáciu zo strany ako kolektívu, tak i celej spoločnosti.

Online Anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk

Anketa pre verejnosť bola od 5. 10. do 27. 11. 2020 realizovaná predovšetkým pre dospelých, ktorí touto formou mohli podporiť dobro a inšpirovať sa dobrými skutkami detí. Je to tiež cesta ako upriamiť pozornosť verejnosti k témam, ktoré projekt prináša.

banner2020

 

V online hlasovaní detské skutky získali spolu 79 325 hlasov, víťazný skutok 11 309 hlasov.

Partnerom projektu Detský čin roka sme už ôsmy raz, stále rovnako nás však prekvapuje odvaha detí, ktorá je často tak veľká, že pri čítaní ich príbehov zostane zahanbený nejeden z nás dospelých,“ hovorí riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o. Roland Kyška.  Podobne to bolo aj v prípade príbehu, ktorému verejnosť tento rok poslala najviac hlasov – Adam a Marek chytili zlodeja, ktorý okradol osemdesiatročnú pani.

Snažili sme sa, tak ako každoročne, aby Cena ĽudiaĽuďom.sk bola pre víťazov niečím výnimočným, čo navždy zostane v ich spomienkach. Adam a Marek sú futbalisti, preto sme oslovili jedného z tých najúspešnejších – Mareka Hamšíka, ten bez váhania náš návrh prijal a rozhodol sa venovať víťazom svoj čas a osobne sa s nimi stretnúť,“ dodal Roland Kyška. Táto cena nadobúda silnejší a osobnejší rozmer aj preto, že Adam a Marek v minulosti navštevovali práve futbalovú školu Mareka Hamšíka, ktorý chlapcom odkázal toto „chcel by som vám poďakovať za neskutočný hrdinský čin, aký ste spravili. Boli ste skvelí a ja som na vás nesmierne hrdý a pyšný. A ako malé poďakovanie by som sa s vami rád stretol.“

Deti na svet sa pozerajú inak ako dospelí. Deti presviedčajú iné deti, dospelých i celú spoločnosť o tom, že konanie dobrých skutkov je realita, ktorú môžeme žiť. 

juhu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu