Dobré skutky detí učia o živote. Detský čin roka 2017.

DCR_baner_300x300

Projekt Detský čin roka je školský projekt zameraný predovšetkým na netradičnú formu vzdelávania v oblasti etickej výchovy. Skutočné detské príbehy sú zároveň výnimočnou výpoveďou o svete detí i spoločnosti. 17. ročník projektu sa koná pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky pána Andreja Kisku.

“Jedna z teórií o zmysle života je, že sme sa narodili, aby sme uľahčovali prechádzať životom iným. Je úžasné, že deti zapojené do Detského činu roka na to, aby nezištne pomáhali svojim blízkym, spolužiakom, neznámym ľuďom, zvieratkám, prírode, nepotrebujú žiadnu teóriu o zmysle života. Stačia im ich otvorené srdiečka a oči. Mať schopnosť neutlmovať v sebe cit a súcit je to, v čom nám, dospelým, sú deti veľkým príkladom.” Mária Tekelová, zástupca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a členka výberovej komisie Detského činu roka.

V prvej etape projektu občianske združenie Detský čin roka motivovalo deti k robeniu dobrých skutkov a vyzvalo deti i verejnosť k zaslaniu príbehov o dobrých skutkoch detí. Písali deti, učitelia, rodičia i neznámi ľudia, ktorým deti pomohli. Dobre skutky urobili deti zo 100 slovenských škôl.

Počas leta výberová komisia vybrala 35 nominovaných v nasledovných siedmych kategóriách: Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc iným ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin.

Detská porota

V týchto dňoch začína druhá etapa projektu. Organizátori projektu zaslali začiatkom októbra pedagogický materiál s vybranými skutkami do 2200 základných škôl a školských úradov.

Učitelia s deťmi čítajú príbehy na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka, náboženskej výchovy či v školskom klube. Spoločne sa rozprávajú s deťmi o príbehoch a hodnotách, ktoré detské skutky prinášajú. V triede deti hlasujú za príbehy, ktoré ich najviac oslovili.

Deti sa učia o živote cez reálne príbehy iných detí, môžu sa identifikovať s príbehmi, inšpirovať, uvedomiť si svoje vlastné možnosti. Fenomén reálnych príbehov ako inšpirácie je v poslednom čase mimoriadne cenený a využívaný pri rôznych technikách a postupoch vo vzdelávaní i motivačných aktivitách.

Každé dieťa má právo vybrať a oceniť jeden z príbehov v každej kategórii a toto je podľa pedagógov mimoriadne zaujímavá skúsenosť pre deti. Uvedomujú si rozdiely vo výbere príbehov, učia sa chápať rozdielnosť vo vnímaní, snažia sa navzájom o príbehoch hovoriť. Rovnako právo individuálneho hlasu dáva každému dieťaťu možnosť si uvedomiť vlastnú individuálnu hodnotu a akceptáciu zo strany ako kolektívu tak i celej spoločnosti.

Školy môžu zasielať svoje hlasy poštou alebo elektronicky na www.detskycin.sk do 30. novembra 2017.

Online Anketa pre verejnosť v spolupráci s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk

Anketa pre verejnosť je pripravená predovšetkým pre dospelých, ktorí touto formou môžu prispieť na projekt, podporiť dobro a hlavne sa inšpirovať dobrými skutkami detí. Je to tiež cesta ako scitlivieť verejnosť k témam, ktoré projekt prináša a zároveň je to prejavenie rešpektu a akceptácie detí zo strany verejnosti .

Jeden skutok za všetky kategórie, ktorý získa najväčšiu podporu verejnosti, získa ocenenie Cena ĽudiaĽuďom.sk.

S pravidlami ankety hlasovania sa môžete oboznámiť prostredníctvom webstránky

http://detskycin.ludialudom.sk

Projekt Detský čin roka prebieha pod čestnou záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky.

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu