Orientálne tance aj na Vianociach v lete

belly2

Na podujatí Vianoce v lete je pripravené orientálne prekvapenie. Irina Dance Group sa predstaví s niekoľkými sólovými a skupinovými  choreografiami. Keďže o orientálnom tanci koluje veľa pravdivých ako aj nepravdivých predstáv, rozhodli sme sa trošku zaostriť a zistiť, ako to naozaj je.
Vedúca tanečného zoskupenia Irina Dance Group, Mgr. Irina Giertlová, pripravila odpovede na otázky, ktoré sú v porozumení orientálneho tanca kľúčové.

Prvá otázka sa týka už samotného názvu – brušný či orientálny tanec?
Brušný tanec je Európsky názov, vznikol za čias Napoleona, keď Francúzi prišli do Egypta. Vtedy vojaci videli tancovať iba egyptských cigánov, keďže žiadne slušné arabské dievča by netancovalo pred cudzími mužmi. V tanci sa používalo veľa trasení a pohybov panvy a tak sa Európanom zdalo, že tanečnica hýbe bruchom. Tento názov sa veľmi zakotvil v Európe a Amerike na dlhé roky a až teraz sa začína používať spisovnejší názov – orientálny tanec.

Čo myslíme pod pojmom orientálny tanec?
Orientálny tanec sa skladá z niekoľkých kategórii. Prvá je folklór. Sem patria všetky folklórne tance arabských krajín (viac ako 80 štýlov), potom sú zvlášť regióny, ako je India a ázijské štáty, ktoré tiež majú svoj folklór. Každý štýl má svoj kroj, hudbu, typické kroky a pohyby. Napríklad, v krajinách Perzského zálivu tancujú v oblečení, ktoré sa volá „obaya“. Je to v podstate veľmi široký a dlhý župan. Rukávy odevu môžu byť až po koleno a typické pre tento štýl je používanie vlasov v tanci, s ktorými tanečnica robí kruhy, osmičky a slučky. Pre väčšinu teritórií Egypta je typický kroj „galobea“. Je to dlhá košeľa, ktorej strih a farba sa líši podľa regiónu. Egyptský tanec je typický pohybmi panvy a trasením – šimmy. V Libanonskom tanci „Dabka“ sa používa veľa skokov a dupaní.

Druhou kategóriou je klasický arabský tanec alebo Raks Šarki, čo v preklade znamená „tanec východu“. Ten vznikol začiatkom minulého storočia fúziou folklórnych tancov a moderných európskych štýlov, hlavne baletu. Tancuje sa vo veľmi peknom dvojdielovom alebo trojdielovom kostýme, ktorý sa skladá z dlhej sukne, bohato vyšívanej hornej časti a pásu. Kostým je výmyslom filmovej produkcie a jeho hlavnou úlohou je zvýrazniť pekné ženské krivky, keďže tanec je určený hlavne pre ženy.

Do tretej kategórie patria rôzne ešte modernejšie fúzie, ktoré vznikli zmiešaním tancov rôznych kultúr. K najpopulárnejším fúziám patria štýly ako tango arab, flamenco oriental, cigánsky orientálny tanec (aj keď existuje aj ghawazee – folklórny tanec egyptských cigánov).

Veľmi často si ľudia spájajú orientálny tanec s háremom.   Pravdy je na tom asi toľko, že ženy v orientálnych krajinách vždy tancovali, a už to nevadí či doma s rodinou alebo v háreme sultána. V podstate tanec v háreme je romantická predstava Európanov o krásnom živote sultána. Táto fantázia bola ukázaná širokej verejnosti cez filmy a knihy. Aktívne sa podporovala ako výborný marketingový ťah, ale v podstate je to iba rozprávka. Áno, určíte ženy v háremoch tancovali, ale neboli oblečené v ozdobených podprsenkách a určite tým nezaložili tanečný štýl, ktorý je dnes tak populárny na celom svete.

Určite sa zamýšľate nad otázkou, či orientálny tanec tancujú aj muži.
Iste že áno! Ako na Slovensku tak aj vo všetkých orientálnych krajinách existujú tance pre ženy a pre mužov. Príkladom tomu je napríklad egyptský tanečník Osama Mimi Farag, ktorý predvádza tanec s tanourou. Pôvodne to bol tanec dervišov, ktorí sa cez točenie dostávali do stavu tranzu a tak komunikovali s Bohom. Teraz sa z tohto nekončiaceho sa točenia stala veľkolepá tanečná show.

V dnešnej dobe sú aj muži, ktorí tancujú klasický orientálny tanec, ale väčšinou sa to líši od toho, čo tancujú ženy a to kostýmovo aj pohybovo. Sú aj také, u ktorých sa to nelíši, ale ten štýl sa mne osobne nepáči, keďže úlohou orientálneho tanca je ukázať to najkrajšie, čo v sebe tanečník alebo tanečnica má a ja si neviem predstaviť pekného muža bez mužnosti.

Zdravie a orientálny tanec je tiež veľmi populárna téma. Poviem len toľko, že naozaj každá žena si to musí vyskúšať. Mňa tanec doslova zachránil. Lekári hovorili, že po dvadsiatke nebudem chodiť, ale mám už o dosť viac a nie že iba chodím, ale tancujem a pravidelne športujem. Netreba tanec brať ako všeliek, ale správny pohyb vždy prospieva zdraviu. O tom, na čo je orientálny tanec dobrý a aké sú kontraindikácie, nájdete článok aj na mojej webovej stránke: www.irina-dance.sk.

O orientálnom tanci sa dá rozprávať ešte veľmi dlho a veľa, ale je to ako v starom tibetskom prísloví: „Starí mních sa umýval v jazere. Prišiel za ním mladý mních a pýta sa, či je voda teplá. Starý mních sa bez slov priblíži k mladému mníchovi a hodí ho do vody“.  Podstata príslovia je v tom, že my môžeme 100 krát počuť o niečom, ale nič nám to nedá, ak to nevyskúšame na sebe. Veľmi rada Vás „hodím do vody“, stačí iba prísť do tanečnej školy  a zažijete čaro a krásu tohto tanca na vlastnej koži.

Vystúpenie Irina Dance uvidíte na Vianociach v lete o 15:00 hod.

Tešíme sa na Vás 22. 6. 2013 pred bratislavskou Starou tržnicou. 

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu