Rozprávky pod stromček

Daruj rozprávku

Náš projekt Daruj rozprávku na Vianoce sa úspešne rozbehol.  Jeho zámerom je prostredníctvom rozprávok poukázať na príbehy detí na našom portáli.

Pre väčšinu z nás sú vianočné sviatky rozprávkové. Je však mnoho rodín,  ktoré to v živote nemajú ľahké a ani počas Vianoc nebudú vedieť zabudnúť na ťažkú chorobu či postihnutie svojho dieťatka. Väčšinu svojich financií vkladajú do liečby či rehabilitácie, aby svojmu milovanému synovi či dcérke pomohli a dali šancu na lepší život. Rodiny neraz žijú iba z jedného platu, keďže druhý rodič sa plne venuje starostlivosti o dieťa a tak sa ľahko dostávajú do ťažkej finančnej situácie. Na našom portáli je vyše 40 takýchto príbehov.  Chceme rodinám ukázať, že nie sú sami, dať im kúsok z našich krásnych Vianoc v podobe rozprávky, ktorú každý z autorov napísal pre niektoré z detí. Zároveň veríme, že tieto rozprávky pritiahnu pozornosť k ich výzvam a možno aj vďaka nim nájdu nových darcov.

 

Ako to celé začalo?

Najprv sme oslovili ľudí, takých, ktorí sa písaním živia ale i tých, ktorí ešte v živote rozprávku nevytvorili,  aby nám napísali rozprávku. Nie profesionálnu, štylisticky dokonalú, ale jednoduchú, ľudskú, peknú rozprávku, aby sme takouto rozprávkou mohli spoločne pomáhať. Veľmi nás potešili svojimi reakciami:

Eva, ktorá pracuje ako dobrovoľníčka v materskom centre, nám napísala: „Síce som si nemyslela, že by som mohla niekedy napísať rozprávku, no zdá sa, že ma jeden príbeh o chlapcovi s Downovým syndrómom inšpiroval“. Keď si prečítate jej rozprávku o Lienke Lenke, ktorá zistila, že je iná ako ostatné lienky a bola preto veľmi nešťastná, nechce sa vám uveriť, že je to rozprávka neskúsenej autorky. Keď sú príbehy písané srdcom, píšu sa akoby samé.

Jana nám poslala rozprávku o Neposednej víle, ktorú si sama vymyslela pre svoju neposednú dcéru. Často jej ju rozpráva večer pred spaním a malá Ninka ju so zatajeným dychom počúva. Asi sa v nej vidí.

Medzi našimi príbehmi nechýba ani videozprávka, kde sú hlavnými protagonistami postavičky z lega.

Veľmi nás teší, že patronát nad projektom Daruj rozprávku na Vianoce prebrala Patrícia Garajová – Jarjabková, ktorá nám tiež venovala svoju rozprávku „Najkrajší darček na svete“.

Jej príbeh začína: „Tento príbeh je o malom dievčatku Miške, ktorá sa veľmi tešila na Vianoce.  Vianoce sú zázračné. Všetko je také iné –  voňavé, trblietavé,  tajomné.  Miška zatiaľ nikdy Ježiška nevidela, vždy iba zazvonil na zvonček a kým všetci prišli k stromčeku, už ho nebolo.  Ostali po ňom vždy iba  balíčky a darčeky. Tento rok budú Vianoce ešte čarovnejšie, lebo bude pod stromčekom najkrajší darček na svete. “

 

A čo teraz?

Viac už ale neprezradíme. Rozprávky nájdete na našom blogu každý deň počas vianočných sviatkov – od 20.12. do 6.1.2014. Veríme, že otvoria srdcia dobrých ľudí pre pomoc deťom v núdzi.

 

A to je koniec?

Kdeže, stále hľadáme autorov. Mnohí sľúbili, že si nájdu čas až počas sviatkov. Čím viac rozprávok, tým viac dobrých skutkov. Pridajte sa k nám a pošlite nám tú svoju na rozpravky@ludialudom.sk.

 

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu