O vrabcovi cestovateľovi

Jáj, ale sa mi dnes vydaril deň. Pri preletoch som spoznal nové kúty Slovenska a to vám hovorím, že by bolo dobré oprášiť tie kúty, lebo sú naozaj pekné a mnohí Slováci ani o nich nepočuli. Musím podať návrh na príslušný úrad pre rozvoj vidieckeho turizmu, aby sa viacej propagovali tieto kúty. Lebo ak zostanú len nádhernými kútmi, čoskoro ich pohltí pavučinka zabudnutia. A to predsa nechceme, myslím, že ani naša vláda to nepripustí, podobne nepripustí ani upchaté priepusty, aby nedochádzalo k takým obrovským záplavám. Asi sa začnem viac samovzdelávať, aj v oblasti cestovného ruchu. Možno sa zo mňa vykľuje nejaký, svetovými rečami vyzbrojený, sprievodca zatiaľ neoprášenými kútmi Slovenska. Možno si kúpim kravatu vrabčej veľkosti a budem sprevádzať zahraničných turistov po nádherných, zatiaľ nepovšimnutých kútoch a možno im počas odborného výkladu  len tak neodborne až laicky zaspievam – najkrajší kút v šírom svete …. A oni my celkom spontánne zatlieskajú a nebude chýbať ani standing ovejšn. Nakoniec skončíme při pohári nejakej dobrej slovenskej minerálky, ktorej prameň sa nachádza jako inak v blízkosti niektorého z tých nádherných kútov.

Zatiaľ len o tom všetkom snívam. Aby toho nebolo málo, letel som aj ponad rázovitou dedinkou Kúty. Krásna krajina, len ten všadeprítomný nerázovitý hluk z diaľnice ma odradil od detailnejšieho zmapovania miestnych, pevne verím, nádherných kútov Kútov. Po prílete domov som si nejaké info o Kútoch vygúglil na internete. Před týždňom nám zaviedli do nášho hniezda vysokorýchlostný a vysokointeligentný internet v rámci celoplošnej informatizácie vrabčej populácie. Áu, už ma bolí chrbtica a před očami mám more hviezdičiek. Točia sa proti smeru hodinových ručičiek a mám pocit, že sa s nimi začínam točiť aj ja. Najvyšší čas vstať od bedne najrýchlejších informácií. Nechcem úplne oslepnúť a okrivieť. Radšej si trošku zalietam. Smer Heinburg, tj. pohraničná rakúska typická dedinka. Zajtra sme tam pozvaní na dedinský vrabčí bál s bohatým kultúrnym programom. Svoju účasť tam prisľúbil aj Miestny spolok Matice vrabčej z Adisabeby. Samozrejme takú diaľku z Afriky do Európy by nemohli zvládnuť, preto využijú lietadlo istej súkromnej spoločnosti a za zľavnený poplatok pocestujú v oddelení exotických zvierat. Africké vrabce som ešte nevidel. Možno prinesú jako dar nejaké adidasky, keď sú z tej Adisabeby. To je veľké mesto v Etiópii. A jestvujú vôbe africké vrabce?

Práve som preletel ponad hranicu, ale teraz je to jedno, lebo sme v Šengene. Voľný pohyb osôb, tovarov, služieb a samozrejme nás vrabcov. Aha, v Heinburgu už stavajú pódium pre umelcov a tam je moja nová vrabčia kamoška. Mám při nej pristáť alebo sa vrátim naspäť? Opäť ma strašia tie moje obavy. Cítim, jako sa mi chvejú krídla od rozpakov. Som v nezávideniahodnom citovom rozpoložení. „Milý vrabec, osmeľ sa, zosadni v Heinburgu jako kedysi jeden z emigrantov, ty však nie si emigrant, ver si, spomaľ dýchanie, vypni hruď a pozdrav sa so svojou kamarátkou. Čo ak bude raz tvojou ženou?“ posmeľujeme my, čitatelia nášho rozprávkového hrdinu.


Pavol Kall venuje túto rozprávku pre

Image 13

Bez odsávačky ani na krok

Prosíme dobrých ľudí o pomoc pri kúpe novej odsávačky.

Podporiť výzvu

Image 2

Centrum pre deti s viacnásobným postihnutým

Občianske združenie Nožička je zamerané na činnosti spojené s deťmi, ktoré majú rôzne typy telesného a duševného postihu. Deti s viacnásobným postihnutým potrebujú pre svoj život oveľa viac ako tie zdravé, ich rodičia robia všetko, aby im nič nechýbalo. A ako sa majú možnosť stretávať v rôznych krúžkoch a záujmových skupinách zdraví jedinci, túto istú možnosť chceme dať aj my naším ratolestiam. V spolupráci s rodičmi týchto detičiek a po vzájomných konzultáciách sme zistili, že detičky potrebujú okrem cvičenia a masáží, ktoré sme doposiaľ poskytovali aj edukáciu (výchova a vzdelávanie) v základných seba obslužných aktivitách, ďalej terapie typu tvorivej dielne, kde za pomoci svojich rodičov, môžu rozvíjať svoju jemnú a hrubú motoriku. Podarilo sa nám zohnať vyhovujúci priestor ale momentálne ho musíme upraviť pre potreby detí a na to potrebujeme financie, ktoré nám bohužiaľ chýbajú.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu