Opäť sa objavila falošná zbierka pre choré deti, o ktorej ich rodičia ani netušia!

falosna zbierka

Stretli ste sa s tým už možno aj vy. Na ulici nás osloví človek s kasičkou a so žiadosťou o príspevok. Vypýtame si Rozhodnutie o schválení verejnej zbierky a človek s kasičkou uteká kade ľahšie. Niekedy ani nestihneme volať policajtov. Klasický príklad podvodnej zbierky.

V týchto dňoch sa objavila falošná zbierka už aj na sociálnej sieti. Teda, aby som bola presná, v týchto dňoch bola odhalená, existovala očividne dlhšiu dobu. V profile Nepočujúci Pomoc si mnohé maminky našli fotky svojich detí so sprievodným textom a číslom účtu, kde môžu darcovia prispieť. Och, aké šľachetné! Iste, to by bolo, keby číslo účtu patrilo mamkám detí a peniažky tak smerovali tým, komu ich darcovia chceli poslať.

nepocujuci pomoc

V skupine Detičky inak obdarené sa začali ozývať mamičky, ktoré v tomto falošnom profile našli fotku svojho dieťaťa, no povolenie na zbierku nedali, ani len o nej nevedeli. A, samozrejme, žiadne vyzbierané peniaze nedostali. „Účet, ktorý má pri Maťkovej výzve, vôbec nie je náš. Na našom Maťovi sa žiaden hajzel obohacovať nebude!“ hnevá sa pani Ľudmila. Simona dodáva: „To je svinstvo, aj moju dcéru tam má!“

Album v profile bol rozsiahly, fotky detí rôzne, avšak číslo účtu takmer vždy rovnaké. A nikdy nie rodiny, ktorej sa údajne pomáha. Keď sa včera začali organizovať vo veľkom mamičky a nachádzať vo falošnom profile svoje deti, profil bol náhle zrušený. Nič však nebráni tomu, aby sa o nejaký čas objavil opäť v inej podobe, s iným názvom, no s tým istým podvodným zámerom.

Je veľmi dôležité, aby sme my darcovia boli obozretní. Aby sme sa vopred informovali, komu sa chystáme prispieť. Či už do kasičky na ulici, alebo na číslo účtu. Aby sme si zistili, aká organizácia stojí za zbierkou a preverili si jej serióznosť. Či je zbierkovanie transparentné a odkontrolovateľné verejnosťou. Aby sa nestalo, že v domnení, že podporujeme napríklad detskú onkológiu, plníme peňaženky podvodníkom. O jednej takejto skúsenosti napísala aj Ingrid Škropeková zo Svetielka nádeje, o.z., Centra pomoci detskej onkológie: „Aj nám sa stalo, že sme boli zneužití. Raz prišiel niekto, kto nám daroval asi 300€. Len tak, z dobrého srdca osobne túto sumu priniesol. Ten človek chcel za to len ďakovný list, ktorý sme mu vystavili. O pár týždňov na to stretol náš kolega pani, ktorá robila zbierku pre detskú onkológiu a pomáhala si práve týmto listom! List bol kopírovaný a je vysoko pravdepodobné, že niekoľkokrát, aby viacero “zberateľov” mohlo robiť zbierku naraz. Nikdy sme už žiadne peniaze nevideli! Na pani sa zavolala policajná hliadka.“

Na našom darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk sú všetky dary transparentné. Pod každou jednou výzvou sa zobrazí každý jeden dar, aj ten anonymný, a celý proces darcovstva je tak pod dohľadom verejnosti. Darca tam nájde svoj dar, aj príjemca vidí, že jeho výzva bola podporená. Vie si tak odkontrolovať, že mu všetky peniaze, ktoré vyzbieral, prišli na účet.

zoznam darov z lulu

Milí darcovia, podporujte iba preverené zbierky a na ulici si vždy pýtajte k nahliadnutiu Rozhodnutie o schválení verejnej zbierky. Pri vašom podozrení alebo neochote zbierkujúceho ukázať vám Rozhodnutie, volajte mestskú políciu. Iba takýmto spôsobom môžeme brániť svoje mesto pred podvodníkmi a dobrosrdečných darcov pred zbytočnou stratou peňazí. Lebo pomoc darcov je nesmierne dôležitá a potrebná. Nenechajme sa oklamať. Veľa sa pýtajme. Veď predsa ide o naše peniaze! A kto nemá čo skrývať, nebude mať problém odpovedať nám.

Zdroj foto: http://zvonline.sk/vo-zvolene-opat-vycinaju-podvodnicky/


Daniela Lališová podporuje výzvy

Image 1

Svetielko nádeje, centrum pomoci detskej onkológie

Na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie je o dieťa po zdravotnej stránke postarané na vysokej úrovni, o čom svedčí fakt, že sa k nám chodí liečiť viacero detí nie len k oblasti našej pôsobnosti a teda zo stredného Slovenska, ale vyhľadali nás rodiny aj z iných častí Slovenska. Činnosť Svetielka nádeje spočíva v psycho- sociálno- ekonomickej pomoci čo znamená, že sa snažíme vzdialiť deti a rodiny od myšlienok spojených s ochorením rôznymi spôsobmi. Pomáhame im nie len rôznymi finančnými príspevkami, ale poskytujeme služby, vďaka ktorým sa ich náklady na liečbu zmiernia. Samozrejmosťou je prítomnosť rodiča na oddelení a na izbe spoločne s dieťaťom. Izby sú už niekoľko rokov krásne prerobené a prispôsobené dlhodobej hospitalizácii.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu