Peklo zo života

1558477_10152110979931435_1498541321_n

Od soboty, kedy sa v médiách objavila informácia o samovražde 14 ročného chlapca – homosexuála, ktorý sa nevedel preniesť cez výsmech okolia, mi stále táto správa behá hlavou a nemám pokoja. Vôbec nie je podstatné,  že sa to udialo v Čechách. U nás je situácia podobná. Možno ešte horšia.

Výsmech a ponižovanie ľudí, len preto, že sú „iní“ ako väčšina z nás, je istá forma teroru. A pod pojmom iní nemyslíme len homosexuálov. Výsmech adresuje spoločnosť každému, kto sa akokoľvek vymyká jej predstave „normálu“.  Postavou, farbou pleti, prízvukom, účesom, odevom…  Nie každý je natoľko silný, aby vedel ustáť posmešky okolia. Hoci za ním jeho rodina stojí a podporuje ho.

Dúfam, že zúfalý čin zúfalého dieťaťa donúti ľudí zamyslieť sa. A naučíme sa homosexuálov tolerovať a prestaneme im robiť zo života peklo. Necháme ich slobodne ísť mestom ruka v ruke bez poukazovania a slovných atakov. Necháme ich slobodne existovať. Necháme gayov a lesbičky prejsť okolo nás bez povšimnutia tak, ako dnes ten párik v kníhkupectve, ako pána na ulici, ako pani v obchode… prestaneme ich diskriminovať a ubližovať im hlúpymi dvojzmyselnými narážkami a do očí bijúcim opovrhovaním. Veď oni nám neubližujú. Pracujú tak, ako my, chodia do školy tak, ako my, cestujú tak, ako my, platia dane tak, ako my… Nerobia nič zlé, iba chcú spokojne žiť. Prečo im teda bránime?

Veď ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti aj svojich právach. Alebo aj v tomto prípade platí, že existujú ľudia rovní a rovnejší?

——————————————–

*obr. In: Iniciatíva inakosť – LGBT Slovakia (facebook fan page; so súhlasom admina), Zdroj: https://www.unfe.org/en

 


Daniela Lališová podporuje výzvy

Image 21

Dataprojektor - pomoc pri aktivitách s mladými

Sme mladí psychológovia a veľakrát vidíme aké tažké je nájst pomoc. Preto sme na IPčku online, zadarmo a ľahko dostupní pre mladých bez toho, aby prekonávali vlastnú hanblivosť či predsudky ostatných. IPčko.sk poskytlo za dobu svojho fungovania viac ako 8000 chat-komunikácií s ľuďmi, ktorí potrebovali pomoc.

Podporiť výzvu

Image 26

ONLINE PORADŇA PRE MLADÝCH WWW.IPCKO.SK

Čas strávený na internete nemusí byť premárnený Projekt IPčko je bezpečným miestom pre všetkých tých, ktorí potrebujú pomoc Internet nám v mnohom uľahčuje život, ponúka veľa možností a skracuje vzdialenosti. Všetko je na webe. A to nie je len nejaká fráza. Je tam ozaj všetko. Aj všetky jeho nástrahy, riziká prerastajúce v závislosť či podozrivé vzťahy. A tak je tam aj IPčko – internetová poradňa, ktorá dokazuje, že internet možno využiť aj na dobré veci. Neposkytujeme rady pri poruche internetu ani nič podobné. Snažíme sa pomáhať človeku s problémami jeho duše.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu