“Až e-aukciami na portáli ĽudiaĽuďom.sk dostalo moje maľovanie zmysel”

zima

Už niekoľko mesiacov sa v e-aukciách na portáli ĽudiaĽuďom.sk objavujú obrazy, ktorých dražobníkom je Kristína Šambronská. Vydražené peniaze idú na výzvu pre jej synčeka Marka, aby už konečne mohol rehabilitovať doma. Odkiaľ Však obrazy pochádzajú? Kto ich namaľoval? Pani Šambronská nám prezradila, že jej mama, Markova babka, sa takýmto spôsobom pričiňuje o to, aby vnúčikovi bolo lepšie. Rozhovor s pani Mrvovou, autorkou olejomalieb, si môžete prečítať na nasledujúcich riadkoch.

Do e-aukcií na portáli ĽudiaĽuďom.sk ste sa rozhodli venovať olejomaľby. Mnoho ľudí však zaujíma, odkiaľ pochádzajú námety a komu idú peniaze z ich dražby na pomoc…

Námety čerpám rôzne. Niekedy sú to výjavy scenérie, ktoré ma oslovili v krajine samotnej. Inokedy je to spomienka na zážitky z dovolenky, fotografie, čerpám i z časopisov. Niekedy sa stane, že pospájam prvky z viacerých obrázkov tak, ako sa mi pre kompozíciu hodia. Peniaze z vydražených obrazov sú pre vnuka Marka, ktorý je mojou veľkou láskou.

Ako dlho sa už maľovaniu venujete? Študovali ste niekde maľbu alebo ste sa to naučili úplne sama?

Študovala som na Filozofickej fakulte v Prešove UPJŠ učiteľský smer – slovenský jazyk a výtvarnú výchovu. Trochu som maľovala, kým boli deti malé. Venovala som sa i práci s drevom – drobný reliéf, ale s pracovnou vyťaženosťou išlo moje výtvarné vyjadrovanie bokom až do roku  2009, kedy už deti boli na vlastných nohách a ja som sa tešila na vnúčatko. Prišiel na svet Marko a moje maľovanie sa odložilo opäť. Bolo treba pomôcť. V roku  2011, kedy som po operácii kolena bola pripútaná dlhší čas na stoličku, aby som nemyslela na bolesť, siahla som po maľbe. Bol to únik mimo realitu. Maľovala som si pre potešenie.

Ako reaguje na Vaše obrazy okolie?

Povzbudili  ma kladné reakcie najbližších. Maľovala som ďalej a práce sa mi kopili. Poniektoré sú v detskej izbe zavesené na stene a ostatné skončili za zrkadlom. Až e-aukciami na portáli Ľudiaľuďom.sk dostalo moje maľovanie zmysel a veľmi ma potešilo, že sa moje práce páčia. Každý predaný obrázok ma urobí  šťastnou, lebo viem, že prispejem Markovi na jeho boj s osudom.

Koľko času trávite maľovaním? Máte aj iné hobby, ktorému sa venujete?

Teraz je času na maľovanie pomenej, pretože chodím s Markom na rehabilitácie a trávim s ním veľa času. Začiatkom septembra však začne pravidelný životný kolobeh a ja verím, že sa znova dostanem ku farbám.  Hobby – to sú moje vnúčatká.

Čo maľujete najradšej, čo naopak nechcete maľovať?

Rada maľujem krajinu, zátišia, nemám rada portréty. Teraz mám pred sebou výzvu. Pre synovho Miška mám vymaľovať izbičku rozprávkovými postavičkami a výjavmi.

Čo so všetkými obrazmi robíte? Je celý Váš byt dekorovaný olejomaľbami?

Niektoré z posledných obrazov som darovala svojim blízkym a priateľkám. Tešila som sa z ich reakcie, takže som vlastne obdarovala samú seba. Niektoré visia teraz už aj v obývačke a v spálni. Ďakujem Vám všetkým za záujem a Vašu podporu Marka.

Momentálne nájdete v e-aukciách v dražbe obraz  Jar, obraz Spomienka na Grécko a Zimné domčeky. Pani Mrvová však určite namaľuje ďalšie a ďalšie. Už sa na ne tešíme…


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 61

Je viac terapií, ktoré mi pomáhajú

Ahoj, volám sa Marko, mám 4 roky a usilovne cvičím od môjho 2 mesiaca života. Keďže mi pri narodení doktori diagnostikovali pravostrannú hemiparézu, iná možnosť v mojom živote ani nie je. Za ten čas som toho absolvoval veľa – na Slovensku, v Čechách aj v Maďarsku. Je to pravidelný kolobeh či sa mi chce alebo nie.

Podporiť výzvu

Image 43

POMÔŽTE MI REHABILITOVAŤ DOMA, PROSÍM

Ahoj, volám sa Marko a mám tri roky. Som prvorodené dieťa mamky a ocka, veľmi sa na mňa tešili ako aj celá naša rodina. Mamka si počas tehotenstva dávala veľký pozor, aby bolo všetko OK. Aj pôrod bol celkom fajn, v ničom nebol problém. Prečo začali moje problémy, dodnes nik nevie. Po vyšetrení na CT pán doktor mamke a ockovi oznámil, že mám pravostrannú Hemiparézu, teda rozsiahle štrukturálne zmeny v pravej hemisfére mozgu. Ja tomu síce nerozumiem, ale vravia, že mám nefunkčnú celú pravú stranu hlavičky čiže mozgu. Podľa prvých vyšetrení by som mal ležať celý život na postieľke a nehýbať sa.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu