Vianoce a naše duševné zdravie

Zdroj: FreeDigitalPhotos.net

 … rozhovor pre Ligu za duševné zdravie s psychiatričkou MUDr. Vierou Satinskou

 

Majú ľudia počas vianočných sviatkov viac psychických problémov ako inokedy?

Áno, štatistiky potvrdzujú, že majú.

S čím to súvisí?

Vianociam sa síce hovorí, že sú sviatkami pokoja a radosti, ale dnes predstavujú aj nadštandardný predvianočný zhon, doma aj v práci, potom veľké očakávania, ktoré sa nesplnia a potom vytriezvenie, smútok a pocit premárnenej šance.

S akými ťažkosťami prichádzajú do psychiatrickej ambulancie?

Pred Vianocami mávajú ľudia častejšie úzkostné stavy, nespavosť, vyčerpanosť. A počas Vianoc a po Vianociach sa zvyčajne prejavia aj depresívne poruchy.

Prečo sú ženy vystresované z Vianoc, keď nestihnú mať na Vianoce vyupratované a všetko tip-top?

Myslím, že stres z predvianočného upratovania majú ženy s malou sebadôverou, tie, ktorým záleží na mienke okolia viac, ako na svojej pohode. Asi je to taký trocha malomeštiacky predsudok, že upratovať sa má pred sviatkami. Upratovať môžeme hocikedy.

Dajú sa podľa Vás prežiť pekné Vianoce aj v neporiadku?

Áno. Nielen pekné, aj krásne a dobré.

Je dobré kupovať ako darček aj to, čo ľudia potrebujú?

Niekedy je to ekonomická nevyhnutnosť. Ale aj v chudobných domácnostiach by každý mal dostať aj malý darček pre radosť ako prekvapenie – hoci aj vlastnoručne pripravené alebo vlastnoručne nazbierané.

Aké sú podľa Vás najlepšie vianočné darčeky?

Tie, ktoré potešia a sú nečakané.

A absolútne nevhodné vianočné darčeky?

Peniaze a dary, ktorými potešíme viac seba ako obdarovaných.

Je dobré si na Vianoce dožičiť a podarovať najbližším to, na čo počas roka nemáme a míňať na Vianoce viac ako inokedy ?

Ak máme našetrené, tak môžeme minúť aj viac. Nikomu však neodporúčam zadĺžiť sa kvôli bohatším Vianociam.

Aká je pravá hodnota vianočného daru?

V láske, s ktorou bol dávaný.

Cítia sa osamelí ľudia na Vianoce ešte osamotenejší?

Áno, väčšinou je to naozaj tak.

Prečo je to tak?

Vianoce sú okrem cirkevných sviatkov aj sviatkami, kedy sa schádzajú spolu aj tie rodiny, ktoré sa aj celý rok nevidia. Na osamelých ľudí je vytváraný psychologický nátlak v médiách, v obchodoch, na uliciach. Rodinné Vianoce sa im neustále pripomínajú a nemajú kam uniknúť, ich pocit osamelosti sa medzi jasavými rozradostenými ľuďmi ešte zvyšuje.

Čo má robiť človek, ktorý je na Vianoce sám, aby sa netrápil?

Záleží od každého jednotlivca, čo mu vyhovuje. Poznám samotárov, ktorí si počas vianočných sviatkov užívajú s pôžitkom svoju samotu. Ale poznám aj takých – veľa ich mám medzi svojimi pacientmi – ktorí už pol roka pred sviatkami riešia svoj strach a úzkosť z toho, ako tie tri dni prežijú, už vopred očakávajú, že im bude zle… A po sviatkoch ešte dva-tri mesiace trpia smútkom zo stresu… A potom sa to zopakuje pred Veľkou nocou…

Má Vianoce osamelý človek prežiť ako bežný deň, odignorovať ich, alebo si pripraviť Vianoce v štýle, aké ich mával v kruhu najbližších?

Každý človek má svoju cestu. Novodobí vyznávači východných náboženstiev a agnostici Vianoce demonštratívne ignorujú, iní si nájdu náhradné spoločenstvá, ktoré ich radi privítajú pri štedrovečernom stole. A sú aj ľudia, ktorí aj v samote uľpievajú na svojich historických zvykoch a nedajú sa zneistiť ani tým, že už nemajú s kým sedieť za sviatočným stolom.

Môžeme nechať svojich starších rodičov, alebo osamelých príbuzných na Vianoce samých, ak to tak chcú?

Áno, samozrejme.

A ak sa nám na Silvestra nechce oslavovať, čo s tým?

Zahrabať sa doma s dobrou knihou alebo odísť k starým rodičom na samotu, kde nebudú búchať svetlice, prípadne môžeme zobrať aj silvestrovskú službu za kolegu v práci, to sa vyplatí aj finančne.

 

 

Olga Valentová

LDZ SR


Liga za duševné zdravie podporuje výzvy

Image 12

POMÔŽTE NÁM POMÁHAŤ! MODERNIZÁCIA WEBOVEJ STRÁNKY www.dusevnezdravie.sk

Psychické problémy sa môžu dotýkať každého z nás. Finančná neistota, nezamestnanosť, problémy v osobnom živote a neistá budúcnosť môžu mať negatívny vplyv na naše duševné zdravie. Dajme šancu všetkým ľuďom, ktorí majú skúsenosť s duševnou poruchou a potrebujú relevantné informácie rýchlo a jednoducho, dostať sa k nim. Mnohí z nich sú na problémy sami, trápia sa doma a nevedia, či nedokážu spraviť prvý krok k riešeniu ich problémov. Často jediným komunikačným prostriedkom zostáva internet. Potrebujú nasmerovať, zorientovať sa a získať odhodlanie riešiť svoju neľahkú situáciu. Liga za duševné zdravie vznikla v roku 2001 ako nepolitické, charitatívne, humanitné, nezávislé záujmové združenie občanov a právnických osôb a jej cieľom je aktívna podpora duševného zdravia. Má celoslovenskú pôsobnosť a zastrešuje mnohé partnerské organizácie. Prosíme o finančnú pomoc pri modernizácii internetovej stránky www.dusevnezdravie.sk, ktorá bola zastaralá a neplnila dostatočne svoju informačnú úlohu. Našou snahou je sprístupniť dôležité informácie s cieleným obsahom, aby v konečnom dôsledku pomohla tým, ktorí pomoc naozaj potrebujú. Časť finančných prostriedkov sa nám podarilo získať na prvú časť prerábky ligovej webky od mestského úradu Petržalka (400 €), avšak na dokončenie je potrebné získať ešte aspoň 1.000 €. ĎAKUJEME!

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu