Nestavajte ma do pozície nevďačnice

Zastávam názor, že ak chcem niekomu pomôcť, tak to urobím. Nepýtam sa, ako by som mohla pomôcť. Jednoducho niečo vymyslím a urobím to.  Verte, že človek, ktorý je v núdzi, nerád priznáva, že niečo nezvláda. Nehovorí o tom, čo potrebuje, čo by mu uľahčilo život, či zlepšilo kvalitu života. Proste to musíte vycítiť, odpozorovať, alebo pýtať sa okolia.

Od doby, kedy o mne bola odvysielaná reportáž v Reflexe a Famílii, mi častejšie prichádzajú maily vypovedajúce o tom, že mi chcú ľudia pomôcť. Píšu o rôznych alternatívnych spôsoboch liečby (chvíľami sa nestačím čudovať, koľko ich za posledné roky pribudlo) – koloidné produkty, biorezonančná terapia, Irisdiagnostika, liečebná pyramída, rodinné konštelácie, MagnetSpace a mnohé iné. Po prečítaní a následnom preštudovaní daných techník a metód neskrývam nadšenie. Až kým nedôjdem po bod „Cenník“.

Základná diagnostika, hĺbková analýza, následná terapia. Dlhodobá. Lebo pacient s chronickým ochorením a bolesťami potrebuje chronickú, čiže dlhodobú liečbu. Suma sumárum, približne 500 až 3.000 eur. „No, nevyskúšaj to.“

Snažím sa zdvorilo odpísať. Poďakujem a vysvetlím, že ponúkaná liečba je nad moje finančné možnosti a to aj napriek tomu, že ma oslovila a domnievam sa, že by mi mohla pomôcť prinajmenšom zmierniť príznaky ochorenia, či zvýšiť kvalitu života. Zakrátko v schránke nachádzam ďalší mail. S otázkou, či mi tie peniaze nestoja za prinavrátenie zdravia a s informáciou o tom, že liečbu jednoducho musím podstúpiť aj za cenu, že ju budem splácať v mesačných splátkach. Ak chcem prežiť. Lebo klasická medicína mi jednoducho nepomôže a dostala ma tam, kde teraz som.

Vysvetľujem svoju situáciu, opisujem svoje ochorenia, objasňujem koľko peňazí mesačne doplácam za lieky (pohybujem sa na sume mesačne nad 400 eur) a že si vážim PONUKU, ktorú však práve z týchto finančných dôvodov musím odmietnuť. Je pre mňa nereálna. Presne tak, ako stopnutie celej klasickej medicíny. Nie som totiž v pozícii, že si môžem dovoliť takto riskovať a hazardovať so svojím životom a všetko vsadiť na „jednu kartu“. Aj keď alternatívna liečba tu bola vlastne omnoho skôr, než tá medicínska. No napriek tomu zostáva len jej doplnkom.

Ani potom reakcia na seba nenechala dlho čakať. Z mailu sa dozvedám, že som nevďačnica, lebo ľudia sa mi snažia POMÔCŤ a ja ich pomoc odmietam.  Avšak nakoľko už nemám síl argumentovať na každý jeden obdobný mail, píšem to priamo sem.

Nestavajte ma prosím do pozície nevďačnice. A ak mi chcete pomôcť, tak mi pomôžte. Liečbu poskytnite, nepoukazujte iba na možnosti, ktoré „mám“.

Lebo jednak o mnohých z nich skutočne viem.

Lebo toto nie je skutočná pomoc.

Lebo inak ma tak dostávate do ešte zložitejšej situácie, než v ktorej sa práve nachádzam.

Lebo mi tak dávate najavo, akú moc majú peniaze a že len za peniaze sa dá zdravie kúpiť.

Lebo nemá zmysel mi ukázať, že mám nádej, že sa mi môže zdravotne polepšiť, keď to nemôžem „čerpať“ či „využiť“.

Lebo je ťažké prijať, že Vaša peňaženka má aj dno.

A ja svoje tiež.

 

Foto: zdoj Internet


Marci V.K. podporuje výzvy

Image 100

Dovybudovanie Tréningového centra pre hendikepovaných

Občianske združenie Prístav nádeje so sídlom vo Zvolene od 1.10.2012 prevádzkuje Tréningové centrum pre hendikepovaných v podobe Chránenej kaviarne s knižnicou Prístav v Banskej Bystrici. A aj napriek tomu, že mnohé prekážky sme už zdolali, Centrum potrebujeme ešte dovybudovať. Chýbajú nám skrine, poličky, riad, čistiace prostriedky na udržiavanie hygieny Centra, ale i kancelárska stolička, lebo tú súčasnú sa zamestnancom a dobrovoľníkom "podarilo" zlomiť. Potrebujeme aj materiál na tvorivé dielne (látky, krabičky, stuhy, farby...), ale i suroviny na prípravu koláčov (múka, olej...), ktoré štandarne nepredávame, ale rozdávame vrámci verejných uchutnávok alebo verejných prezentácií/akcii.

Podporiť výzvu

Image 22

Darujme zdravie formou liečebno-rehabilitačného pobytu

Hendikep. Postihnutie. Choroba. Dlhodobá. Chronická. A niekedy poúrazová. Mali by sme urobiť všetko pre obnovu, alebo náhradu porušenej funkcie, ktorá v rámci procesu rehabilitácie osoby so zdravotným postihnutím vytvorí základné predpoklady pre jej integráciu. Pre nás – ľudí so zdravotným postihnutím – je rehabilitácia najdôležitejšia. Je to šanca, nádej, ale i tvrdá drina. Posun vpred.

Podporiť výzvu

Image 1

Prístav nádeje - TRÉNINGOVÉ CENTRUM PRE HENDIKEPOVANÝCH

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu